Mapy, przewodniki
Wyszukiwarka
Kalendarz imprez
Subskrypcja

Nowe wydawnictwa
  • 2018-04-13 22:11

    Przedstawiamy Wlastimila Hofmana również jako człowieka poezji, w której, jak i w malarstwie, dawał wyraz swemu wewnętrznemu, duchowemu światu. Znaczącą część informacji o życiu artysty dostarczyła korespondencja jego i jego żony, udostępniona przez przyjaciół malarza i zbieraczy a także opowieści mieszkańców Szklarskiej Poręby. Materiał ilustracyjny w większości stanowią zdjęcia rodzinne Hofmanów oraz czarno-białe i barwne reprodukcje znanych i nieznanych obrazów malarza

  • 2018-03-31 09:32

    Miedzianka to takie miejsce, gdzie… czas płynie w drugą stronę. Od tego, co jest, do tego, co było, przez co jej dziejowy koniec okazuje się… jej początkiem. Tutejsza czasoprzestrzeń zakrzywia się, wywołując przejmujący dreszcz, który im dłużej tutaj jesteśmy, tym bardziej czegoś się od nad domaga. Ale czego? Spośród resztek murów słyszymy cichutkie: Memento…

  • 2018-03-26 22:23

    Oddajemy do rąk czytelników pierwszą publikację dotyczącą kulinarnych przepisów pogranicza śląsko-łużyckiego. Kuchnia i przepisy kulinarne stanowią jeden z najistotniejszych elementów kultury narodów, narodowości i religii, mają również znaczący wpływ na ogólne utożsamianie się z grupą i miejscem. Kuchnia naszego regionu bogato czerpie ze smaków grup narodowościowych, etnicznych i religijnych, które osiedliły się na tym terenie po II wojnie światowej

  • 2018-03-11 17:36

    Marcowy numer magazynu turystyki rowerowej "Rowertour", jak zwykle przynosi wiele ciekawych artykułów opisujących rowerowe podróże, nie tylko w Polsce, czy Europie, ale i na świecie. Nie znajdziemy w tym numerze tematów sudeckich, ale przecież nie samymi Sudetami człowiek żyje, zapraszamy więc m.in. w podróż z Gniezna do Budziszyna, na Podhale, do Małopolski, a także do Francji, RPA i na Nordkapp. Oprócz tego sporo porad technicznych...

  • 2018-03-03 20:44

    „Atlas Historyczny Miast Polskich” to projekt realizowany od 1993 roku pod patronatem Międzynarodowej Komisji Historii Miast, która już od 1965 roku zajmuje się opracowywaniem atlasów historycznych miast europejskich w celu „stworzenia bazy źródłowej do badań porównawczych nad urbanizacją Europy  i przemianami przestrzennymi miast”.  Każdy atlas składa się z części opisowej (w dwóch językach – miejscowym i angielskim), przedstawiającej przemiany urbanistyczne na przestrzeni wieków oraz ze zbioru map

Wizyt:
Dzisiaj: 993Wszystkich: 2569014

Orkisz: zdrowie dla chorych, witalność dla zdrowych

2015-02-06 20:55

     Władysława Gil razem z Wiktorem Urbańczykiem prowadzi Dom Chleba i gospodarstwo ekologiczne w Radzimowicach. Na Świętej Srebrnej Górze od sześciu lat sieją orkisz, w Domu Chleba w tradycyjnym piecu pieką chleb, a mąkę czy kaszę orkiszową wykorzystują do przygotowania domowych zdrowych posiłków. O dobrodziejstwach płynących ze spożywania orkiszu opowiadają z entuzjazmem:

     - Orkisz dla chorego jest lekarstwem, dla zdrowego - siłą i radością. Orkisz ma naturę słodką (niektórzy wyczuwają smak... orzechów), rozgrzewającą.

     Zainteresowali się bliżej orkiszem, kiedy przeczytali wskazówki świętej Hildegardy, XII-wiecznej mistyczki, propagującej już wtedy zdrowe odżywianie. Zaczynali od 30 arów ziemi, teraz orkisz sieją na dwóch hektarach.

     - Siałem z płachty, jak dawniej bywało, bo to było moim marzeniem - mówi Wiktor Urbańczyk. - Zboże posiane z ręki lepiej rośnie.

     Na potrzeby własne i gospodarstwa agroturystycznego w Domu Zboża produkują z orkiszu mąkę razową, kaszę i otręby. Pan Wiktor piecze podpłomyki, pani Władysława chleb na zakwasie, ciasta z mąki orkiszowej, zupy wegetariańskie zagęszczane grysikiem z orkiszu. Kiedy nastają jesienne chłody, nie ma nic lepszego, jak zupa śniadaniowa z kaszy orkiszowej i żurek lub krupnik w porze obiadowej!

ZUPA ŚNIADANIOWA (przepis na 3 osoby)

     Produkty: 1 szklanka kaszy orkiszowej, szczypta cynamonu, imbiru, 1 łyżka miodu, garść rodzynek, do tego orzechy, migdały (obrane, pokrojone w słupki), 2-3 jabłka pokrojone w kostkę, 2-3 figi, daktyle, trochę masła.

     Kaszę wypłukać, zalać 3-4 szklankami zimnej wody, dodać szczyptę soli, gotować 10-15 minut, dodać jabłka i orzechy - gotować kolejnych 10 minut, następnie wrzucić pozostałe bakalie, trochę podgotować, na koniec dodać miód. Zupa powinna mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Takie śniadanie wspaniale rozgrzewa organizm!

KRUPNIK z kaszy orkiszowej (dla 4 osób)

     Produkty: 3 filiżanki kaszy orkiszowej na 2 l wody, 3-4 marchewki, 1 duża pietruszka, średni seler, fenkuł.

     Warzywa obrać, pokroić, gotować z kaszą do miękkości, doprawić solą i pieprzem, dodać cebulę pokrojoną w kostkę i zrumienioną na maśle i oleju.

ŻUR

     3 łyżki stołowe razowej mąki orkiszowej i 1 ząbek czosnku zalać w kamionkowym lub szklanym naczyniu 1 l ciepłej przegotowanej wody, przykryć gazą, trzymać w cieple 3-4 dni od czasu do czasu mieszając.

     Warzywa (marchew, pietruszkę) ugotować w osobnym garze razem z przyprawami (tymiankiem, kurkumą, zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem ziołowym, pieprzem czarnym w ziarenkach) i kilkoma ząbkami czosnku. Jak warzywa zmiękną, dodać żur, gotować jeszcze pięć minut. Można zabielić śmietaną, podawać z ziemniakami, ugotowanym jajkiem i podsmażoną kiełbasą.

[MPP www.nj24.pl]

  • Dodaj link do:
  • facebook.com
 

Komentarze

  • Beata Kot2016-04-16 22:09

    Jestem pełna podziwu dla pana.Pragnę pogratulowac przedsięwzięcia,też jestem zwolennikiem swojskiej, domowej żywnosci(sama robię ser i masło).
    Bardzo chciałabym odwiedzić państwa,proszę o informację rezerwacji noclegów.

    Z Poważaniem
    Beata Kot

Komentarz
Facebook