Mapy, przewodniki
Wyszukiwarka
Kalendarz imprez
Subskrypcja

Nowe wydawnictwa
  • 2019-09-17 07:35

    Niezależnie od tego, czy znacie Wrocław od podszewki, czy przyjechaliście tu pierwszy raz i chcielibyście poznać miasto, warto przeczytać tę książkę. Wojciech Chądzyński prowadzi nas po miejscach znanych i zapoznanych, zabytkach, które zwiedza każdy przybywający, ale i tych, których nie odwiedzają nawet wieloletni mieszkańcy grodu nad Odrą

  • 2019-08-18 15:37

    Dzieje Bystrzycy Kłodzkiej, niewielkiego dolnośląskiego miasta, sięgają początku XIV w. W 1319 r. otoczone już obwarowaniami pełniło ono rolę ważnego ośrodka w południowej części Ziemi Kłodzkiej. Jego mieszkańcy przybywali z ziem niemieckich i śląskich. Średniowieczna Bystrzyca miała układ typowy dla lokacji na prawie niemieckim, który doskonale widać do dziś

  • 2019-08-15 21:24

    Kolej podsudecka na ponad 200-kilometrowym szlaku tworzy wyjątkową możliwość zobaczenia zarówno głównych pasm sudeckich, jak i zwiedzenia wielu śląskich miast pochodzenia średniowiecznego o bogatym dziedzictwie kulturowym i materialnym. Książka opisuje dzieje powstania i funkcjonowania linii kolejowej powstałej dwuetapowo: w latach 1844‒1858 pomiędzy Legnicą, Świdnicą i Ząbkowicami Śląskimi i w latach 1874‒1876 pomiędzy...

  • 2019-08-15 21:20

    Książka "Mosty kolejowe na Śląsku do 1945 roku" umożliwia poznanie bogatych dziejów najważniejszych obiektów mostowych oraz prześledzenie rozwoju mostowej myśli inżynieryjnej stosowanej na Śląsku Pruskim przez ponad 100 lat funkcjonowania kolei. Od epoki wielkich kamiennych mostów sklepionych przez okres dominacji konstrukcji stalowych po stosowanie technologii żelbetowej…

  • 2019-08-03 10:12

    Ukazał się 170. numer czasopisma „Sudety. Przyroda, kultura, historia”. To spory wyczyn, bo po pierwsze i najważniejsze, tyle wydanych numerów robi wrażenie, a po drugie, bo ostatnio czasopismo ukazuje się z tak dużą nieregularnością, że wielu wróżyło mu szybko koniec. Tak się na szczęście nie stało i oto mamy kolejną dawkę artykułów, które w mniejszym lub większym stopniu zainteresować mogą miłośników Sudetów

Które z n/w pasm jest Twoim ulubionym?
Sonda
Wizyt:
Dzisiaj: 1034Wszystkich: 3659726

Afrodyzjak w słoiku zamknięty

2018-09-17 08:46

     Czy wiecie, że na Dolnym Śląsku mamy największe plantacje szparagów w Polsce? Wprawdzie sezon na to warzywo trwa od połowy kwietnia do końca czerwca, ale szparagi zdobywają coraz więcej miłośników. Smakosze mogą się nimi delektować przez cały rok. Po pierwsze dzięki temu, że są również do nas sprowadzane z zagranicy, a po drugie, że nadają się na marynaty i przetwory. Zatem warto wiosną przygotować z nich słoiki, które aż do kolejnego szparagowego sezonu będą cieszyć nasze podniebienia. 

     Dlaczego warto jeść szparagi przez cały rok? Chociażby dlatego, w że w 100 gramach mają tylko 18 kalorii, są zatem doskonałe dla osób dbających o linię, a poza tym to afrodyzjak. Sprawdzą się zatem w kuchni zimą, kiedy długie wieczory sprzyjają romantycznym kolacjom we dwoje. Sięgajcie zatem po słoiki ze szparagami, jeśli nie macie, to zapraszamy na Festiwal Słoików do Mościska w Gminie Dzierżoniów, gdzie już 22 września – w sobotę – swoje słoiki ze szparagami zaprezentuje m.in. pani Jolanta Zarzeka z Uciechowa – najpiękniejszej wsi Dolnego Śląska (to właśnie Uciechów wygrał w tegorocznej edycji konkursu na Najpiękniejszą Wieś Dolnośląską). W Uciechowie jest ładnie, mieszkańcy dbają o rozwój swojej miejscowości w każdym jego aspekcie oraz o podtrzymywanie tradycji, a kuchnia to jeden z jej podstawowych elementów. Gospodynie z Uciechowa starają się zachować przekazane im przez mamy i babcie przepisy i przekazać je młodszym pokoleniom.

     Oto przepis na szparagi konserwowane pani Jolanty Zarzeki. Takich smakołyków będzie więcej na Festiwalu Słoików. To spotkanie kuchni polskiej z czeską będzie pełne domowych smaków i aromatów z babcinych spiżarni. Nie znajdziecie ich w żadnym sklepie. Zapraszamy na Festiwal Słoików 2018.

Szparagi konserwowane Jolanty Zarzeki z Uciechowa

Składniki:
3 kg świeżych szparagów białych
3 marchewki

Zalewa:
2,5 litra wody
0,5 litra octu 10%
10 dkg soli
30 dkg cukru

Przyprawy:
gorczyca, kolendra, ziele angielskie, liść laurowy, goździki 

Sposób wykonania:
Gwarancją sukcesu tego wykwintnego smakołyku jest odpowiedni dobór szparagów. Najlepiej kupić je bezpośrednio na plantacji. Długość szparagów dobrać do wysokości słoika. Najlepsze są 10-15 cm szpice o grubości 1,5 – 2 cm. Szparagi obrać obieraczką do warzyw. Poukładać ciasno w czystych słoikach, szpicami go góry. Obrać marchewkę, pokroić w cienkie słupki i powkładać je pomiędzy szparagi. Do każdego słoika włożyć przyprawy: szczyptę gorczycy i kolendry, 2-3 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 2-3 goździki. Tak przygotowane warzywa zalać gorącą zalewą. Zalewę przygotowujemy w następujący sposób: zagotować wodę, dodać do niej ocet oraz sól i cukier, a także przyprawy wg uznania. Gotować przez chwilę. Po zalaniu i zakręceniu słoików pasteryzować 10-15 min. Szparagi są gotowe po ok. tygodniu. Smacznego!

Izabela Siwińska

 


Zobacz także:
Festiwal Słoików u stóp Gór Sowich 

 

  • Dodaj link do:
  • facebook.com
 

Komentarze

Komentarz
Facebook