Ukazująca się w roku jubileuszu 75-lecia polskiej administracji we Wrocławiu oraz 75-lecia wrocławskiego środowiska akademickiego książka w popularnonaukowy sposób przybliża powojenne początki funkcjonowania Uniwersytetu Wrocławskiego i ukazuje wysiłek podejmowany w tym zakresie przez Grupę Naukowo-Kulturalną pod przewodnictwem prof. Stanisława Kulczyńskiego
Od lat panuje przekonanie, że w Karkonoszach nie ma regionalnej kuchni. Wszyscy są przekonani, że obecna kuchnia to przepisy pochodzące przede wszystkim z kresów. Myślimy tak dlatego, że spora część mieszkańców naszych terenów to potomkowie przesiedleńców z przedwojennych kresów Rzeczypospolitej. Nie jest jednak tak do końca. Przecież przed II wojną światową Karkonosze zamieszkiwane były przez ludność, która miała swoje przyzwyczajenia kulinarne
„Geostrada Sudecka. Przewodnik geologiczny” jest trzytomową publikacją opisującą wybrane, interesujące pod względem geologicznym, miejsca w Sudetach i na ich przedgórzu. Geostradą Sudecką nazywana jest trasa turystyczna biegnąca od Bogatyni na północnym zachodzie do czeskiej Opawy
Co jakiś czas prezentujemy Wam nowe mapy, które ukazują się na rynku wydawniczym. Dzisiaj o kilku, które wydały w ostatnim czasie wydawnictwa PLAN (wrocławski i jeleniogórski). Na początek o dwóch mapach, które już wcześniej można było kupić, ale teraz są również w coraz popularniejszej wśród turystów wersji wodoodpornej
"Geostrada Sudecka. Przewodnik geologiczny" jest trzytomową publikacją opisującą wybrane, interesujące pod względem geologicznym miejsca w Sudetach i na ich przedgórzu. Geostradą Sudecką nazywana jest trasa turystyczna biegnąca od Bogatyni na północnym zachodzie do czeskiej Opawy na południowym wschodzie
Magdalena Dobromila Rettigová (ur. 1785) powinna być znana wszystkim miłośnikom kuchni czeskiej, zwłaszcza osobom, które nie tylko konsumują, ale i gotują potrawy oparte na przepisach naszych południowych sąsiadów. W encyklopediach nazywana bywa pierwszą czeską pisarką, patriotką walcząca o czeską kulturę, ale przede wszystkim przedstawiana jest jako autorka książek kucharskich. Jej dzieła na trwałe wpisały się historię gastronomii czeskiej, a „Domowa kucharka” cieszy się do dzisiaj dużym powodzeniem wśród kucharzy.
Rettigová wychowała się w kręgach niemieckich, ale jej mąż Jan Rettig, Czech i wielki patriota, szybko nauczył żonę języka czeskiego i miłości do czeskiej kultury. Od tego czasu stała się propagatorką czeszczyzny w każdej postaci, zwłaszcza wśród młodych kobiet, w których edukację mocno się angażowała, zakładając na przykład szkołę gotowania i prac domowych, gdzie uczęszczające do niej dziewczęta uzyskiwały też ogólne wykształcenie.
Od jej śmierci minęło właśnie 170 lat. Zmarła 5 sierpnia 1845 roku w Litomyślu, gdzie jest również pochowana. Jej nazwisko spotkać możemy również w innych sudeckich miastach, jak na przykład w Ústí nad Orlicą, gdzie jej imię nosi jedna z ulic. W Litomyślu Rettigová spędziła ostatnie lata swego życia, stąd w tym mieście najsilniej widać pamięć o niej. Znajdziemy tu restaurację, która serwuje dania oparte na jej przepisach, w styczniu, w miesiącu jej narodzin, organizowane są wieczorki tematyczne, a w maju wielki festiwal kulinarny (najbliższy odbędzie się 20-22 maja 2016 roku - www.gastroslavnosti.cz).