Mapy, przewodniki
Wyszukiwarka
Kalendarz imprez
Subskrypcja

Nowe wydawnictwa
  • 2019-01-05 23:09

    Należał do Piastów śląskich, rycerza-rabusia, a nawet do... zakonników. Historia zamku Bolków jest równie fascynująca jak jego mury. Zajmuje cały siodłowy grzbiet wzgórza (396 m), z któego jak na dłoni widać okolicę - to naturalny punkt strategiczny. W pierwszym etapie wzniesiono kamienną, wolnostojącą wieżę (stołp) na planie koła przechodzącego w ostry dziób...

  • 2019-01-05 22:59

    "Tramwaje Dolnośląskie", to drugi z tomów poświęcony historii miejskiego transportu szynowego w miastach Dolnego Śląska. Przed państwem próba syntetycznego opracowania dziejów legnickich tramwajów. Choć przez siedemdziesiąt lat tram­waje wpisywały się w codzienność miasta, pamięć o ich ist­nieniu coraz bardziej się zaciera. Nic dziwnego, ostatni tramwaj zjechał z ulic Legnicy przed blisko półwieczem…

  • 2019-01-05 21:05

    Album zawiera opisy ponad 80 zabytków ziemi dzierżoniowskiej, pojmowanej jako tereny gmin Dzierżoniów, Łagiewniki, Niemcza, Pieszyce, Bielawa i Piława Górna. Opisom towarzyszą kolorowe zdjęcia obiektów, często wykonywane z lotu ptaka, co nadaje im wyjątkowego charakteru. Na końcu książki krótkie opisy w języku angielskim

  • 2018-12-06 07:28

    Teza o roli, jaką artystyczne i handlowe środowisko XV-wiecznej Norymbergi miało odegrać w kształtowaniu późnogotyckiego malarstwa na Śląsku, znalazła się w wielu opracowaniach literatury przedmiotu powstałej w ciągu ostatnich dwóch stuleci. Większość badaczy, dociekając genezy obecności nowych rozwiązań formalno-stylowych i ikonograficznych w malarstwie śląskim w latach około 1440–1520, poszukiwało ich zwłaszcza w ścisłych kontaktach handlowych Wrocławia z Norymbergą

  • 2018-12-02 16:55

    Niniejsza książka jest ostatnią z pięciu tomów poświęconych dziejom szlacheckich i arystokratycznych rezydencji w Sudetach, na ich pogórzu i przedgórzu, tak po ich czeskiej jak i polskiej stronie. Autor, historyk z wykształcenia i krajoznawca z powołania, opisuje tu dzieje, także te najnowsze, 46 wybranych zamków, pałaców i dworów na terenie polskich Sudetów Wschodnich, zwłaszcza na obszarze ich północnego Przedgórza, charakteryzującego się bogactwem tego rodzaju obiektów

Wizyt:
Dzisiaj: 1927Wszystkich: 3195735

Rolada ziemniaczana z wędzonką

2018-03-29 20:38

     Ziemniaki, od chwili pojawienia się w menu, w wielu regionach były podstawą wyżywienia. Nie inaczej było wśród górali sudeckich, którzy jedli prosto, pożywnie by mieć siłę do ciężkiej pracy, ale starali się urozmaicać swoje menu i z tych samych składników tworzyć różne potrawy. Dzisiaj proponuję Wam roladę ziemniaczaną z wędzonką i gotowaną kapustą kiszoną. Danie to znane jest u naszych południowych sąsiadów pod nazwą bramborový závin z uzeným masem.
 

Rolada ziemniaczana - składniki na 3-4 osoby:
100 g surowego wędzonego boczku
200 g wędzonej szynki (wędzonki)
0,5 kg ziemniaków
300 g mąki pszennej
2 jajka
20 g masła
40 g bułki tartej
1 duża cebula
sól

     1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, po ostygnięciu obieramy i przepuszczamy przez praskę do ziemniaków lub ścieramy na tarce o drobnych oczkach
     2. Wędzonkę gotujemy przez 15-20 minut, po ostygnięciu kroimy w drobną kostkę
     3. Na rozgrzane na patelni masło wsypujemy tartą bułkę i smażymy, ciągle mieszając, do złocistego koloru. Po usmażeniu odstawiamy na bok
     4. Do przetartych ziemniaków dodajemy mąkę, dwa jajka oraz sól i wyrabiamy plastyczne ciasto. Jeśli ciasto będzie się lepiło do rąk, można dodać nieco więcej mąki
     5. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy surowy, wędzony boczek pokrojony w kosteczkę i wytapiamy tłuszcz. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę pół cebuli, którą smażymy do jej zeszklenia. Na koniec dodajemy pokrojoną szynkę, smażymy jeszcze kilka minut i odstawiamy.
     6. Na blacie rozkładamy folię do gotowania (pieczenia) i smarujemy ją roztopionym masłem. Ciasto wykładamy na folię i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 8-10 mm. Posypujemy go usmażoną tartą bułką, rozprowadzając ją równomiernie po powierzchni ciatsa. Na to wysypujemy wędzonkę z boczkiem i cebulą, również rozprowadzając równomiernie po całości. Z każdego boku zachowujemy ok. 1,5-2-centymetrowy margines
     7. Ciasto zwijamy ciasno w roladę, pomagając sobie folią. Końcówkę i boki zasklepiamy ciastem, by nadzienie nam nie wypłynęło w czasie gotowania na parze. Tak uformowanego knedla ciasno obwijamy folią do gotowania. Zawiązujemy na końcach i wkładamy na rusztowanie do garnka z wodą. Gotujemy na parze ok. 40 minut, w połowie czasu odwracając knedla na drugą stronę. Po ugotowaniu wyciągamy na blat, usuwamy folię i knedla kroimy na grube plastry.
     8. W międzyczasie kroimy cebulę na piórka. Roztapiamy nieco masła na patelni i wrzucamy cebulę. Smażymy do złotobrązowego koloru
     9. Na talerz wykładamy kapustę zasmażaną, na nią 3-4 plastry knedla, który posypujemy uprażoną cebulą. Danie gotowe do serwowania na stół. Smacznego!

 

Kapusta zasmażana
500 g kiszonej kapusty
1 cebula
3 łyżki smalcu ze skwarkami
sól, pieprz, kminek, łyżka mąki

Kapustę płuczemy 2-3 razy w świeżej wodzie (jeśli lubimy wersję kwaśniejszą, można nie płukać lub wypłukać jeden raz) i szatkujemy ją. Wrzucamy do garnka z niedużą ilością wody i gotujemy przez 30 minut (cały czas należy kontrolować ilość wody, by kapusta się nie przypaliła). W oddzielnym garnku rozpuszczamy smalec ze skwarkami, następnie dodajemy drobno posiekaną cebulę, którą smażymy do momentu jej zeszklenia. Wrzucamy kapustę, dodajemy sól, pieprz, kminek i smażymy wszystko przez 10 minut. Następnie rozrabiamy w szklance wody łyżkę mąki, wlewamy do smażonej kapusty i jeszcze kilka minut smażymy, ciągle mieszając...

Opracowanie i przygotowanie: Waldemar Brygier
Galeria

  • Dodaj link do:
  • facebook.com
 

Komentarze

  • ArturWyzszy2018-03-30 14:46

    Danie w sam raz na wiosnę, "dietetyczne składniki" i ta finezja składników: ziemniaki, boczek, smalec, sam romantyzm :)

Komentarz
Facebook