Mapy, przewodniki
Wyszukiwarka
Kalendarz imprez
Subskrypcja

Nowe wydawnictwa
  • 2018-12-06 07:28

    Teza o roli, jaką artystyczne i handlowe środowisko XV-wiecznej Norymbergi miało odegrać w kształtowaniu późnogotyckiego malarstwa na Śląsku, znalazła się w wielu opracowaniach literatury przedmiotu powstałej w ciągu ostatnich dwóch stuleci. Większość badaczy, dociekając genezy obecności nowych rozwiązań formalno-stylowych i ikonograficznych w malarstwie śląskim w latach około 1440–1520, poszukiwało ich zwłaszcza w ścisłych kontaktach handlowych Wrocławia z Norymbergą

  • 2018-12-02 16:55

    Niniejsza książka jest ostatnią z pięciu tomów poświęconych dziejom szlacheckich i arystokratycznych rezydencji w Sudetach, na ich pogórzu i przedgórzu, tak po ich czeskiej jak i polskiej stronie. Autor, historyk z wykształcenia i krajoznawca z powołania, opisuje tu dzieje, także te najnowsze, 46 wybranych zamków, pałaców i dworów na terenie polskich Sudetów Wschodnich, zwłaszcza na obszarze ich północnego Przedgórza, charakteryzującego się bogactwem tego rodzaju obiektów

  • 2018-11-25 09:43

    W okresie od XV do połowy XVI w. na Śląsku wznoszono kościoły halowe o trzech typach układów przestrzennych: z prezbiterium jednonawowym, z prezbiterium trójnawowym halowym zakończonym trzema wielobokami (występujące wcześniej), z prezbiterium halowym z obejściem (nowy układ), niekiedy z kaplicami przy prezbiterium lub korpusie. Budowle były wysokie, ale nie przesadnie wysmukłe. Wnętrza naw przekrywano nowymi typami sklepień

  • 2018-11-22 19:08

    Dolny Śląsk to jeden z najpiękniejszych regionów Europy Środkowej. Nieoceniona w tym zasługa zamków, pałaców i dworów, które w takiej obfitości już nigdzie w Polsce nie występują. Majestat Książa, Czochy czy Kliczkowa jest zwierciadłem, w którym lubimy się przeglądać. Z zachwytem i beztroską, zwykle nieświadomi jak wielki, ziejący przerażającą pustką mrok kryje się po drugiej stronie lustra

  • 2018-11-22 18:49

    W 1938 roku naziści wysadzili w powietrze największą po berlińskiej synagogę w Niemczech. Nikt sobie wówczas nie wyobrażał, że to zwiastun przerażającego gruzowiska, w jakie zamieni Wrocław II wojna światowa. Wedle komunistycznej propagandy finałem tej masakry było zakończenie walk i niezwłoczna odbudowa. Jednak Wrocław długo jeszcze był celem rabunku i barbarzyńskiej eksploatacji, z pejzażu miasta znikały zabytki

Wizyt:
Dzisiaj: 2542Wszystkich: 3099791

Dziedzictwo kulinarne pogranicza śląsko-łużyckiego

2018-03-26 22:23

     Oddajemy do rąk czytelników pierwszą publikację dotyczącą kulinarnych przepisów pogranicza śląsko-łużyckiego. Kuchnia i przepisy kulinarne stanowią jeden z najistotniejszych elementów kultury narodów, narodowości i religii, mają również znaczący wpływ na ogólne utożsamianie się z grupą i miejscem. Kuchnia naszego regionu bogato czerpie ze smaków grup narodowościowych, etnicznych i religijnych, które osiedliły się na tym terenie po II wojnie światowej. (...)

     Naszą książkę adresujemy do tych, którzy podzielają nasze przekonanie, że ważna jest ochrona od zapomnienia wszystkiego co w sztuce kulinarnej jest ważne i unikatowe. Bazujemy na szerokiej gamie kuchni regionalnych, które obok tradycyjnych przepisów polskich potraw są zaadaptowane z kuchni europejskich i azjatyckich. Poszczególne rozdziały prezentują kuchnie regionów i narodów, które stworzyły dzisiejsze „lubuskie klimaty”: Serbołużyczan, Kresowiaków i ich regionów, Górali Czadeckich, Bukowińczyków, Greków, Żydów, Ukraińców, Łemków, Bojków oraz mieszkańców Bośni i Hercegowiny, a także terenów współczesnej Polski.

     Przepisy uzupełnione są ogólnymi informacjami historycznymi, etnograficznymi i geograficznymi dotyczącymi wybranych regionów. W publikacji znajdziemy przepisy proste, łatwe i tanie, ale także pracochłonne oraz luksusowe. Przepisy na dania codzienne oraz na specjalne okazje, święta i uroczystości. Racjonalny jadłospis powinien być urozmaicony w doborze produktów, zróżnicowania smaków i konsystencji. Różnorodność produktów i ich wzajemne zastępowanie się są ważnym elementem opracowania. Dania winny mieć miły aromat i wygląd, być prawidłowo przyrządzone, smakowicie przyprawione oraz atrakcyjnie podane. Jedzenie powinno sprawiać przyjemność, a posiłek być chwilą odpoczynku i odprężenia. Miła atmosfera, ładnie nakryty stół, przytulne wnętrze winny być dopełnieniem wyśmienitych potraw, jakie znajdzie czytelnik w „Dziedzictwie kulinarnym Pogranicza Śląsko-Łużyckiego”.

 


Barbara Jakimowicz-Klein: "Dziedzictwo kulinarne pogranicza śląsko-łużyckiego". Oficyna Wydawnicza Dekorgraf, Żagań 2017. Okładka twarda, format 21,5 x 30 cm, stron240, liczne kolorowe ilustracje

 


Zobacz także:
książka w Sudeckiej Księgarni Wysyłkowej 
kuchnia sudecka, dolnośląska w serwisie NaszeSudety 

 

Galeria

  • Dodaj link do:
  • facebook.com
 

Komentarze

Komentarz
Facebook