Mapy, przewodniki
Wyszukiwarka
Kalendarz imprez
Subskrypcja

Nowe wydawnictwa
  • 2017-10-13 20:32

    Album z fotografiami Louisa Hardouina, mistrza sztuki kulinarnej, który od 1909 do 1926 roku kierował kuchnią na dworze Hochbergów w Książu. Wielkiej pasji fotograficznej Francuza zawdzięcza Książ unikatowe zdjęcia, cudem ocalałe w zbiorach rodzinnych. Są to obrazy zatopionej w zieleni dumnej bryły zamku i jego okolic, arystokratycznych właścicieli i zatrudnianych przez nich pracowników. Hardouin uchwycił swoim aparatem krajobrazy wszystkich pór roku – tutejszą florę i faunę...

  • 2017-10-13 20:29

    Prezentowana monografia poświęcona krzyżom kamiennym, tym pomnikom przeszłości, które zdają się nieść ze sobą nieprzenikonione tajemnice dramatycznych wydarzeń sprzed stuleci, łączy cechy pracy naukowej i popularyzatorskiej. Dlatego może po nią sięgnąć nie tylko historyk, ale każdy czytelnik zainteresowany tym tematem albo historią swojej małej ojczyzny. Autorzy przedstawiają w książce oryginalne ustalenia, których dokonali na podstawie szczegółowo udokumentowanej ogromnej kwerendy

  • 2017-10-08 20:41

    Wydawnictwo Replika wydało w ostatnim czasie ciekawe książki, które zapoznają czytelników z dziejami, tajemnicami i legendami dwóch popularnych wśród miłośników Sudetów zamków: Czocha i Grodno. Polecamy je uwadze naszych czytelników, podobnie jak i kilka innych książek, które ukazały się nakładem Repliki. Poniżej prezentujemy je w formie krótkich opisów, wszystkie tytuły dostępne są w naszej Sudeckiej Księgarni Wysyłkowej…

  • 2017-09-27 15:30

    Ponad siedem dekad upłynęło od zakończenia II wojny światowej, a nikt do tej pory nie był w stanie wyjaśnić najbardziej tajemniczego okresu w dziejach zamku Czocha, czyli tego, co się tam działo w okresie II wojny światowej. Dopiero nam udało się dotrzeć do prawdy i odnaleźć materiały, które mówią wprost: do czego służyła rezydencja Ernsta Gutschowa, czym się tu zajmowano, co wytwarzano i jaki to miało wpływ na powojenne losy tego obiektu

  • 2017-09-27 14:23

    "Tajemnice dolnośląskich zamków" Marka Perzyńskiego to zbeletryzowany przewodnik z jego autorskiej serii "dla dociekliwych". Autor dowodzi, że nawet tak znany obiekt, jak zamek Książ, czeka dopiero na badaczy. Co zadziwiające, na odkrywców czekają też nie mniej znane turystom zamki: Bolków, Grodziec, Grodno, Kliczków. Braki w wiedzy o historii tych obiektów to konsekwencja m.in. przerwania nici historycznej 

Wizyt:
Dzisiaj: 729Wszystkich: 2107840

Magdalena Dobromila Rettigová (1785 - 1845)

     Magdalena Dobromila Rettigová (ur. 1785) powinna być znana wszystkim miłośnikom kuchni czeskiej, zwłaszcza osobom, które nie tylko konsumują, ale i gotują potrawy oparte na przepisach naszych południowych sąsiadów. W encyklopediach nazywana bywa pierwszą czeską pisarką, patriotką walcząca o czeską kulturę, ale przede wszystkim przedstawiana jest jako autorka książek kucharskich. Jej dzieła na trwałe wpisały się historię gastronomii czeskiej, a „Domowa kucharka” cieszy się do dzisiaj dużym powodzeniem wśród kucharzy.

     Rettigová wychowała się w kręgach niemieckich, ale jej mąż Jan Rettig, Czech i wielki patriota, szybko nauczył żonę języka czeskiego i miłości do czeskiej kultury. Od tego czasu stała się propagatorką czeszczyzny w każdej postaci, zwłaszcza wśród młodych kobiet, w których edukację mocno się angażowała, zakładając na przykład szkołę gotowania i prac domowych, gdzie uczęszczające do niej dziewczęta uzyskiwały też ogólne wykształcenie.

     Od jej śmierci minęło właśnie 170 lat. Zmarła 5 sierpnia 1845 roku w Litomyślu, gdzie jest również pochowana. Jej nazwisko spotkać możemy również w innych sudeckich miastach, jak na przykład w Ústí nad Orlicą, gdzie jej imię nosi jedna z ulic. W Litomyślu Rettigová spędziła ostatnie lata swego życia, stąd w tym mieście najsilniej widać pamięć o niej. Znajdziemy tu restaurację, która serwuje dania oparte na jej przepisach, w styczniu, w miesiącu jej narodzin, organizowane są wieczorki tematyczne, a w maju wielki festiwal kulinarny (najbliższy odbędzie się 20-22 maja 2016 roku - www.gastroslavnosti.cz).

[Waldemar Brygier - NaszeSudety.pl]
  • Dodaj link do:
  • facebook.com
 

Komentarze

Komentarz
Facebook