Mapy, przewodniki
Wyszukiwarka
Kalendarz imprez
Subskrypcja

Nowe wydawnictwa
  • 2020-05-22 08:28

    Krakowskie wydawnictwo Compass coraz śmielej poczyna sobie na sudeckim rynku wydawniczym i właśnie zaproponowało kolejne wydanie mapy Gór Stołowych. Kolejne, bo to już trzecia  edycja opracowania kartograficznego, obejmującego najpopularniejszy wśród turystów obszar leżący na ziemi kłodzkiej. Postanowiliśmy przyjrzeć się mapie nieco bliżej…

  • 2020-05-15 10:10

    Karkonosze. Spacerownik ilustrowany to w moim zamyśle ksiązka inna niż dotychczasowe przewodniki i albumy fotograficzne poświęcone tym górom. Opisując i ilustrując zdjęciami spacery po karkonoskich szlakach, starałem się pokazać piękno polskich i czeskich Karkonoszy, a także przekazać nieco wskazówek praktycznych. Piszę o miejscach bardzo popularnych i tych mniej znanych, choć równie atrakcyjnych. Od ponad pół wieku jestem nieuleczalnie zakochany w Karkonoszach

  • 2020-05-15 10:08

    Celem niniejszej pracy jest przedstawienie historii wsi Żelazno po 1945 r., a przede wszystkim losów jej mieszkańców, którzy od ponad siedemdziesięciu lat tworzą lokalną społeczność. W literaturze przedmiotu, dotyczącej losów ziemi kłodzkiej oraz jej powojennej historii, nie ma opracowania, które byłoby poświęcone jedynie dziejom tej wsi. Przedmiotem analizy jest okres od wczesnych lat powojennych po transformację ustrojową w 1989 r.

  • 2020-05-15 10:02

    Kolejny numer czasopisma "Sudety" przynosi jak zwykle szereg ciekawych artykułów, które z pewnością zainteresują miłosników Sudetów. Między innymi przeczytać w nim mozna o rytualnym sanatorium w Kudowie-Zdroju, Teplickim Skalnym Mieście, o Theodorze Fontane i jego związkach z Karkonoszami, a także o granitowym sercu Polski i uzdrowisku jak Bad Gastein...

  • 2020-05-12 15:05

    "Podróżnicy w Górach Olbrzymich" to pionierska publikacja: zbiór blisko czterdziestu relacji podróżniczych z Karkonoszy i Gór Izerskich, obejmujących okres od końca XVII do początku XX wieku. Tłumacz i autor zbioru pominął obszerne nieraz opisy przyrody, wybierając fragmenty opisujące spotkania z ludźmi, realia społeczno-gospodarczo-kulturowe, perypetie turystyczne, szczegóły życia codziennego minionego świata “Gór Olbrzymich”

Które z n/w pasm jest Twoim ulubionym?
Sonda
Wizyt:
Dzisiaj: 423Wszystkich: 5077490

Rolada ziemniaczana z wędzonką

2018-03-29 20:38

     Ziemniaki, od chwili pojawienia się w menu, w wielu regionach były podstawą wyżywienia. Nie inaczej było wśród górali sudeckich, którzy jedli prosto, pożywnie by mieć siłę do ciężkiej pracy, ale starali się urozmaicać swoje menu i z tych samych składników tworzyć różne potrawy. Dzisiaj proponuję Wam roladę ziemniaczaną z wędzonką i gotowaną kapustą kiszoną. Danie to znane jest u naszych południowych sąsiadów pod nazwą bramborový závin z uzeným masem.
 

Rolada ziemniaczana - składniki na 3-4 osoby:
100 g surowego wędzonego boczku
200 g wędzonej szynki (wędzonki)
0,5 kg ziemniaków
300 g mąki pszennej
2 jajka
20 g masła
40 g bułki tartej
1 duża cebula
sól

     1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, po ostygnięciu obieramy i przepuszczamy przez praskę do ziemniaków lub ścieramy na tarce o drobnych oczkach
     2. Wędzonkę gotujemy przez 15-20 minut, po ostygnięciu kroimy w drobną kostkę
     3. Na rozgrzane na patelni masło wsypujemy tartą bułkę i smażymy, ciągle mieszając, do złocistego koloru. Po usmażeniu odstawiamy na bok
     4. Do przetartych ziemniaków dodajemy mąkę, dwa jajka oraz sól i wyrabiamy plastyczne ciasto. Jeśli ciasto będzie się lepiło do rąk, można dodać nieco więcej mąki
     5. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy surowy, wędzony boczek pokrojony w kosteczkę i wytapiamy tłuszcz. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę pół cebuli, którą smażymy do jej zeszklenia. Na koniec dodajemy pokrojoną szynkę, smażymy jeszcze kilka minut i odstawiamy.
     6. Na blacie rozkładamy folię do gotowania (pieczenia) i smarujemy ją roztopionym masłem. Ciasto wykładamy na folię i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 8-10 mm. Posypujemy go usmażoną tartą bułką, rozprowadzając ją równomiernie po powierzchni ciatsa. Na to wysypujemy wędzonkę z boczkiem i cebulą, również rozprowadzając równomiernie po całości. Z każdego boku zachowujemy ok. 1,5-2-centymetrowy margines
     7. Ciasto zwijamy ciasno w roladę, pomagając sobie folią. Końcówkę i boki zasklepiamy ciastem, by nadzienie nam nie wypłynęło w czasie gotowania na parze. Tak uformowanego knedla ciasno obwijamy folią do gotowania. Zawiązujemy na końcach i wkładamy na rusztowanie do garnka z wodą. Gotujemy na parze ok. 40 minut, w połowie czasu odwracając knedla na drugą stronę. Po ugotowaniu wyciągamy na blat, usuwamy folię i knedla kroimy na grube plastry.
     8. W międzyczasie kroimy cebulę na piórka. Roztapiamy nieco masła na patelni i wrzucamy cebulę. Smażymy do złotobrązowego koloru
     9. Na talerz wykładamy kapustę zasmażaną, na nią 3-4 plastry knedla, który posypujemy uprażoną cebulą. Danie gotowe do serwowania na stół. Smacznego!

 

Kapusta zasmażana
500 g kiszonej kapusty
1 cebula
3 łyżki smalcu ze skwarkami
sól, pieprz, kminek, łyżka mąki

Kapustę płuczemy 2-3 razy w świeżej wodzie (jeśli lubimy wersję kwaśniejszą, można nie płukać lub wypłukać jeden raz) i szatkujemy ją. Wrzucamy do garnka z niedużą ilością wody i gotujemy przez 30 minut (cały czas należy kontrolować ilość wody, by kapusta się nie przypaliła). W oddzielnym garnku rozpuszczamy smalec ze skwarkami, następnie dodajemy drobno posiekaną cebulę, którą smażymy do momentu jej zeszklenia. Wrzucamy kapustę, dodajemy sól, pieprz, kminek i smażymy wszystko przez 10 minut. Następnie rozrabiamy w szklance wody łyżkę mąki, wlewamy do smażonej kapusty i jeszcze kilka minut smażymy, ciągle mieszając...

Opracowanie i przygotowanie: Waldemar Brygier
Galeria

  • Dodaj link do:
  • facebook.com
 

Komentarze

  • ArturWyzszy2018-03-30 14:46

    Danie w sam raz na wiosnę, "dietetyczne składniki" i ta finezja składników: ziemniaki, boczek, smalec, sam romantyzm :)

Komentarz
Facebook