Mapy, przewodniki
Wyszukiwarka
Kalendarz imprez
Subskrypcja

Nowe wydawnictwa
  • 2017-11-16 16:53

    Ukazało się drugie wydanie książki poświęconej wyjątkowej postaci Gór Izerskich, Gustavovi Ginzelowi. Znany podróżnik i pábitel* przedostał się do ludzkiej świadomości przede wszystkim jako właściciel Gnojnej Chaty w Jizerce, którą aż do pożaru w 1995 r. każdorocznie nawiedzały tysiące turystów. "Po pierwszym wydaniu odezwało się do mnie wielu innych pamiętnikarzy i kamratów Gustava Ginzela, którzy słowem i obrazem uzupełnili sylwetkę, w pierwszym wydaniu ledwie naszkicowanej - powiedział autor Jan Šebelka

  • 2017-11-03 12:27

    Zioła i ich lecznicze wykorzystanie to temat coraz głośniej dyskutowany. A zielarskie, czyli laboranckie tradycje Karkonoszy i Gór Izerskich, mimo że niegdyś tak rozsławiające nasze góry, wciąż pozostają nieco w ukryciu. Naprzeciw zainteresowaniu nimi wychodzi publikacja Laboranci u Ducha Gór. Stanowi ona poniekąd kontynuację odkrywania tradycji kulturowych regionu, którymi Autor zajął się w wydanej kilka lat temu książce Walonowie u Ducha Gór

  • 2017-10-13 20:32

    Album z fotografiami Louisa Hardouina, mistrza sztuki kulinarnej, który od 1909 do 1926 roku kierował kuchnią na dworze Hochbergów w Książu. Wielkiej pasji fotograficznej Francuza zawdzięcza Książ unikatowe zdjęcia, cudem ocalałe w zbiorach rodzinnych. Są to obrazy zatopionej w zieleni dumnej bryły zamku i jego okolic, arystokratycznych właścicieli i zatrudnianych przez nich pracowników. Hardouin uchwycił swoim aparatem krajobrazy wszystkich pór roku – tutejszą florę i faunę...

  • 2017-10-13 20:29

    Prezentowana monografia poświęcona krzyżom kamiennym, tym pomnikom przeszłości, które zdają się nieść ze sobą nieprzenikonione tajemnice dramatycznych wydarzeń sprzed stuleci, łączy cechy pracy naukowej i popularyzatorskiej. Dlatego może po nią sięgnąć nie tylko historyk, ale każdy czytelnik zainteresowany tym tematem albo historią swojej małej ojczyzny. Autorzy przedstawiają w książce oryginalne ustalenia, których dokonali na podstawie szczegółowo udokumentowanej ogromnej kwerendy

  • 2017-10-08 20:41

    Wydawnictwo Replika wydało w ostatnim czasie ciekawe książki, które zapoznają czytelników z dziejami, tajemnicami i legendami dwóch popularnych wśród miłośników Sudetów zamków: Czocha i Grodno. Polecamy je uwadze naszych czytelników, podobnie jak i kilka innych książek, które ukazały się nakładem Repliki. Poniżej prezentujemy je w formie krótkich opisów, wszystkie tytuły dostępne są w naszej Sudeckiej Księgarni Wysyłkowej…

Wizyt:
Dzisiaj: 2161Wszystkich: 2247064

Czy Polacy uratują czeskie ośrodki narciarskie?

źródło: denik.cz
źródło: denik.cz
2017-11-13 07:29

     Ołomuniecki „Deník” alarmuje, że ośrodki narciarskie w Jesionikach mają spore problemy ze skompletowaniem załogi przed zbliżającym się zimowym sezonem. Do tej pory zdarzały się takie sytuacje, ale jak podkreślają właściciele ośrodków, nigdy na tak dużą skalę. Brakuje przede wszystkim kasjerów, pracowników obsługi parkingów i tras zjazdowych, ale również barmanów, pokojówek, obsługi hoteli, a także kucharzy i pomocy kuchennych.

     Dobrych kucharzy szukają restauracje nie tylko w górach, przy ośrodkach narciarskich, ale również na terenach niżej położonych, gdzie mają często lepsze warunki pracy i przede wszystkim życia – coraz mniej wykwalifikowanych szefów kuchni chce spędzać swój czas wysoko w górach, woli pracować niżej, bliżej cywilizacji. Jak zauważa František Kaštyl, właściciel ośrodka narciarskiego Kaste w Petříkovie, dawniej w górach pracowały najczęściej  osoby, które czuły do nich sentyment i dla których pobyt w nich był przyjemnością samą w sobie, dzisiaj uległo to zmianie i takich osób jest bardzo mało.

     Lenka Dusova, szefowa Stowarzyszenia Ruchu Turystycznego Jeseniky zwraca uwagę na niebezpieczeństwo obniżenia poziomu usług, jakie oferowane są w Jesionikach. Do tej pory była tendencja zwyżkowa, ale przy braku wykwalifikowanych pracowników może okazać się, że poziom usług spadnie. Rozwiązanie widzi między innymi we współpracy gestorów bazy noclegowej i gastronomicznej ze szkołami, w których uczą się przyszli pracownicy hoteli i restauracji. W okresie zimowym, jesionickie ośrodki narciarskie odwiedza dużo gości z Polski, dlatego Dusová szansę rozwiązania problemu braku pracowników widzi również w zatrudnianiu młodych ludzi z Polski, których znajomość języka polskiego jest dużym atutem.

Waldemar Brygier - NaszeSudety na podstawie denik.cz
  • Dodaj link do:
  • facebook.com
 

Komentarze

Komentarz
Facebook