Mapy, przewodniki
Wyszukiwarka
Kalendarz imprez
Subskrypcja

Nowe wydawnictwa
  • 2019-04-26 14:20

    W podróż po skalnym labiryncie Szczelińca Wielkiego zaprasza Anna Sikorska, przewodnik sudecki oraz kierownik schroniska PTTK Na Szczelińcu. W Górze zakochana od dziesięciu lat. Na niej mieszka i pracuje, ją fotografuje, po niej oprowadza i przekazuje swoją fascynację Górą każdemu, kto również chce Górę pokochać...

  • 2019-04-24 22:27

    Książka „Jan Nepomuk hrabě Harrach“, która w ubiegłym roku wydana została nakładem Krkonošskiego narodneho parku (KRNAP) uznana została za „książkę roku“ województwa libereckiego w kategorii „Monografie“. Ponad 300-stronicowa publikacja, dzieło Jana Luštinca, opisuje ze szczegółami życie i działalność jednego z najbardziej znanych szlachciców regionu Karkonoszy

  • 2019-04-15 22:19

    "Polska Jerozolima 1945-1950. Fenomen osiedla żydowskiego w powiecie dzierżoniowskim" to album zawierający kilkaset zdjęć z obszernymi opisami dotyczącymi społeczności żydowskiej w dolnośląskich miejscowościach: Dzierżoniów, Bielawa, Pieszyce, Piława Górna i Niemcza w latach 1945-1950. Publikacja ma format A4 i zawiera 176 stron

  • 2019-04-01 19:01

    Ta publikacja nie jest zwykłym przewodnikiem historycznym – jest niezwykłą historią miejsc i ludzi, którzy kiedyś mieszkali na Dolnym Śląsku. Jest też opowieścią o powojennym świecie żydowskim, którego już dzisiaj nie ma, a w latach 40. i 50. XX w. był ewenementem na skalę ogólnopolską. Na łamach książki nie znajdą Państwo suchych faktów historycznych – autorzy często oddają głos swoim bohaterom, sięgając do ich wspomnień i relacji publikowanych na łamach prasy żydowskiej

  • 2019-01-27 17:39

    Jest jednym z najcenniejszych gotyckich zabytków Dolnego Śląska. Jej ogromna skala i ponadprzeciętne wartości artystyczne od dawna wzbudzały zachwyt i zainteresowanie historyków sztuki oraz odwiedzających miasto. W opracowaniu zaprezentowano dzieje bazyliki w Strzegomiu – obfitujące w liczne znaki zapytania etapy jej wznoszenia, historie kataklizmów i wojen, które pozostawiły ślady na jej murach, a także omówiono cenne dzieła sztuki stanowiące wyposażenie świątyni

Wizyt:
Dzisiaj: 330Wszystkich: 3424430

Afrodyzjak w słoiku zamknięty

2018-09-17 08:46

     Czy wiecie, że na Dolnym Śląsku mamy największe plantacje szparagów w Polsce? Wprawdzie sezon na to warzywo trwa od połowy kwietnia do końca czerwca, ale szparagi zdobywają coraz więcej miłośników. Smakosze mogą się nimi delektować przez cały rok. Po pierwsze dzięki temu, że są również do nas sprowadzane z zagranicy, a po drugie, że nadają się na marynaty i przetwory. Zatem warto wiosną przygotować z nich słoiki, które aż do kolejnego szparagowego sezonu będą cieszyć nasze podniebienia. 

     Dlaczego warto jeść szparagi przez cały rok? Chociażby dlatego, w że w 100 gramach mają tylko 18 kalorii, są zatem doskonałe dla osób dbających o linię, a poza tym to afrodyzjak. Sprawdzą się zatem w kuchni zimą, kiedy długie wieczory sprzyjają romantycznym kolacjom we dwoje. Sięgajcie zatem po słoiki ze szparagami, jeśli nie macie, to zapraszamy na Festiwal Słoików do Mościska w Gminie Dzierżoniów, gdzie już 22 września – w sobotę – swoje słoiki ze szparagami zaprezentuje m.in. pani Jolanta Zarzeka z Uciechowa – najpiękniejszej wsi Dolnego Śląska (to właśnie Uciechów wygrał w tegorocznej edycji konkursu na Najpiękniejszą Wieś Dolnośląską). W Uciechowie jest ładnie, mieszkańcy dbają o rozwój swojej miejscowości w każdym jego aspekcie oraz o podtrzymywanie tradycji, a kuchnia to jeden z jej podstawowych elementów. Gospodynie z Uciechowa starają się zachować przekazane im przez mamy i babcie przepisy i przekazać je młodszym pokoleniom.

     Oto przepis na szparagi konserwowane pani Jolanty Zarzeki. Takich smakołyków będzie więcej na Festiwalu Słoików. To spotkanie kuchni polskiej z czeską będzie pełne domowych smaków i aromatów z babcinych spiżarni. Nie znajdziecie ich w żadnym sklepie. Zapraszamy na Festiwal Słoików 2018.

Szparagi konserwowane Jolanty Zarzeki z Uciechowa

Składniki:
3 kg świeżych szparagów białych
3 marchewki

Zalewa:
2,5 litra wody
0,5 litra octu 10%
10 dkg soli
30 dkg cukru

Przyprawy:
gorczyca, kolendra, ziele angielskie, liść laurowy, goździki 

Sposób wykonania:
Gwarancją sukcesu tego wykwintnego smakołyku jest odpowiedni dobór szparagów. Najlepiej kupić je bezpośrednio na plantacji. Długość szparagów dobrać do wysokości słoika. Najlepsze są 10-15 cm szpice o grubości 1,5 – 2 cm. Szparagi obrać obieraczką do warzyw. Poukładać ciasno w czystych słoikach, szpicami go góry. Obrać marchewkę, pokroić w cienkie słupki i powkładać je pomiędzy szparagi. Do każdego słoika włożyć przyprawy: szczyptę gorczycy i kolendry, 2-3 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 2-3 goździki. Tak przygotowane warzywa zalać gorącą zalewą. Zalewę przygotowujemy w następujący sposób: zagotować wodę, dodać do niej ocet oraz sól i cukier, a także przyprawy wg uznania. Gotować przez chwilę. Po zalaniu i zakręceniu słoików pasteryzować 10-15 min. Szparagi są gotowe po ok. tygodniu. Smacznego!

Izabela Siwińska

 


Zobacz także:
Festiwal Słoików u stóp Gór Sowich 

 

  • Dodaj link do:
  • facebook.com
 

Komentarze

Komentarz
Facebook