Mapy, przewodniki
Wyszukiwarka
Kalendarz imprez
Subskrypcja

Nowe wydawnictwa
  • 2020-02-04 08:03

    "1000 śląskich zamków i pałaców" to wydawnictwo albumowe, w którym zaprezentowane zostały śląskie rezydencje szlacheckie. Swym zasięgiem obejmuje województwo (lub zahacza o nie) dolnośląskie, lubuskie, opolskie i śląskie. W książce znalazły się również zamki i pałace z terenu dzisiejszych Czech i Niemiec. Krótkie opisy, które umieszczone są przy zdjęciach, są w językach polskim i niemieckim. Książka może być świetnym prezentem...

  • 2020-02-04 07:58

    Prezentowany album Karkonoszy jest pierwszą tegi typu publikacją na rynku wydawniczym. Zawiera unikatowe zdjęcia wykonane o różnych porach roku, dnia i przy zmiennych warunkach pogodowych. Naszym celem jest pokazanie wybranych obiektów w letnim, pełnym słońcu, ale również pokrytych szadzią, czy skrytych w gęstej mgle, bo góry nie zawsze bywają miłe i przyjazne

  • 2020-01-30 07:36

    „Śmierć, bale i skandale. Arystokracja od Śląska po Wołyń”, to zbiór ciekawych i skandalicznych historii nie tylko ze Śląska, ale również z dawnej i obecnej Polski. To kontynuacja cieszącej się dużym powodzeniem serii, ale zarazem rozpoczęcie nowej, która dotyczyć będzie losów polskiej arystokracji. Również pod względem technicznym książka jest inna - w twardej oprawie i w kolorze...

  • 2020-01-29 22:18

    Dolny Śląsk to jeden z najcenniejszych w naszym kraju regionów, obfitujących w niezwykle dużą liczbę zamków i pałaców. Gdy dodamy jeszcze do tego, leżące w administracyjnych granicach województwa dolnośląskiego ziemię kłodzką i Łużyce, to otrzymujemy przeogromną liczbę rezydencji szlacheckich. Zachowały się w różnym stanie, jedne są pięknie odrestaurowane, inne niszczeją jako ruiny

  • 2019-12-22 09:01

    Rok 2019 przyniósł wiele ciekawych pozycji wydawniczych, które wzbogaciły księgozbiory niejednego miłośnika Sudetów. Z pewnością do grona najcenniejszych, najbardziej wartościowych pozycji należy kolejny tom potężnej monografii Gór Izerskich, tym razem z podtytułem „O historii i sztuce do 1813 roku” (O historii a umění do roku 1813). Wydana przez Wydawnictwo RK, książka liczy sobie blisko 460 stron

Które z n/w pasm jest Twoim ulubionym?
Sonda
Wizyt:
Dzisiaj: 1199Wszystkich: 4092659

Kremowa zupa czosnkowa (Krémová česnečka)

2015-01-28 14:51
Zupa czosnkowa to bodaj najbardziej znana czeska zupa, którą znaleźć można w menu zarówno drogich restauracji, jak i tanich knajp w małych miejscowościach. Niezmierzona ilość rodzajów česnečki świadczy o jej popularności. Tutaj prezentujemy jej wykwintniejszą formę - kremową.

Składniki na 3-4 osoby:
1 duża główka czosnku
2 średnie cebule
olej do smażenia
1 łyżka mąki
1,5 l wody
sól, pieprz do smaku
3 żółtka
1 łyżka octu winnego
biała bułka (bagietka)
1 łyżka oliwy z oliwek
4 łyżki startego parmezanu
posiekana pietruszka

     Czosnek obieramy, ząbki siekamy na drobno, podobnie postępujemy z cebulą. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju do smażenia, wrzucamy na niego czosnek oraz cebulę i smażymy do złotego koloru. Oprószamy mąką, chwilę jeszcze smażymy, uważając, by mąka nie przypaliła się i wlewamy wrzącą wodę. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Całość gotujemy 30 minut, po czym miksujemy zupę.

     Białą bułkę (może być pieczywo tostowe) kroimy w kostkę i obsmażamy na oliwie do złotego koloru. Gotowe grzanki układamy na talerzu i posypujemy startym parmezanem oraz posiekaną pietruszką.

     
Żółtka rozbijamy w miseczce, dodajemy łyżkę octu, kilka łyżek gorącej zupy i mieszamy. Wlewamy żółtka do gorącej, ale nie gotującej się zupy (!) i delikatnie mieszamy. Gotową zupę nalewamy na przygotowany wcześniej talerz z grzankami i... smacznego!

Opracowanie i przygotowanie:
[Waldemar Brygier - naszesudety.pl]
  • Dodaj link do:
  • facebook.com
 

Komentarze

Komentarz
Facebook