Mapy, przewodniki
Wyszukiwarka
Kalendarz imprez
Subskrypcja

Nowe wydawnictwa
  • 2017-07-07 13:40

    Szczegółowa relacja opisująca szlak bojowy 6 Armii gen. Władymira Głuzdowskiego i wspierającego ją 7 Korpusu Zmechanizowanego Gwardii od przyczółku malczyckiego do bram Wrocławia. Autorzy, Robert Primke i Maciej Szczerepa,  dzień po dniu, a czasami nawet godzina po godzinie, ukazują przebieg walk w rejonie Malczyc, Środy Śląskiej, Kostomłotów, Kątów Wrocławskich, Kobierzyc, dzisiejszych dzielnic Wrocławia: Leśnicy, Strachowic, Muchoboru Wielkiego, Oporowa i wielu innych miejscowości

  • 2017-07-07 06:57

    Książka Bartłomieja Grzegorza Sali "Drewniane zabytki polskich Karkonoszy" proponuje Czytelnikom spotkanie z szesnastoma obiektami najwyższej grupy górskiej Sudetów w całości lub znacznej części wykonanych w drewnie. Autor skupia się na historii i tradycjach opisanych zabytków, jednocześnie stawiając na zwięzłość przekazu. Niewielka publikacja zaprasza turystów do obejrzenia drewnianych skarbów Karkonoszy i zachęca do zagłębienia się w ich przeszłość

  • 2017-04-06 22:14

    W swojej najnowszej książce, Marek Gaworski zaprasza w podróż w czasie. Śląskie zamki mają bogate dzieje pisane nie tylko przez wydarzenia historyczne, ale również ich właścicieli. W albumie przedstawionych zostało ponad sto rezydencji szlacheckich. Krótki opis (również w języku niemieckim) ilustrowany jest zawsze archiwalnym zdjęciem obiektu, często z jego właścicielami, czy w postaci scenek rodzajowych. Pozycja szczególnie cenna dla miłośników dawnych klimatów...

  • 2017-04-01 21:37

    Przewodnik "Na tropie zaginionego Breslau" to propozycja dla zwolenników nieszablonowego zwiedzania miasta, którzy chcieliby się zapoznać z historią i architekturą Wrocławia, zagłębiając się jednocześnie w świat znakomitych powieści kryminalnych Marka Krajewskiego. Literacki spacer z dreszczykiem będzie okazją do poznania złożonego i wyjątkowego charakteru miasta...

  • 2017-03-26 08:00

    Nie znam drugiej książki, która w tak dojmujący sposób ukazywałaby sprawy ludzi mieszkających u stóp Karkonoszy. Autorka wprowadza nas w środowisko laborantów, a poniekąd i ich przeciwników – medyków, ukazuje nam mechanizmy ich konfliktów, które jak wiemy z historii doprowadziły do całkowitego zniwelowania tych pierwszych. Oto przed naszymi oczami stają dojrzali mistrzowie laboranckiego fachu i narybek szykujący się do przejęcia warsztatów, gdy nadejdzie czas na zmianę

Wizyt:
Dzisiaj: 2088Wszystkich: 1799523

Kremowa zupa czosnkowa (Krémová česnečka)

2015-01-28 14:51
Zupa czosnkowa to bodaj najbardziej znana czeska zupa, którą znaleźć można w menu zarówno drogich restauracji, jak i tanich knajp w małych miejscowościach. Niezmierzona ilość rodzajów česnečki świadczy o jej popularności. Tutaj prezentujemy jej wykwintniejszą formę - kremową.

Składniki na 3-4 osoby:
1 duża główka czosnku
2 średnie cebule
olej do smażenia
1 łyżka mąki
1,5 l wody
sól, pieprz do smaku
3 żółtka
1 łyżka octu winnego
biała bułka (bagietka)
1 łyżka oliwy z oliwek
4 łyżki startego parmezanu
posiekana pietruszka

     Czosnek obieramy, ząbki siekamy na drobno, podobnie postępujemy z cebulą. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju do smażenia, wrzucamy na niego czosnek oraz cebulę i smażymy do złotego koloru. Oprószamy mąką, chwilę jeszcze smażymy, uważając, by mąka nie przypaliła się i wlewamy wrzącą wodę. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Całość gotujemy 30 minut, po czym miksujemy zupę.

     Białą bułkę (może być pieczywo tostowe) kroimy w kostkę i obsmażamy na oliwie do złotego koloru. Gotowe grzanki układamy na talerzu i posypujemy startym parmezanem oraz posiekaną pietruszką.

     
Żółtka rozbijamy w miseczce, dodajemy łyżkę octu, kilka łyżek gorącej zupy i mieszamy. Wlewamy żółtka do gorącej, ale nie gotującej się zupy (!) i delikatnie mieszamy. Gotową zupę nalewamy na przygotowany wcześniej talerz z grzankami i... smacznego!

Opracowanie i przygotowanie:
[Waldemar Brygier - naszesudety.pl]
  • Dodaj link do:
  • facebook.com
 

Komentarze

Komentarz
Facebook