Mapy, przewodniki
Wyszukiwarka
Kalendarz imprez
Subskrypcja

Nowe wydawnictwa
  • 2018-04-28 09:46

    Gdy w 1995 roku miałem okazję otrzymać od autora książkę z dedykacją, przeczytałem ją od deski do deski w zaledwie dwa dni. Od tego czasu minęło sporo lat, ukazały się kolejne wydania „Zwyciężyć znaczy przeżyć”, co raz to grubsze, uzupełniane o kolejne rozdziały. Całkiem niedawno, nakładem wydawnictwa Bezdroża ukazało się czwarte wydanie książki, które objętością w niczym nie przypomina już pamiętnej książki w niebieskiej okładce sprzed niemal ćwierć wieku

  • 2018-04-27 07:34

    Wydawnictwo Compass znane było do tej pory przede wszystkim z turystycznych wydawnictw, które swym zasięgiem obejmowały Beskidy i Tatry. Od kilku lat jednak pojawiają się tytuły sudeckie, początkowo nieśmiało, teraz już coraz odważniej. Wśród oferty wydawnictwa mamy między innymi przewodnik po Głównym Szlaku Sudeckim, a także mapy Gór Złotych, Ziemi kłodzkiej, Masywu Śnieżnika i Gór Sowich. Najnowszym produktem jest mapa najwyższego sudeckiego pasma: Karkonoszy oraz Gór Izerskich

  • 2018-04-13 22:11

    Przedstawiamy Wlastimila Hofmana również jako człowieka poezji, w której, jak i w malarstwie, dawał wyraz swemu wewnętrznemu, duchowemu światu. Znaczącą część informacji o życiu artysty dostarczyła korespondencja jego i jego żony, udostępniona przez przyjaciół malarza i zbieraczy a także opowieści mieszkańców Szklarskiej Poręby. Materiał ilustracyjny w większości stanowią zdjęcia rodzinne Hofmanów oraz czarno-białe i barwne reprodukcje znanych i nieznanych obrazów malarza

  • 2018-03-31 09:32

    Miedzianka to takie miejsce, gdzie… czas płynie w drugą stronę. Od tego, co jest, do tego, co było, przez co jej dziejowy koniec okazuje się… jej początkiem. Tutejsza czasoprzestrzeń zakrzywia się, wywołując przejmujący dreszcz, który im dłużej tutaj jesteśmy, tym bardziej czegoś się od nad domaga. Ale czego? Spośród resztek murów słyszymy cichutkie: Memento…

  • 2018-03-26 22:23

    Oddajemy do rąk czytelników pierwszą publikację dotyczącą kulinarnych przepisów pogranicza śląsko-łużyckiego. Kuchnia i przepisy kulinarne stanowią jeden z najistotniejszych elementów kultury narodów, narodowości i religii, mają również znaczący wpływ na ogólne utożsamianie się z grupą i miejscem. Kuchnia naszego regionu bogato czerpie ze smaków grup narodowościowych, etnicznych i religijnych, które osiedliły się na tym terenie po II wojnie światowej

Wizyt:
Dzisiaj: 219Wszystkich: 2686146

Films for Food: Boginie jedzenia

2017-12-16 18:00

     Miejsce kobiety jest w kuchni: to odwieczny stereotyp. Mimo to, kobietom znacznie trudniej przebić się w świecie gastronomii niż mężczyznom. Dlaczego mamy tyle problemów z przezwyciężeniem szkodliwego szufladkowania i ustaleniem sprawiedliwych reguł? 16 grudnia (sobota) o 18.00 zapraszamy do wrocławskiego Kina Nowe Horyzonty na kolejne spotkanie w cyklu FILMS for FOOD, w ramach którego łączymy świat sztuki filmowej i kulinariów. Tym razem zobaczymy „Boginie jedzenia” Vérane Frédiani, a po seansie porozmawiamy o sytuacji kobiet w środowisku gastronomicznym. Poczęstunek po filmie zapewni Chocoffee – Świdnicka Manufaktura Czekolady.

Film
     W „Boginiach jedzenia” poznajemy wpływowe i twórcze kobiety, które działają w kulinarnym świecie: szefowe kuchni, cukierni, sommelierki, barmanki – od restauracji z trzema gwiazdkami Michelin do streetfoodu. Bohaterki filmu pochodzą z różnych miejsc, ale łączą je podobne motywacje i problemy. Traktują gastronomię jako platformę komunikacji z innymi, możliwość edukacji, poznawania swoich kultur i tradycji, a także wspierania lokalnego biznesu. Film przedstawia kilka różnych przykładów i charyzmatycznych postaci – utalentowanych, kreatywnych kobiet.

Rozmowa
     Słaba płeć? Stereotyp naiwnych i delikatnych odszedł już dawno do lamusa, ale wygląda na to, że środowisko gastronomów tego nie zauważyło. Szefowe kuchni, sommelierki, cukierniczki, menadżerki, dziennikarki kulinarne – to wciąż mała i ignorowana część gastronomicznego świata. O dyskryminacji ze względu na płeć, ale też o sile charakteru i swojej drodze do sukcesu opowiedzą spełnione przedstawicielki świata kulinariów.

Goście
- Justyna Słupska-Kartaczowska: przez ponad 3 lata obejmowała stanowisko szefa kuchni w Hotelu Monopol, obecnie prowadzi restaurację jadka we Wrocławiu,
- Monika Winny: menadżerka, head chef, współprowadzi wrocławską restaurację Osiem Misek.
     Spotkanie poprowadzi Agnieszka Szydziak: współorganizatorka i PR manager Gastro Nocek – największego nocnego kulinarnego wydarzenia we Wrocławiu oraz redaktorka naczelna Have a Bite Wrocław, partnera pokazów w ramach FILMS for FOOD. Zawsze głodna! Bilety na pokaz w cenie 20 zł – do kupienia w kasach kina i na naszej stronie: http://bit.ly/2At9HRp.

     Zapraszamy także na kolację inspirowaną filmem do restauracji jadka o godz. 21.00, ul. Rzeźnicza 24-25 Cena biletu od osoby – 120 zł (liczba miejsc ograniczona). Szczegóły na temat kolacji: http://bit.ly/2kmI5aJ.

  • Dodaj link do:
  • facebook.com
 

Komentarze

Komentarz
Facebook