Mapy, przewodniki
Wyszukiwarka
Kalendarz imprez
Subskrypcja

Nowe wydawnictwa
  • 2017-10-13 20:32

    Album z fotografiami Louisa Hardouina, mistrza sztuki kulinarnej, który od 1909 do 1926 roku kierował kuchnią na dworze Hochbergów w Książu. Wielkiej pasji fotograficznej Francuza zawdzięcza Książ unikatowe zdjęcia, cudem ocalałe w zbiorach rodzinnych. Są to obrazy zatopionej w zieleni dumnej bryły zamku i jego okolic, arystokratycznych właścicieli i zatrudnianych przez nich pracowników. Hardouin uchwycił swoim aparatem krajobrazy wszystkich pór roku – tutejszą florę i faunę...

  • 2017-10-13 20:29

    Prezentowana monografia poświęcona krzyżom kamiennym, tym pomnikom przeszłości, które zdają się nieść ze sobą nieprzenikonione tajemnice dramatycznych wydarzeń sprzed stuleci, łączy cechy pracy naukowej i popularyzatorskiej. Dlatego może po nią sięgnąć nie tylko historyk, ale każdy czytelnik zainteresowany tym tematem albo historią swojej małej ojczyzny. Autorzy przedstawiają w książce oryginalne ustalenia, których dokonali na podstawie szczegółowo udokumentowanej ogromnej kwerendy

  • 2017-10-08 20:41

    Wydawnictwo Replika wydało w ostatnim czasie ciekawe książki, które zapoznają czytelników z dziejami, tajemnicami i legendami dwóch popularnych wśród miłośników Sudetów zamków: Czocha i Grodno. Polecamy je uwadze naszych czytelników, podobnie jak i kilka innych książek, które ukazały się nakładem Repliki. Poniżej prezentujemy je w formie krótkich opisów, wszystkie tytuły dostępne są w naszej Sudeckiej Księgarni Wysyłkowej…

  • 2017-09-27 15:30

    Ponad siedem dekad upłynęło od zakończenia II wojny światowej, a nikt do tej pory nie był w stanie wyjaśnić najbardziej tajemniczego okresu w dziejach zamku Czocha, czyli tego, co się tam działo w okresie II wojny światowej. Dopiero nam udało się dotrzeć do prawdy i odnaleźć materiały, które mówią wprost: do czego służyła rezydencja Ernsta Gutschowa, czym się tu zajmowano, co wytwarzano i jaki to miało wpływ na powojenne losy tego obiektu

  • 2017-09-27 14:23

    "Tajemnice dolnośląskich zamków" Marka Perzyńskiego to zbeletryzowany przewodnik z jego autorskiej serii "dla dociekliwych". Autor dowodzi, że nawet tak znany obiekt, jak zamek Książ, czeka dopiero na badaczy. Co zadziwiające, na odkrywców czekają też nie mniej znane turystom zamki: Bolków, Grodziec, Grodno, Kliczków. Braki w wiedzy o historii tych obiektów to konsekwencja m.in. przerwania nici historycznej 

Wizyt:
Dzisiaj: 731Wszystkich: 2107842

Biofarma Pod Hájkem

Biofarma pod Hájkem

Horní Branná 117
512 36 Horní Branná

tel. +420 487 989 076
kom. +420 910 050 070

e-mail: booking@chatapodhajkem.cz
www: www.ubytovani-stravovani-krkonose.cz

 



     Zapraszamy do Hornej Bránnej, uroczej miejscowości położonej pomiędzy dwoma ośrodkami turystycznymi: Jilemicą oraz Vrchlabí, u stóp Karkonoszy. Na naszej farmie gospodarzymy w sposób ekologiczny. Naszym gościom oferujemy zakwaterowanie w pensjonacie na terenie gospodarstwa, a dla większych grup możliwość wynajęcia Chaty pod Hájkem, która w pięciu sypialniach pomieści 16 osób, posiada również świetlicę, w której można wspólnie spędzić wolny czas oraz kuchnię do dyspozycji gości.

     Dla mniejszych grup i dla gości ceniących sobie większy komfort, oferujemy noclegi w rodzinnych apartamentach Pensjonatu pod Hájkem. Oba obiekty oddalone są od siebie o zaledwie 50 metrów. W pensjonacie znajdują się trzy apartamenty. Każdy z nich ma dwie sypialnie oraz własną łazienkę. W wyposażeniu apartamentów znajdziecie Państwo m.in. szafę, wieszaki, lustro, stolik nocny, taborety. Do dyspozycji gości jest również wellness z jacuzzi, infrasauną i miejscem do relaksu. Przy domu jest również miejsce do odpoczynku w ogrodzie, plac zabaw dla dzieci oraz zewnętrzny, kryty basen.

     Na parterze pensjonatu znajduje się przestronna restauracja farmerska, w której nie palimy tytoniu. Jest do dyspozycji nie tylko gości pensjonatu, ale również chaty. Posiłki przygotowujemy z lokalnych składników, oferujemy prawdziwą domową kuchnię, którą z pewnością docenią miłośnicy zdrowego, dobrego jedzenia. Dla wielbicieli potraw mięsnych i dużych porcji, mamy „chłopskie” dania z wołowiny, dla pań przygotowaliśmy dania z warzyw, ziarna oraz zbóż rzekomych, dzieciom polecamy smaczne dania z cielęciny. Mięso wykorzystywane w restauracji pochodzi z ekologicznej hodowli. Pozostałe składniki kupujemy przeważnie z zaprzyjaźnionych z nami gospodarstw.

     Serdecznie zapraszamy!
 

Galeria

  • Dodaj link do:
  • facebook.com
 

Komentarze

Komentarz
Facebook