Mapy, przewodniki
Wyszukiwarka
Kalendarz imprez
Subskrypcja

Nowe wydawnictwa
  • 2024-04-17 11:23

    Zaginięcia zawsze się zdarzały. Niektórzy przepadali bez wieści, innych znajdowano martwych, byli i tacy, którzy celowo zacierali za sobą ślady. Waldemar Wilski rozpłynął się w powietrzu podczas swojego wesela. Tropy biegną równolegle przez nieświęte życie Wilskiego, aż komisarz Sonia Kranz znajduje makabryczny dowód, że zaginiony naprawdę mocno wzburzył komuś krew. Dramatyczny przebieg morderstwa wydaje się nieprawdopodobny, ale ponad sto lat temu na tych terenach wydarzyła się podobna historia

  • 2024-04-17 10:44

    Mila uwielbia kilka rzeczy: zapach farb olejnych, niekończące się rozmowy z przyjaciółką, pracę w księgarni, smak słodko-kwaśnych żelków i ciepły brzuch beagle’a o imieniu Zakładka. Ale jest coś jeszcze, co powinniście o niej wiedzieć: najbardziej na świecie kocha Karkonosze oraz wszystko, co można tam znaleźć. No, prawie wszystko! Mila nie znosi nowoczesnych apartamentowców, które nijak się mają do sudeckiej architektury, a jednak rosną w Szklarskiej Porębie niczym grzyby po deszczu

  • 2024-04-17 08:17

    Ukazał się wiosenny numer czasopisma „Sudety”. Bardzo cieszy spełnienie obietnicy redaktora prowadzącego Kamila Piotra Piotrowskiego, który kilka miesięcy zapowiedział cykliczność ukazywania się kolejnych numerów. Jeszcze bardziej cieszy objętość nowego numeru, bo dostajemy do rąk 46 stron ciekawej lektury (poprzedni numer, jak i wiele wcześniejszych były okrojone do kilku, kilkunastu stron mniej). A co dostajemy w numerze 182?

  • 2024-02-01 09:34

    555 zagadek o Górach Stołowych jest próbą zebrania tego, co w Górach Stołowych najciekawsze, wyjątkowe i niepospolite.Jeżeli nigdy w nich nie byłeś, ta książka pozwoli Ci przekroczyć ich granicę i zajrzeć do środka ― do ukrytych tam historii i mrocznych tajemnic. Gwarantuję, że rozdział po rozdziale coraz szerzej będzie się przed Tobą otwierać niezwykły skalny świat, w którym każda piaskowcowa skałka ma w sobie coś wyjątkowego

  • 2024-01-10 21:30

    Opracowanie poświęcone wrocławskiej gastronomii w latach 1957–1970, w którym czytelnik znajdzie informacje o jej strukturze, typach funkcjonujących zakładów oraz ich umiejscowieniu na terenie Wrocławia. Autor pisze również o prowadzonej przez lokale działalności rozrywkowej oraz przedstawia jadłospisy, opisuje też różne problemy z klientelą (gastronomiczne miscellanea). Wszystko to zostało ukazane na tle ówczesnych przemian

Które z n/w pasm jest Twoim ulubionym?
Sonda
Wizyt:
Dzisiaj: 193Wszystkich: 13765577

Černý orel – najlepszy z najlepszych

     Stowarzyszenie Hoteli i Restauracji Republiki Czeskiej uznało w 2016 roku „Černego orla” w Oseku za restaurację roku. To zaszczytne wyróżnienie w pełni się należało, bo w serwowanej w „Černým orle” kuchni można zakochać się od pierwszego wejrzenia, a zaraz potem od pierwszego kęsa. W menu znajdziemy też kilka gatunków piwa, które produkowane jest na miejscu. Czegóż więcej trzeba miłośnikowi dobrego jedzenia?

     Restaurację i browar „Černý orel”, wraz z innymi dziennikarzami, miałem okazję poznać w ramach podróży studyjnej, jaka zorganizowana została przez kraj ustecki oraz CzechTourism. Wszystko odbywało się według najwyższych standardów, obsługa wyśmienita, podane dania były niezwykle smaczne, vepřová panenka rozpływała się w ustach, a piwa cudownie dopełniały wrażenie doskonałości. Zawsze w takich momentach podejrzliwe patrzę na to, co mnie spotyka – wiadomo, specjalnych gości traktuje się w sposób wyjątkowy. Ale wystarczyło jedno rozejrzenie się po sali, żeby zrozumieć, że równie wyjątkowo traktowani są pozostali goście, a pełna sala w środku tygodnia, w dodatku poza sezonem turystycznym, też dawała do myślenia!

     Jedzenie jest ważne, sprawia wiele przyjemności, ale cóż to byłby za obiad bez kufla dobrego piwa? „Černý orel” to rodzinny browar, w którym produkowanych jest kilka rodzajów piwa, wśród których każdy znajdzie coś dla siebie. W przeciągu roku warzone są także piwa na specjalne okazje, np. świąteczne, karmelowe, czy wędzone. Cieszą się oczywiście dużym powodzeniem i nie jest łatwo na nie trafić. „Černý orel” jest miejscem ze wszech miar godnym polecenia, na pewno nie zawiedziecie się ani na kuchni ani na piwie, zapewniam!

Waldemar Brygier - NaszeSudety

 


Zobacz także:
Krušné hory (Rudawy) - góry z historią 
strona www restauracji i browaru "Černý orel" 
portal turystyczny "Brama do Czech" 

Galeria

  • Dodaj link do:
  • facebook.com
 

Komentarze

Komentarz
Facebook