Mapy, przewodniki
Wyszukiwarka
Kalendarz imprez
Subskrypcja

Nowe wydawnictwa
  • 2022-12-27 22:28

    Pierwszy rozdział podsumowuje burzliwy rozwój polityczny na szczeblu gminnym, w którym zaszło tak wiele zmian, że zwykły obywatel nie jest w stanie ich wszystkich zapamiętać. Inne rozdziały dotyczą przemysłu, budownictwa, transportu, handlu, zdrowia i spraw społecznych. Książkę zamyka traktat o kulturze i edukacji, ze specjalnymi rozdziałami poświęconymi zoo i ogrodowi botanicznemu. Ostatnia część książki poświęcona jest sportowi, ochronie przyrody oraz symbolowi Liberca – Ještědowi.

  • 2022-11-18 11:42

    Źródła i literatura dotyczące pionierów narciarstwa w Karkonoszach i Górach Izerskich do początków XX stulecia są skromne. Najważniejszy zbiór ze Szklarskiej Poręby - wiodącego wówczas ośrodka sportów zimowych – gminne archiwum, zaginął wiosną 1945 r. Podstawowe informacje dotyczące pionierskich lat białego szaleństwa znajdują się na szczęście w przyczynkarskich opisach dokonań karkonoskich narciarzy z przełomu wieków XIX i XX, notatkach prasowych oraz na marginesach monografii

  • 2022-11-15 12:29

    Zbiór opowiadań jest przyczynkiem nie tylko do historii Przesieki i Karkonoszy, będzie też znakomitym źródłem wiedzy dla miłośników tego regionu. Pisanie Mariusza pewnie wejdzie do kanonu modnej ostatnio „literatury górskiej”. Tym bardziej, że autor pokazuje góry nie od strony zdobywcy, tylko „zwykłego zjadacza chleba”, który swoje życiowe losy związał na zawsze z Karkonoszami. Przez to pisanie przebija coś, co Zbigniew Piotrowicz nazwał sudeckością

  • 2022-07-07 12:37

    Miłośnicy Sudetów nie mogą narzekać na brak dobrych map, tak potrzebnych do wędrówek po górach. Co rusz pojawiają się na rynku wydawniczym kolejne wydania, co pozwala nam mieć nadzieję, że dostajemy poprawione i aktualizowane na bieżąco mapy. Co jakiś czas pojawiają się w ofercie poszczególnych wydawnictw także całkiem nowe opracowania. Z taką sytuacją mamy właśnie do czynienia z krakowskim wydawnictwem Compass

  • 2022-06-30 10:33

    Każdy Polak słyszał o Nysie Łużyckiej, rzece wyznaczającej zachodnią granicę naszego kraju, ale mało kto zastanawia się, skąd ten przymiotnik „łużycka” w jej nazwie. W powszechnym przekonaniu z Niemcami sąsiaduje na tym odcinku Dolny Śląsk. Nic bardziej mylnego! Po obu stronach granicy na Nysie leżą Łużyce — prastara kraina, przed z górą tysiącleciem zasiedlona przez czwarty, obok Polaków, Czechów i Słowaków, naród zachodniosłowiański — Serbów Łużyckich

Które z n/w pasm jest Twoim ulubionym?
Sonda
Wizyt:
Dzisiaj: 634Wszystkich: 13078493

Biofarma Pod Hájkem

Biofarma pod Hájkem

Horní Branná 117
512 36 Horní Branná

tel. +420 487 989 076
kom. +420 910 050 070

e-mail: booking@chatapodhajkem.cz
www: www.ubytovani-stravovani-krkonose.cz

 



     Zapraszamy do Hornej Bránnej, uroczej miejscowości położonej pomiędzy dwoma ośrodkami turystycznymi: Jilemicą oraz Vrchlabí, u stóp Karkonoszy. Na naszej farmie gospodarzymy w sposób ekologiczny. Naszym gościom oferujemy zakwaterowanie w pensjonacie na terenie gospodarstwa, a dla większych grup możliwość wynajęcia Chaty pod Hájkem, która w pięciu sypialniach pomieści 16 osób, posiada również świetlicę, w której można wspólnie spędzić wolny czas oraz kuchnię do dyspozycji gości.

     Dla mniejszych grup i dla gości ceniących sobie większy komfort, oferujemy noclegi w rodzinnych apartamentach Pensjonatu pod Hájkem. Oba obiekty oddalone są od siebie o zaledwie 50 metrów. W pensjonacie znajdują się trzy apartamenty. Każdy z nich ma dwie sypialnie oraz własną łazienkę. W wyposażeniu apartamentów znajdziecie Państwo m.in. szafę, wieszaki, lustro, stolik nocny, taborety. Do dyspozycji gości jest również wellness z jacuzzi, infrasauną i miejscem do relaksu. Przy domu jest również miejsce do odpoczynku w ogrodzie, plac zabaw dla dzieci oraz zewnętrzny, kryty basen.

     Na parterze pensjonatu znajduje się przestronna restauracja farmerska, w której nie palimy tytoniu. Jest do dyspozycji nie tylko gości pensjonatu, ale również chaty. Posiłki przygotowujemy z lokalnych składników, oferujemy prawdziwą domową kuchnię, którą z pewnością docenią miłośnicy zdrowego, dobrego jedzenia. Dla wielbicieli potraw mięsnych i dużych porcji, mamy „chłopskie” dania z wołowiny, dla pań przygotowaliśmy dania z warzyw, ziarna oraz zbóż rzekomych, dzieciom polecamy smaczne dania z cielęciny. Mięso wykorzystywane w restauracji pochodzi z ekologicznej hodowli. Pozostałe składniki kupujemy przeważnie z zaprzyjaźnionych z nami gospodarstw.

     Serdecznie zapraszamy!
 

Galeria

  • Dodaj link do:
  • facebook.com
 

Komentarze

Komentarz
Facebook