Mapy, przewodniki
Wyszukiwarka
Kalendarz imprez
Subskrypcja

Nowe wydawnictwa
  • 2019-08-18 15:37

    Dzieje Bystrzycy Kłodzkiej, niewielkiego dolnośląskiego miasta, sięgają początku XIV w. W 1319 r. otoczone już obwarowaniami pełniło ono rolę ważnego ośrodka w południowej części Ziemi Kłodzkiej. Jego mieszkańcy przybywali z ziem niemieckich i śląskich. Średniowieczna Bystrzyca miała układ typowy dla lokacji na prawie niemieckim, który doskonale widać do dziś

  • 2019-08-15 21:24

    Kolej podsudecka na ponad 200-kilometrowym szlaku tworzy wyjątkową możliwość zobaczenia zarówno głównych pasm sudeckich, jak i zwiedzenia wielu śląskich miast pochodzenia średniowiecznego o bogatym dziedzictwie kulturowym i materialnym. Książka opisuje dzieje powstania i funkcjonowania linii kolejowej powstałej dwuetapowo: w latach 1844‒1858 pomiędzy Legnicą, Świdnicą i Ząbkowicami Śląskimi i w latach 1874‒1876 pomiędzy...

  • 2019-08-15 21:20

    Książka "Mosty kolejowe na Śląsku do 1945 roku" umożliwia poznanie bogatych dziejów najważniejszych obiektów mostowych oraz prześledzenie rozwoju mostowej myśli inżynieryjnej stosowanej na Śląsku Pruskim przez ponad 100 lat funkcjonowania kolei. Od epoki wielkich kamiennych mostów sklepionych przez okres dominacji konstrukcji stalowych po stosowanie technologii żelbetowej…

  • 2019-08-03 10:12

    Ukazał się 170. numer czasopisma „Sudety. Przyroda, kultura, historia”. To spory wyczyn, bo po pierwsze i najważniejsze, tyle wydanych numerów robi wrażenie, a po drugie, bo ostatnio czasopismo ukazuje się z tak dużą nieregularnością, że wielu wróżyło mu szybko koniec. Tak się na szczęście nie stało i oto mamy kolejną dawkę artykułów, które w mniejszym lub większym stopniu zainteresować mogą miłośników Sudetów

  • 2019-07-16 08:31

    Dwustronna mapa rowerowa "Ziemia kłodzka" w skali 1:50 000. Na mapie w czytelny sposób zaznaczone zostały znakowane trasy rowerowe, a także szlaki turystyczne, atrakcje krajoznawcze, trasy narciarstwa biegowego, ośrodki narciarskie oraz szlak konny. 

Które z n/w pasm jest Twoim ulubionym?
Sonda
Wizyt:
Dzisiaj: 1251Wszystkich: 3613139

Kuchnia sudecka, dolnośląska

     Na pytanie o kuchnię sudecką, czy szerzej: dolnośląską, trudno jest odpowiedzieć jednoznacznie, czy ona dzisiaj istnieje. Wymiana ludności, jaka nastąpiła zwłaszcza po śląskiej stronie Sudetów, spowodowała również odejście w niepamięć dawnych przepisów kulinarnych. Lepszą pod tym względem sytuację mamy po czeskiej, czy niemieckiej stronie, gdzie w wielu miejscach zachowała się ciągłość osadnicza, a dzięki temu i tradycje, również kulinarne.

     Staramy się tutaj zebrać potrawy, które powstawały w sudeckich chatach, czy dolnośląskich miastach, którymi żywili się nasi  przodkowie. Jeśli znasz takie przepisy, a nie ma ich w naszym zestawieniu, prosimy o kontakt. Wdzięczni będziemy za każdą informację związaną z kuchnią sudecką, czy dolnośląską... W tym dziale przedstawiamy również tematy kulinarne związane z naszym regionem.

  • Dodaj link do:
  • facebook.com
  • DSC09310.jpg

    Dania z ziemniaków z zasady są proste i syte, jakby specjalnie przeznaczone dla ciężko pracujących ludzi, których nie stać na wykwintne i drogie dania. Wśród przepisów, jakie znaleźć można w kuchni czeskiej, są i bramborački bardzo skromne, składające się w zasadzie ze słoniny, ziemniaków oraz cebuli, czasami dodawano do niej nieco masła, czy gęstej śmietany

  • radzi02.jpg

    Władysława Gil razem z Wiktorem Urbańczykiem prowadzi Dom Chleba i gospodarstwo ekologiczne w Radzimowicach. Na Świętej Srebrnej Górze od sześciu lat sieją orkisz, w Domu Chleba w tradycyjnym piecu pieką chleb, a mąkę czy kaszę orkiszową wykorzystują do przygotowania domowych zdrowych posiłków

  • pyry01.jpg

    Potrawa niezwykle łatwa w przygotowaniu, podobno będąca przysmakiem tkaczy lnu. Doskonale znana jest jednak również w innych regionach, gdzie ziemniaki stanowiły podstawę wyżywienia biednych ludzi. W Wielkopolsce to po prostu popularne „pyry z gzikiem”

  • Nalewka orzechowa

    2015-02-06 20:52
    orzech01.jpg

    Dawniej, butelka orzechówki znajdowała się w każdym domu, służąc jako lekarstwo na dolegliwości żołądkowe. Wykonuje się ją latem, na początku lipca, z zielonych, jeszcze niedojrzałych owoców, a na jej pełnię smaku i właściwości trzeba poczekać przynajmniej pół roku

  • spekove01.jpg

    Knedliki z wędzonego boczku (Špekové knedlíky) są potrawą niezwykle sycącą, ale wymagającą włożenia w ich przygotowanie nieco wysiłku. Efekt jest wart tej pracy i podawane ze szpinakiem knedliki mogą stanowić doskonałe, samodzielne danie obiadowe

  • cesnecka01.jpg

    Zupa czosnkowa to bodaj najbardziej znana czeska zupa, którą znaleźć można w menu zarówno drogich restauracji, jak i tanich knajp w małych miejscowościach. Niezmierzona ilość rodzajów česnečki świadczy o jej popularności. Tutaj prezentujemy jej wykwintniejszą formę - kremową

  • cockova01.jpg

    Doskonale znana bywalcom czeskich restauracji zupa, jest bardzo prosta w przygotowaniu, a jednocześnie niezwykle pożywna. Podawana ze świeżym, chrupiącym pieczywem i ozdobiona odrobiną śmietany może być ozdobą każdego stołu, mimo że na pierwszy rzut oka nie wygląda atrakcyjnie

  • bruhmauke01.jpg

    Typowa dla Górnych Łużyc potrawa – prosta w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo pożywna i rozgrzewająca. W zależności od upodobań, można do niej podać białą, podsmażoną kiełbasę oraz dobre piwo (szczególnie polecamy Landskron Bier produkowane w regionalnym browarze w Görlitz)

 

Komentarze

  • Jerzy Oleszek2016-04-18 10:42

    zapoznałem się jedynie przekrojowo. To co Państwo prezentujecie dotyczy przede wszystkim Sudetów Zachodnich w tym Łużyc czy strony czeskiej. Nie zauważam przepisów, które by pochodziły z innych rejonów Sudetów np Sudety Środkowe czy Wschodnie; oczywiście chodzi o dzisiejszą polską stronę. Czesi zachowali głównie swoje wiodące potrawy. U nas natomiast "króluje" bezrodzajowość.

    Jeśli są Państwo zainteresowani kontaktem, to
    jerzy.oleszek@gmail.com

    pozdrawiam

  • Jorguś2017-03-25 23:52

    Śląskie niebo jest potrawą pochodzącą z Sudetów wschodnich. Najstarszy znany przepis na tą potrawę pochodzi z Bystrzycy Kłodzkiej (XVII w.).

Komentarz
Facebook