Mapy, przewodniki
Wyszukiwarka
Kalendarz imprez
Subskrypcja

Nowe wydawnictwa
  • 2020-11-26 23:05

    Ukazująca się w roku jubileuszu 75-lecia polskiej administracji we Wrocławiu oraz 75-lecia wrocławskiego środowiska akademickiego książka w popularnonaukowy sposób przybliża powojenne początki funkcjonowania Uniwersytetu Wrocławskiego i ukazuje wysiłek podejmowany w tym zakresie przez Grupę Naukowo-Kulturalną pod przewodnictwem prof. Stanisława Kulczyńskiego

  • 2020-11-10 21:36

    Od lat panuje przekonanie, że w Karkonoszach nie ma regionalnej kuchni. Wszyscy są przekonani, że obecna kuchnia to przepisy pochodzące przede wszystkim z kresów. Myślimy tak dlatego, że spora część mieszkańców naszych terenów to potomkowie przesiedleńców z przedwojennych kresów Rzeczypospolitej. Nie jest jednak tak do końca. Przecież przed II wojną światową Karkonosze zamieszkiwane były przez ludność, która miała swoje przyzwyczajenia kulinarne

  • 2020-11-10 21:15

    „Geostrada Sudecka. Przewodnik geologiczny” jest trzytomową publikacją opisującą wybrane, interesujące pod względem geologicznym, miejsca w Sudetach i na ich przedgórzu. Geostradą Sudecką nazywana jest trasa turystyczna biegnąca od Bogatyni na północnym zachodzie do czeskiej Opawy

  • 2020-10-21 10:26

    Co jakiś czas prezentujemy Wam nowe mapy, które ukazują się na rynku wydawniczym. Dzisiaj o kilku, które wydały w ostatnim czasie wydawnictwa PLAN (wrocławski i jeleniogórski). Na początek o dwóch mapach, które już wcześniej można było kupić, ale teraz są również w coraz popularniejszej wśród turystów wersji wodoodpornej

  • 2020-10-08 07:35

     "Geostrada Sudecka. Przewodnik geologiczny" jest trzytomową publikacją opisującą wybrane, interesujące pod względem geologicznym miejsca w Sudetach i na ich przedgórzu. Geostradą Sudecką nazywana jest trasa turystyczna biegnąca od Bogatyni na północnym zachodzie do czeskiej Opawy na południowym wschodzie

Które z n/w pasm jest Twoim ulubionym?
Sonda
Wizyt:
Dzisiaj: 5378Wszystkich: 9302229

Magdalena Dobromila Rettigová (1785 - 1845)

     Magdalena Dobromila Rettigová (ur. 1785) powinna być znana wszystkim miłośnikom kuchni czeskiej, zwłaszcza osobom, które nie tylko konsumują, ale i gotują potrawy oparte na przepisach naszych południowych sąsiadów. W encyklopediach nazywana bywa pierwszą czeską pisarką, patriotką walcząca o czeską kulturę, ale przede wszystkim przedstawiana jest jako autorka książek kucharskich. Jej dzieła na trwałe wpisały się historię gastronomii czeskiej, a „Domowa kucharka” cieszy się do dzisiaj dużym powodzeniem wśród kucharzy.

     Rettigová wychowała się w kręgach niemieckich, ale jej mąż Jan Rettig, Czech i wielki patriota, szybko nauczył żonę języka czeskiego i miłości do czeskiej kultury. Od tego czasu stała się propagatorką czeszczyzny w każdej postaci, zwłaszcza wśród młodych kobiet, w których edukację mocno się angażowała, zakładając na przykład szkołę gotowania i prac domowych, gdzie uczęszczające do niej dziewczęta uzyskiwały też ogólne wykształcenie.

     Od jej śmierci minęło właśnie 170 lat. Zmarła 5 sierpnia 1845 roku w Litomyślu, gdzie jest również pochowana. Jej nazwisko spotkać możemy również w innych sudeckich miastach, jak na przykład w Ústí nad Orlicą, gdzie jej imię nosi jedna z ulic. W Litomyślu Rettigová spędziła ostatnie lata swego życia, stąd w tym mieście najsilniej widać pamięć o niej. Znajdziemy tu restaurację, która serwuje dania oparte na jej przepisach, w styczniu, w miesiącu jej narodzin, organizowane są wieczorki tematyczne, a w maju wielki festiwal kulinarny (najbliższy odbędzie się 20-22 maja 2016 roku - www.gastroslavnosti.cz).

[Waldemar Brygier - NaszeSudety.pl]
  • Dodaj link do:
  • facebook.com
 

Komentarze

Komentarz
Facebook