Mapy, przewodniki
Wyszukiwarka
Kalendarz imprez
Subskrypcja

Nowe wydawnictwa
  • 2017-11-16 16:53

    Ukazało się drugie wydanie książki poświęconej wyjątkowej postaci Gór Izerskich, Gustavovi Ginzelowi. Znany podróżnik i pábitel* przedostał się do ludzkiej świadomości przede wszystkim jako właściciel Gnojnej Chaty w Jizerce, którą aż do pożaru w 1995 r. każdorocznie nawiedzały tysiące turystów. "Po pierwszym wydaniu odezwało się do mnie wielu innych pamiętnikarzy i kamratów Gustava Ginzela, którzy słowem i obrazem uzupełnili sylwetkę, w pierwszym wydaniu ledwie naszkicowanej - powiedział autor Jan Šebelka

  • 2017-11-03 12:27

    Zioła i ich lecznicze wykorzystanie to temat coraz głośniej dyskutowany. A zielarskie, czyli laboranckie tradycje Karkonoszy i Gór Izerskich, mimo że niegdyś tak rozsławiające nasze góry, wciąż pozostają nieco w ukryciu. Naprzeciw zainteresowaniu nimi wychodzi publikacja Laboranci u Ducha Gór. Stanowi ona poniekąd kontynuację odkrywania tradycji kulturowych regionu, którymi Autor zajął się w wydanej kilka lat temu książce Walonowie u Ducha Gór

  • 2017-10-13 20:32

    Album z fotografiami Louisa Hardouina, mistrza sztuki kulinarnej, który od 1909 do 1926 roku kierował kuchnią na dworze Hochbergów w Książu. Wielkiej pasji fotograficznej Francuza zawdzięcza Książ unikatowe zdjęcia, cudem ocalałe w zbiorach rodzinnych. Są to obrazy zatopionej w zieleni dumnej bryły zamku i jego okolic, arystokratycznych właścicieli i zatrudnianych przez nich pracowników. Hardouin uchwycił swoim aparatem krajobrazy wszystkich pór roku – tutejszą florę i faunę...

  • 2017-10-13 20:29

    Prezentowana monografia poświęcona krzyżom kamiennym, tym pomnikom przeszłości, które zdają się nieść ze sobą nieprzenikonione tajemnice dramatycznych wydarzeń sprzed stuleci, łączy cechy pracy naukowej i popularyzatorskiej. Dlatego może po nią sięgnąć nie tylko historyk, ale każdy czytelnik zainteresowany tym tematem albo historią swojej małej ojczyzny. Autorzy przedstawiają w książce oryginalne ustalenia, których dokonali na podstawie szczegółowo udokumentowanej ogromnej kwerendy

  • 2017-10-08 20:41

    Wydawnictwo Replika wydało w ostatnim czasie ciekawe książki, które zapoznają czytelników z dziejami, tajemnicami i legendami dwóch popularnych wśród miłośników Sudetów zamków: Czocha i Grodno. Polecamy je uwadze naszych czytelników, podobnie jak i kilka innych książek, które ukazały się nakładem Repliki. Poniżej prezentujemy je w formie krótkich opisów, wszystkie tytuły dostępne są w naszej Sudeckiej Księgarni Wysyłkowej…

Wizyt:
Dzisiaj: 3441Wszystkich: 2230160

No to po prostu: Prost!

2017-03-15 08:50

     Miejsca, które naprawdę warto odwiedzić nie zawsze znajdują się w centrum miast. Czasami, by je poznać trzeba pokonać kilka kilometrów i udać się do peryferyjnych dzielnic. Tak jest na przykład z wrocławskim rodzinnym browarem Prost, który znajduje się na ul. Paprotnej. Ledwo dojeżdża tutaj tramwaj, kończąc swój bieg na oddalonej o 400 metrów pętli Poświętne, ale już autobusem MPK można dojechać znacznie bliżej. Można i własnym autem, no ale wycieczka do browaru autem? To jakoś wręcz nie przystoi…

     Wrocławskie Stowarzyszenie Podróżników TUiTAM jest jedną z najlepiej działających na terenie miasta organizacji zajmujących się tematyką turystyczną. Skupia w swych szeregach nie tylko miłośników podróżowania, ale przede wszystkim przewodników, pilotów wycieczek i osoby związane zawodowo z turystyką. Organizowane przez TUiTAM imprezy cieszą się dużym zainteresowaniem, a szkolenia przeprowadzane dla członków są zawsze niezwykle ciekawe i posiadają bogaty program. Takie właśnie szkolenie odbyło się ostatnio w browarze Prost.

     Wrocław szczycił się kiedyś posiadaniem kilku browarów. Po ustrojowych transformacjach ich liczba drastycznie spadła, ale obecnie miasto dzięki prywatnym inicjatywom, odzyskuje pomału swój piwny potencjał. Jednym z prężnie działających browarów jest Prost. Podczas spotkania zorganizowanego w browarze przez TUiTAM, jego dyrektor Artur Sudoł opowiedział o historii powstania browaru, o jego produkcji, oferowanych gatunkach piwa oraz pokazał halę produkcyjną, zakamarki restauracji i poczęstował uczestników spotkania trzema piwami: gold, pils oraz full. Szczególnie to ostatnie jest ciekawe, bo jego powstanie jest próbą odtworzenia słynnego wrocławskiego fulla, którego smak z pewnością mają wciąż w ustach starsi miłośnicy złotego trunku.

     Browar można zwiedzać, po wcześniejszym umówieniu się, zarówno jako grupa zorganizowana, jak i dołączyć do oprowadzań w każdy czwartek (19:00) i niedzielę (16:00) – za każdym razem trzeba wcześniej zarezerwować sobie miejsce. Na miejscu jest również restauracja, w której można dobrze zjeść i skosztować ośmiu gatunków produkowanego w Proście piwa. Do dyspozycji gości jest też kilka małych saloników, które pomieszczą od 6 do 26 osób – to świetna propozycja na biznesowe lunche, czy wieczorne, luźne spotkania przyjaciół w niewielkim gronie – saloniki zapewniają spokojną atmosferę i dużą dozę prywatności.

     Stowarzyszenie Podróżników TUiTAM już myśli o kolejnych ciekawych wydarzeniach. W ostatnich miesiącach mieliśmy okazję spotkać się m.in. z rzeźbiarzami, twórcami wrocławskich krasnali, czy właścicielem i mieszkańcem pierwszego we Wrocławiu domu na wodzie. Jeśli więc jesteś aktywnym przewodnikiem lub aktywnym pilotem wycieczek, chcesz rozwijać swoją wiedzę o Wrocławiu i regionie, a przede wszystkim poznać osoby o podobnych zainteresowaniach, to dołącz do TUiTAM, na pewno się nie zawiedziesz! Wyślij maila na adres malgorzata.wroclove@gmail.com i napisz kilka słów o sobie…

Waldemar Brygier - NaszeSudety

 


Zobacz także:
strona www rodzinnego browaru Prost 
strona www Stowarzyszenia Podróżników TUiTAM 
facebookowy profil Stowarzyszenia Podróżników TUiTAM 

Galeria

  • Dodaj link do:
  • facebook.com
 

Komentarze

  • Kamila2017-03-21 11:02

    Zgadzam się hefe nie ma sobie równych!!!

  • Kajetan2017-03-15 18:00

    Jako miłośnik piwa muszę powiedzieć, że to jeden z lepszych wrocławskich i dolnośląskich browarów, którego naprawdę nie musimy się wstydzić. A pszeniczne hefe wygrywa we wszystkich konkurencjach (moim skromnym zdaniem) :-)

Komentarz
Facebook