Mapy, przewodniki
Wyszukiwarka
Kalendarz imprez
Subskrypcja

Nowe wydawnictwa
  • 2018-04-28 09:46

    Gdy w 1995 roku miałem okazję otrzymać od autora książkę z dedykacją, przeczytałem ją od deski do deski w zaledwie dwa dni. Od tego czasu minęło sporo lat, ukazały się kolejne wydania „Zwyciężyć znaczy przeżyć”, co raz to grubsze, uzupełniane o kolejne rozdziały. Całkiem niedawno, nakładem wydawnictwa Bezdroża ukazało się czwarte wydanie książki, które objętością w niczym nie przypomina już pamiętnej książki w niebieskiej okładce sprzed niemal ćwierć wieku

  • 2018-04-27 07:34

    Wydawnictwo Compass znane było do tej pory przede wszystkim z turystycznych wydawnictw, które swym zasięgiem obejmowały Beskidy i Tatry. Od kilku lat jednak pojawiają się tytuły sudeckie, początkowo nieśmiało, teraz już coraz odważniej. Wśród oferty wydawnictwa mamy między innymi przewodnik po Głównym Szlaku Sudeckim, a także mapy Gór Złotych, Ziemi kłodzkiej, Masywu Śnieżnika i Gór Sowich. Najnowszym produktem jest mapa najwyższego sudeckiego pasma: Karkonoszy oraz Gór Izerskich

  • 2018-04-13 22:11

    Przedstawiamy Wlastimila Hofmana również jako człowieka poezji, w której, jak i w malarstwie, dawał wyraz swemu wewnętrznemu, duchowemu światu. Znaczącą część informacji o życiu artysty dostarczyła korespondencja jego i jego żony, udostępniona przez przyjaciół malarza i zbieraczy a także opowieści mieszkańców Szklarskiej Poręby. Materiał ilustracyjny w większości stanowią zdjęcia rodzinne Hofmanów oraz czarno-białe i barwne reprodukcje znanych i nieznanych obrazów malarza

  • 2018-03-31 09:32

    Miedzianka to takie miejsce, gdzie… czas płynie w drugą stronę. Od tego, co jest, do tego, co było, przez co jej dziejowy koniec okazuje się… jej początkiem. Tutejsza czasoprzestrzeń zakrzywia się, wywołując przejmujący dreszcz, który im dłużej tutaj jesteśmy, tym bardziej czegoś się od nad domaga. Ale czego? Spośród resztek murów słyszymy cichutkie: Memento…

  • 2018-03-26 22:23

    Oddajemy do rąk czytelników pierwszą publikację dotyczącą kulinarnych przepisów pogranicza śląsko-łużyckiego. Kuchnia i przepisy kulinarne stanowią jeden z najistotniejszych elementów kultury narodów, narodowości i religii, mają również znaczący wpływ na ogólne utożsamianie się z grupą i miejscem. Kuchnia naszego regionu bogato czerpie ze smaków grup narodowościowych, etnicznych i religijnych, które osiedliły się na tym terenie po II wojnie światowej

Wizyt:
Dzisiaj: 229Wszystkich: 2686156

Rolada ziemniaczana z wędzonką

2018-03-29 20:38

     Ziemniaki, od chwili pojawienia się w menu, w wielu regionach były podstawą wyżywienia. Nie inaczej było wśród górali sudeckich, którzy jedli prosto, pożywnie by mieć siłę do ciężkiej pracy, ale starali się urozmaicać swoje menu i z tych samych składników tworzyć różne potrawy. Dzisiaj proponuję Wam roladę ziemniaczaną z wędzonką i gotowaną kapustą kiszoną. Danie to znane jest u naszych południowych sąsiadów pod nazwą bramborový závin z uzeným masem.
 

Rolada ziemniaczana - składniki na 3-4 osoby:
100 g surowego wędzonego boczku
200 g wędzonej szynki (wędzonki)
0,5 kg ziemniaków
300 g mąki pszennej
2 jajka
20 g masła
40 g bułki tartej
1 duża cebula
sól

     1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, po ostygnięciu obieramy i przepuszczamy przez praskę do ziemniaków lub ścieramy na tarce o drobnych oczkach
     2. Wędzonkę gotujemy przez 15-20 minut, po ostygnięciu kroimy w drobną kostkę
     3. Na rozgrzane na patelni masło wsypujemy tartą bułkę i smażymy, ciągle mieszając, do złocistego koloru. Po usmażeniu odstawiamy na bok
     4. Do przetartych ziemniaków dodajemy mąkę, dwa jajka oraz sól i wyrabiamy plastyczne ciasto. Jeśli ciasto będzie się lepiło do rąk, można dodać nieco więcej mąki
     5. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy surowy, wędzony boczek pokrojony w kosteczkę i wytapiamy tłuszcz. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę pół cebuli, którą smażymy do jej zeszklenia. Na koniec dodajemy pokrojoną szynkę, smażymy jeszcze kilka minut i odstawiamy.
     6. Na blacie rozkładamy folię do gotowania (pieczenia) i smarujemy ją roztopionym masłem. Ciasto wykładamy na folię i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 8-10 mm. Posypujemy go usmażoną tartą bułką, rozprowadzając ją równomiernie po powierzchni ciatsa. Na to wysypujemy wędzonkę z boczkiem i cebulą, również rozprowadzając równomiernie po całości. Z każdego boku zachowujemy ok. 1,5-2-centymetrowy margines
     7. Ciasto zwijamy ciasno w roladę, pomagając sobie folią. Końcówkę i boki zasklepiamy ciastem, by nadzienie nam nie wypłynęło w czasie gotowania na parze. Tak uformowanego knedla ciasno obwijamy folią do gotowania. Zawiązujemy na końcach i wkładamy na rusztowanie do garnka z wodą. Gotujemy na parze ok. 40 minut, w połowie czasu odwracając knedla na drugą stronę. Po ugotowaniu wyciągamy na blat, usuwamy folię i knedla kroimy na grube plastry.
     8. W międzyczasie kroimy cebulę na piórka. Roztapiamy nieco masła na patelni i wrzucamy cebulę. Smażymy do złotobrązowego koloru
     9. Na talerz wykładamy kapustę zasmażaną, na nią 3-4 plastry knedla, który posypujemy uprażoną cebulą. Danie gotowe do serwowania na stół. Smacznego!

 

Kapusta zasmażana
500 g kiszonej kapusty
1 cebula
3 łyżki smalcu ze skwarkami
sól, pieprz, kminek, łyżka mąki

Kapustę płuczemy 2-3 razy w świeżej wodzie (jeśli lubimy wersję kwaśniejszą, można nie płukać lub wypłukać jeden raz) i szatkujemy ją. Wrzucamy do garnka z niedużą ilością wody i gotujemy przez 30 minut (cały czas należy kontrolować ilość wody, by kapusta się nie przypaliła). W oddzielnym garnku rozpuszczamy smalec ze skwarkami, następnie dodajemy drobno posiekaną cebulę, którą smażymy do momentu jej zeszklenia. Wrzucamy kapustę, dodajemy sól, pieprz, kminek i smażymy wszystko przez 10 minut. Następnie rozrabiamy w szklance wody łyżkę mąki, wlewamy do smażonej kapusty i jeszcze kilka minut smażymy, ciągle mieszając...

Opracowanie i przygotowanie: Waldemar Brygier
Galeria

  • Dodaj link do:
  • facebook.com
 

Komentarze

  • ArturWyzszy2018-03-30 14:46

    Danie w sam raz na wiosnę, "dietetyczne składniki" i ta finezja składników: ziemniaki, boczek, smalec, sam romantyzm :)

Komentarz
Facebook