Mapy, przewodniki
Wyszukiwarka
Kalendarz imprez
Subskrypcja

Nowe wydawnictwa
  • 2022-01-19 22:46

    Skąd wzięła się nazwa Karpacz? Czy w Karkonoszach znajdziemy nazwy "tatrzańskie"? Kogo nazywa się „pierwszą damą karkonoskich opowieści”? Kto ma więcej Karkonoszy? My czy Czesi? Gdzie w Karkonoszach miała staną olbrzymia pieczarka? To tylko niektóre z zagadek, jakie znalazły się w najnowszej książce Waldemara Brygiera i Anny Zygmy, zatytułowanej "555 zagadek o Karkonoszach". Aby poznać wszystkie tematy (zagadki) poruszone w książce, trzeba zatem przeczytać ich jeszcze 550!

  • 2021-12-03 10:44

    Blisko dwie dekady minęły od wyda­nia pierwszego srebrnogórskiego albumu „Srebrna Góra. Spojrzenie w przeszłość". Przez ten czas intensywnie poszukiwaliśmy kolejnych ilustracji i pocztówek, zdobywa­liśmy nowe informacje o tym niezwykłym miasteczku i górującej nad nim twierdzy. Efektem naszych wysiłków jest album, który z przyjemnością oddajemy teraz w Państwa ręce: „Srebrna Góra. Zwierciadło czasu"

  • 2021-11-27 09:37

    Dawno, dawno temu… – każde dziecko Wam powie, że tak zaczynają się wszystkie dobre opowieści. W tej książce znalazł się zbiór legend i historii powtarzanych szeptem, z ust do ust, przez zaaferowanych mieszkańców śląskich miejscowości położonych w pobliżu naszych pięknych, rodzimych zamków i pałaców lub pozostałych po nich ruin

  • 2021-10-13 08:22

    Jak funkcjonował tajny zakład prowadzący strategiczną produkcję na potrzeby jednego z mocarstw zimnej wojny? Czy był zamaskowany głęboko pod ziemią i niemożliwy do wykrycia przez samoloty rozpoznawcze wroga? Czy jego załogę odizolowano od społeczeństwa? W przypadku obiektu, któremu na potrzeby toczącego się śledztwa nadano kryptonim J.G., rzeczywistość była zgoła odmienna. Zakład rozpoczął funkcjonowanie kilka lat po zakończeniu drugiej wojny światowej

  • 2021-09-01 21:40

    Komiks autorstwa rysownika Michała Stawickiego oraz historyka Arnolda Kordasiewicza wydany został przez Urząd Miasta w Dzierżoniowie w nakładzie 10 tysięcy egzemplarzy na matowym kredowym papierze. Na 28 stronach komiks przedstawia historię Zakładów Radiowych od przybycia założycieli fabryki w 1945 roku, poprzez moment położenia kamienia węgielnego pod budowę nowego zakładu w 1964 roku aż do 2006 roku, czyli od produkcji telewizora „Tosca” do zakończenia działalności firmy Diora

Które z n/w pasm jest Twoim ulubionym?
Sonda
Wizyt:
Dzisiaj: 615Wszystkich: 12573638

Afrodyzjak w słoiku zamknięty

2018-09-17 08:46

     Czy wiecie, że na Dolnym Śląsku mamy największe plantacje szparagów w Polsce? Wprawdzie sezon na to warzywo trwa od połowy kwietnia do końca czerwca, ale szparagi zdobywają coraz więcej miłośników. Smakosze mogą się nimi delektować przez cały rok. Po pierwsze dzięki temu, że są również do nas sprowadzane z zagranicy, a po drugie, że nadają się na marynaty i przetwory. Zatem warto wiosną przygotować z nich słoiki, które aż do kolejnego szparagowego sezonu będą cieszyć nasze podniebienia. 

     Dlaczego warto jeść szparagi przez cały rok? Chociażby dlatego, w że w 100 gramach mają tylko 18 kalorii, są zatem doskonałe dla osób dbających o linię, a poza tym to afrodyzjak. Sprawdzą się zatem w kuchni zimą, kiedy długie wieczory sprzyjają romantycznym kolacjom we dwoje. Sięgajcie zatem po słoiki ze szparagami, jeśli nie macie, to zapraszamy na Festiwal Słoików do Mościska w Gminie Dzierżoniów, gdzie już 22 września – w sobotę – swoje słoiki ze szparagami zaprezentuje m.in. pani Jolanta Zarzeka z Uciechowa – najpiękniejszej wsi Dolnego Śląska (to właśnie Uciechów wygrał w tegorocznej edycji konkursu na Najpiękniejszą Wieś Dolnośląską). W Uciechowie jest ładnie, mieszkańcy dbają o rozwój swojej miejscowości w każdym jego aspekcie oraz o podtrzymywanie tradycji, a kuchnia to jeden z jej podstawowych elementów. Gospodynie z Uciechowa starają się zachować przekazane im przez mamy i babcie przepisy i przekazać je młodszym pokoleniom.

     Oto przepis na szparagi konserwowane pani Jolanty Zarzeki. Takich smakołyków będzie więcej na Festiwalu Słoików. To spotkanie kuchni polskiej z czeską będzie pełne domowych smaków i aromatów z babcinych spiżarni. Nie znajdziecie ich w żadnym sklepie. Zapraszamy na Festiwal Słoików 2018.

Szparagi konserwowane Jolanty Zarzeki z Uciechowa

Składniki:
3 kg świeżych szparagów białych
3 marchewki

Zalewa:
2,5 litra wody
0,5 litra octu 10%
10 dkg soli
30 dkg cukru

Przyprawy:
gorczyca, kolendra, ziele angielskie, liść laurowy, goździki 

Sposób wykonania:
Gwarancją sukcesu tego wykwintnego smakołyku jest odpowiedni dobór szparagów. Najlepiej kupić je bezpośrednio na plantacji. Długość szparagów dobrać do wysokości słoika. Najlepsze są 10-15 cm szpice o grubości 1,5 – 2 cm. Szparagi obrać obieraczką do warzyw. Poukładać ciasno w czystych słoikach, szpicami go góry. Obrać marchewkę, pokroić w cienkie słupki i powkładać je pomiędzy szparagi. Do każdego słoika włożyć przyprawy: szczyptę gorczycy i kolendry, 2-3 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 2-3 goździki. Tak przygotowane warzywa zalać gorącą zalewą. Zalewę przygotowujemy w następujący sposób: zagotować wodę, dodać do niej ocet oraz sól i cukier, a także przyprawy wg uznania. Gotować przez chwilę. Po zalaniu i zakręceniu słoików pasteryzować 10-15 min. Szparagi są gotowe po ok. tygodniu. Smacznego!

Izabela Siwińska

 


Zobacz także:
Festiwal Słoików u stóp Gór Sowich 

 

  • Dodaj link do:
  • facebook.com
 

Komentarze

Komentarz
Facebook