Mapy, przewodniki
Wyszukiwarka
Kalendarz imprez
Subskrypcja

Nowe wydawnictwa
  • 2019-01-27 17:39

    Jest jednym z najcenniejszych gotyckich zabytków Dolnego Śląska. Jej ogromna skala i ponadprzeciętne wartości artystyczne od dawna wzbudzały zachwyt i zainteresowanie historyków sztuki oraz odwiedzających miasto. W opracowaniu zaprezentowano dzieje bazyliki w Strzegomiu – obfitujące w liczne znaki zapytania etapy jej wznoszenia, historie kataklizmów i wojen, które pozostawiły ślady na jej murach, a także omówiono cenne dzieła sztuki stanowiące wyposażenie świątyni

  • 2019-01-27 17:36

    Książka prezentuje wizerunek miasta zachowany w tekstach pisanych, dawnych, od opisu zachowanego w Kronice Hartmanna Schedla, po współczesne, z początków XXI wieku. Autorzy, wrocławianie i goście, Niemcy i Polacy, pisarze, uczeni, politycy, publicyści, ale i „zwykli” mieszkańcy nadodrzańskiej metropolii, zdają na kartach tych relacji, opisów, dzienników, listów, sprawę ze swojego, za każdym razem innego, przeżywania genius loci miasta

  • 2019-01-05 23:09

    Należał do Piastów śląskich, rycerza-rabusia, a nawet do... zakonników. Historia zamku Bolków jest równie fascynująca jak jego mury. Zajmuje cały siodłowy grzbiet wzgórza (396 m), z któego jak na dłoni widać okolicę - to naturalny punkt strategiczny. W pierwszym etapie wzniesiono kamienną, wolnostojącą wieżę (stołp) na planie koła przechodzącego w ostry dziób...

  • 2019-01-05 22:59

    "Tramwaje Dolnośląskie", to drugi z tomów poświęcony historii miejskiego transportu szynowego w miastach Dolnego Śląska. Przed państwem próba syntetycznego opracowania dziejów legnickich tramwajów. Choć przez siedemdziesiąt lat tram­waje wpisywały się w codzienność miasta, pamięć o ich ist­nieniu coraz bardziej się zaciera. Nic dziwnego, ostatni tramwaj zjechał z ulic Legnicy przed blisko półwieczem…

  • 2019-01-05 21:05

    Album zawiera opisy ponad 80 zabytków ziemi dzierżoniowskiej, pojmowanej jako tereny gmin Dzierżoniów, Łagiewniki, Niemcza, Pieszyce, Bielawa i Piława Górna. Opisom towarzyszą kolorowe zdjęcia obiektów, często wykonywane z lotu ptaka, co nadaje im wyjątkowego charakteru. Na końcu książki krótkie opisy w języku angielskim

Wizyt:
Dzisiaj: 1854Wszystkich: 3261603

Dziedzictwo kulinarne pogranicza śląsko-łużyckiego

2018-03-26 22:23

     Oddajemy do rąk czytelników pierwszą publikację dotyczącą kulinarnych przepisów pogranicza śląsko-łużyckiego. Kuchnia i przepisy kulinarne stanowią jeden z najistotniejszych elementów kultury narodów, narodowości i religii, mają również znaczący wpływ na ogólne utożsamianie się z grupą i miejscem. Kuchnia naszego regionu bogato czerpie ze smaków grup narodowościowych, etnicznych i religijnych, które osiedliły się na tym terenie po II wojnie światowej. (...)

     Naszą książkę adresujemy do tych, którzy podzielają nasze przekonanie, że ważna jest ochrona od zapomnienia wszystkiego co w sztuce kulinarnej jest ważne i unikatowe. Bazujemy na szerokiej gamie kuchni regionalnych, które obok tradycyjnych przepisów polskich potraw są zaadaptowane z kuchni europejskich i azjatyckich. Poszczególne rozdziały prezentują kuchnie regionów i narodów, które stworzyły dzisiejsze „lubuskie klimaty”: Serbołużyczan, Kresowiaków i ich regionów, Górali Czadeckich, Bukowińczyków, Greków, Żydów, Ukraińców, Łemków, Bojków oraz mieszkańców Bośni i Hercegowiny, a także terenów współczesnej Polski.

     Przepisy uzupełnione są ogólnymi informacjami historycznymi, etnograficznymi i geograficznymi dotyczącymi wybranych regionów. W publikacji znajdziemy przepisy proste, łatwe i tanie, ale także pracochłonne oraz luksusowe. Przepisy na dania codzienne oraz na specjalne okazje, święta i uroczystości. Racjonalny jadłospis powinien być urozmaicony w doborze produktów, zróżnicowania smaków i konsystencji. Różnorodność produktów i ich wzajemne zastępowanie się są ważnym elementem opracowania. Dania winny mieć miły aromat i wygląd, być prawidłowo przyrządzone, smakowicie przyprawione oraz atrakcyjnie podane. Jedzenie powinno sprawiać przyjemność, a posiłek być chwilą odpoczynku i odprężenia. Miła atmosfera, ładnie nakryty stół, przytulne wnętrze winny być dopełnieniem wyśmienitych potraw, jakie znajdzie czytelnik w „Dziedzictwie kulinarnym Pogranicza Śląsko-Łużyckiego”.

 


Barbara Jakimowicz-Klein: "Dziedzictwo kulinarne pogranicza śląsko-łużyckiego". Oficyna Wydawnicza Dekorgraf, Żagań 2017. Okładka twarda, format 21,5 x 30 cm, stron240, liczne kolorowe ilustracje

 


Zobacz także:
książka w Sudeckiej Księgarni Wysyłkowej 
kuchnia sudecka, dolnośląska w serwisie NaszeSudety 

 

Galeria

  • Dodaj link do:
  • facebook.com
 

Komentarze

Komentarz
Facebook