Mapy, przewodniki
Wyszukiwarka
Kalendarz imprez
Subskrypcja

Nowe wydawnictwa
  • 2017-07-07 13:40

    Szczegółowa relacja opisująca szlak bojowy 6 Armii gen. Władymira Głuzdowskiego i wspierającego ją 7 Korpusu Zmechanizowanego Gwardii od przyczółku malczyckiego do bram Wrocławia. Autorzy, Robert Primke i Maciej Szczerepa,  dzień po dniu, a czasami nawet godzina po godzinie, ukazują przebieg walk w rejonie Malczyc, Środy Śląskiej, Kostomłotów, Kątów Wrocławskich, Kobierzyc, dzisiejszych dzielnic Wrocławia: Leśnicy, Strachowic, Muchoboru Wielkiego, Oporowa i wielu innych miejscowości

  • 2017-07-07 06:57

    Książka Bartłomieja Grzegorza Sali "Drewniane zabytki polskich Karkonoszy" proponuje Czytelnikom spotkanie z szesnastoma obiektami najwyższej grupy górskiej Sudetów w całości lub znacznej części wykonanych w drewnie. Autor skupia się na historii i tradycjach opisanych zabytków, jednocześnie stawiając na zwięzłość przekazu. Niewielka publikacja zaprasza turystów do obejrzenia drewnianych skarbów Karkonoszy i zachęca do zagłębienia się w ich przeszłość

  • 2017-04-06 22:14

    W swojej najnowszej książce, Marek Gaworski zaprasza w podróż w czasie. Śląskie zamki mają bogate dzieje pisane nie tylko przez wydarzenia historyczne, ale również ich właścicieli. W albumie przedstawionych zostało ponad sto rezydencji szlacheckich. Krótki opis (również w języku niemieckim) ilustrowany jest zawsze archiwalnym zdjęciem obiektu, często z jego właścicielami, czy w postaci scenek rodzajowych. Pozycja szczególnie cenna dla miłośników dawnych klimatów...

  • 2017-04-01 21:37

    Przewodnik "Na tropie zaginionego Breslau" to propozycja dla zwolenników nieszablonowego zwiedzania miasta, którzy chcieliby się zapoznać z historią i architekturą Wrocławia, zagłębiając się jednocześnie w świat znakomitych powieści kryminalnych Marka Krajewskiego. Literacki spacer z dreszczykiem będzie okazją do poznania złożonego i wyjątkowego charakteru miasta...

  • 2017-03-26 08:00

    Nie znam drugiej książki, która w tak dojmujący sposób ukazywałaby sprawy ludzi mieszkających u stóp Karkonoszy. Autorka wprowadza nas w środowisko laborantów, a poniekąd i ich przeciwników – medyków, ukazuje nam mechanizmy ich konfliktów, które jak wiemy z historii doprowadziły do całkowitego zniwelowania tych pierwszych. Oto przed naszymi oczami stają dojrzali mistrzowie laboranckiego fachu i narybek szykujący się do przejęcia warsztatów, gdy nadejdzie czas na zmianę

Wizyt:
Dzisiaj: 2089Wszystkich: 1799524

Orkisz: zdrowie dla chorych, witalność dla zdrowych

2015-02-06 20:55

     Władysława Gil razem z Wiktorem Urbańczykiem prowadzi Dom Chleba i gospodarstwo ekologiczne w Radzimowicach. Na Świętej Srebrnej Górze od sześciu lat sieją orkisz, w Domu Chleba w tradycyjnym piecu pieką chleb, a mąkę czy kaszę orkiszową wykorzystują do przygotowania domowych zdrowych posiłków. O dobrodziejstwach płynących ze spożywania orkiszu opowiadają z entuzjazmem:

     - Orkisz dla chorego jest lekarstwem, dla zdrowego - siłą i radością. Orkisz ma naturę słodką (niektórzy wyczuwają smak... orzechów), rozgrzewającą.

     Zainteresowali się bliżej orkiszem, kiedy przeczytali wskazówki świętej Hildegardy, XII-wiecznej mistyczki, propagującej już wtedy zdrowe odżywianie. Zaczynali od 30 arów ziemi, teraz orkisz sieją na dwóch hektarach.

     - Siałem z płachty, jak dawniej bywało, bo to było moim marzeniem - mówi Wiktor Urbańczyk. - Zboże posiane z ręki lepiej rośnie.

     Na potrzeby własne i gospodarstwa agroturystycznego w Domu Zboża produkują z orkiszu mąkę razową, kaszę i otręby. Pan Wiktor piecze podpłomyki, pani Władysława chleb na zakwasie, ciasta z mąki orkiszowej, zupy wegetariańskie zagęszczane grysikiem z orkiszu. Kiedy nastają jesienne chłody, nie ma nic lepszego, jak zupa śniadaniowa z kaszy orkiszowej i żurek lub krupnik w porze obiadowej!

ZUPA ŚNIADANIOWA (przepis na 3 osoby)

     Produkty: 1 szklanka kaszy orkiszowej, szczypta cynamonu, imbiru, 1 łyżka miodu, garść rodzynek, do tego orzechy, migdały (obrane, pokrojone w słupki), 2-3 jabłka pokrojone w kostkę, 2-3 figi, daktyle, trochę masła.

     Kaszę wypłukać, zalać 3-4 szklankami zimnej wody, dodać szczyptę soli, gotować 10-15 minut, dodać jabłka i orzechy - gotować kolejnych 10 minut, następnie wrzucić pozostałe bakalie, trochę podgotować, na koniec dodać miód. Zupa powinna mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Takie śniadanie wspaniale rozgrzewa organizm!

KRUPNIK z kaszy orkiszowej (dla 4 osób)

     Produkty: 3 filiżanki kaszy orkiszowej na 2 l wody, 3-4 marchewki, 1 duża pietruszka, średni seler, fenkuł.

     Warzywa obrać, pokroić, gotować z kaszą do miękkości, doprawić solą i pieprzem, dodać cebulę pokrojoną w kostkę i zrumienioną na maśle i oleju.

ŻUR

     3 łyżki stołowe razowej mąki orkiszowej i 1 ząbek czosnku zalać w kamionkowym lub szklanym naczyniu 1 l ciepłej przegotowanej wody, przykryć gazą, trzymać w cieple 3-4 dni od czasu do czasu mieszając.

     Warzywa (marchew, pietruszkę) ugotować w osobnym garze razem z przyprawami (tymiankiem, kurkumą, zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem ziołowym, pieprzem czarnym w ziarenkach) i kilkoma ząbkami czosnku. Jak warzywa zmiękną, dodać żur, gotować jeszcze pięć minut. Można zabielić śmietaną, podawać z ziemniakami, ugotowanym jajkiem i podsmażoną kiełbasą.

[MPP www.nj24.pl]

  • Dodaj link do:
  • facebook.com
 

Komentarze

  • Beata Kot2016-04-16 22:09

    Jestem pełna podziwu dla pana.Pragnę pogratulowac przedsięwzięcia,też jestem zwolennikiem swojskiej, domowej żywnosci(sama robię ser i masło).
    Bardzo chciałabym odwiedzić państwa,proszę o informację rezerwacji noclegów.

    Z Poważaniem
    Beata Kot

Komentarz
Facebook