Mapy, przewodniki
Wyszukiwarka
Kalendarz imprez
Subskrypcja

Nowe wydawnictwa
  • 2017-12-18 10:06

    Miłośników Gór Izerskich z pewnością zainteresuje nowa publikacja Petra Freiwilliga, która nosi tytuł „Od młynów do fabryk. Budowle przemysłowe na ziemi frydlanckiej” (tytuł oryginalny: „Od mlýnů k továrnám. Výrobní stavby na Frýdlantsku”). Książka jest wynikiem kilku lat pracy autora w archiwach oraz w terenie. Poświęcona jest budynkom przemysłowym, takim jak młyny, tartaki, cegielnie oraz fabryki tekstylne. Publikacja przedstawia również rozwój osadnictwa oraz przemiany krajobrazu

  • 2017-12-11 06:18

    Przewodnik “Baśniowy Wrocław - historia spotkań według krasnoludków” autorstwa Włodzimierza Ranoszka skierowany jest do dzieci i do dorosłych. Opisywany jest tu obszar Wrocławia i okolic. Są tu legendy, opowieści i szczegółowe informacje o ciekawych miejscach tego obszaru. Całość bogato ilustrowana rysunkami i fotografiami. Publikacja posiada 136 stron, oprawiana jest w twardą okładkę całość spięta spiralą pozwalającą obracać kartki o 360 stopni

  • 2017-12-11 06:15

    Album "Strzegom na dawnych widokówkach" to swoista, sentymentalna podróż w przeszłość. W wydawnictwie znajduje się blisko 260 widokówek, które zostały w ciekawy sposób opisane, przybliżając czytelnikowi miejsca i osoby na nich przedstawione. Opisy znajdujące się w książce są w językach: polskim i niemieckim

  • 2017-12-06 06:07

    Dawny Hirschberg im Riesengebirge, czyli dzisiejsza Jelenia Góra... Tak bogata historia, a tak niewiele publikacji historycznych! Starając się uzupełnić tę lukę, postanowiliśmy stworzyć unikalną książkę, która szczególną uwagę skupia na latach 1933-1945, kiedy Adolf Hitler i jego zwolennicy byli u władzy w państwie zwanym III Rzeszą. Nie da się ukryć, że przedstawiliśmy jedynie wybrane epizody, albowiem nie sposób przedstawić wszystkich zagadnień związanych z tym okresem

  • 2017-12-06 06:04

    Przez lata uznawano, że na Dolnym Śląsku po II wojnie światowej masowo dochodziło do aktów szpiegostwa, zabójstw oraz sabotażu. Sprawcami mieli być esesmani, członkowie Hitlerjugend, nazistowscy kurierzy oraz owiani tajemnicą strażnicy. Ich zadaniem było nie tylko pilnowanie skrytek, w których uciekający pod koniec wojny Niemcy ukrywali cenne depozyty z kosztownościami, dziełami sztuki i bronią

Wizyt:
Dzisiaj: 55Wszystkich: 2372913

Films for Food: Boginie jedzenia

2017-12-16 18:00

     Miejsce kobiety jest w kuchni: to odwieczny stereotyp. Mimo to, kobietom znacznie trudniej przebić się w świecie gastronomii niż mężczyznom. Dlaczego mamy tyle problemów z przezwyciężeniem szkodliwego szufladkowania i ustaleniem sprawiedliwych reguł? 16 grudnia (sobota) o 18.00 zapraszamy do wrocławskiego Kina Nowe Horyzonty na kolejne spotkanie w cyklu FILMS for FOOD, w ramach którego łączymy świat sztuki filmowej i kulinariów. Tym razem zobaczymy „Boginie jedzenia” Vérane Frédiani, a po seansie porozmawiamy o sytuacji kobiet w środowisku gastronomicznym. Poczęstunek po filmie zapewni Chocoffee – Świdnicka Manufaktura Czekolady.

Film
     W „Boginiach jedzenia” poznajemy wpływowe i twórcze kobiety, które działają w kulinarnym świecie: szefowe kuchni, cukierni, sommelierki, barmanki – od restauracji z trzema gwiazdkami Michelin do streetfoodu. Bohaterki filmu pochodzą z różnych miejsc, ale łączą je podobne motywacje i problemy. Traktują gastronomię jako platformę komunikacji z innymi, możliwość edukacji, poznawania swoich kultur i tradycji, a także wspierania lokalnego biznesu. Film przedstawia kilka różnych przykładów i charyzmatycznych postaci – utalentowanych, kreatywnych kobiet.

Rozmowa
     Słaba płeć? Stereotyp naiwnych i delikatnych odszedł już dawno do lamusa, ale wygląda na to, że środowisko gastronomów tego nie zauważyło. Szefowe kuchni, sommelierki, cukierniczki, menadżerki, dziennikarki kulinarne – to wciąż mała i ignorowana część gastronomicznego świata. O dyskryminacji ze względu na płeć, ale też o sile charakteru i swojej drodze do sukcesu opowiedzą spełnione przedstawicielki świata kulinariów.

Goście
- Justyna Słupska-Kartaczowska: przez ponad 3 lata obejmowała stanowisko szefa kuchni w Hotelu Monopol, obecnie prowadzi restaurację jadka we Wrocławiu,
- Monika Winny: menadżerka, head chef, współprowadzi wrocławską restaurację Osiem Misek.
     Spotkanie poprowadzi Agnieszka Szydziak: współorganizatorka i PR manager Gastro Nocek – największego nocnego kulinarnego wydarzenia we Wrocławiu oraz redaktorka naczelna Have a Bite Wrocław, partnera pokazów w ramach FILMS for FOOD. Zawsze głodna! Bilety na pokaz w cenie 20 zł – do kupienia w kasach kina i na naszej stronie: http://bit.ly/2At9HRp.

     Zapraszamy także na kolację inspirowaną filmem do restauracji jadka o godz. 21.00, ul. Rzeźnicza 24-25 Cena biletu od osoby – 120 zł (liczba miejsc ograniczona). Szczegóły na temat kolacji: http://bit.ly/2kmI5aJ.

  • Dodaj link do:
  • facebook.com
 

Komentarze

Komentarz
Facebook