Mapy, przewodniki
Wyszukiwarka
Kalendarz imprez
Subskrypcja

Nowe wydawnictwa
  • 2019-04-26 14:20

    W podróż po skalnym labiryncie Szczelińca Wielkiego zaprasza Anna Sikorska, przewodnik sudecki oraz kierownik schroniska PTTK Na Szczelińcu. W Górze zakochana od dziesięciu lat. Na niej mieszka i pracuje, ją fotografuje, po niej oprowadza i przekazuje swoją fascynację Górą każdemu, kto również chce Górę pokochać...

  • 2019-04-24 22:27

    Książka „Jan Nepomuk hrabě Harrach“, która w ubiegłym roku wydana została nakładem Krkonošskiego narodneho parku (KRNAP) uznana została za „książkę roku“ województwa libereckiego w kategorii „Monografie“. Ponad 300-stronicowa publikacja, dzieło Jana Luštinca, opisuje ze szczegółami życie i działalność jednego z najbardziej znanych szlachciców regionu Karkonoszy

  • 2019-04-15 22:19

    "Polska Jerozolima 1945-1950. Fenomen osiedla żydowskiego w powiecie dzierżoniowskim" to album zawierający kilkaset zdjęć z obszernymi opisami dotyczącymi społeczności żydowskiej w dolnośląskich miejscowościach: Dzierżoniów, Bielawa, Pieszyce, Piława Górna i Niemcza w latach 1945-1950. Publikacja ma format A4 i zawiera 176 stron

  • 2019-04-01 19:01

    Ta publikacja nie jest zwykłym przewodnikiem historycznym – jest niezwykłą historią miejsc i ludzi, którzy kiedyś mieszkali na Dolnym Śląsku. Jest też opowieścią o powojennym świecie żydowskim, którego już dzisiaj nie ma, a w latach 40. i 50. XX w. był ewenementem na skalę ogólnopolską. Na łamach książki nie znajdą Państwo suchych faktów historycznych – autorzy często oddają głos swoim bohaterom, sięgając do ich wspomnień i relacji publikowanych na łamach prasy żydowskiej

  • 2019-01-27 17:39

    Jest jednym z najcenniejszych gotyckich zabytków Dolnego Śląska. Jej ogromna skala i ponadprzeciętne wartości artystyczne od dawna wzbudzały zachwyt i zainteresowanie historyków sztuki oraz odwiedzających miasto. W opracowaniu zaprezentowano dzieje bazyliki w Strzegomiu – obfitujące w liczne znaki zapytania etapy jej wznoszenia, historie kataklizmów i wojen, które pozostawiły ślady na jej murach, a także omówiono cenne dzieła sztuki stanowiące wyposażenie świątyni

Wizyt:
Dzisiaj: 205Wszystkich: 3424305

Sfermentowane jest zdrowe i smaczne

Fot. Waldemar Brygier / NaszeSudety
Fot. Waldemar Brygier / NaszeSudety
2018-10-06 09:10

     W sobotę, 6 października 2018 roku, zapraszamy do wrocławskich Pawłowic, gdzie w plenerach parku pałacowego spróbować będzie można niezwykłych często dań, produktów i napojów, które zaprezentowane zostaną przez najlepszych kucharzy i producentów w ramach Festiwalu Produktów Fermentowanych Szatkownica 2018.

     Na co dzień kiszenie, a więc fermentacja produktów spożywczych, kojarzy nam się z kapustą i ogórkami. A gdyby spróbować zakisić kukurydzę, pomidory, czosnek, marchew, selera, czy rzodkiewkę? A może pokusić się o danie na bazie takich produktów? Skarbnicą wiedzy na temat kiszonych produktów, ich znawcą, a także producentem jest szef kuchni restauracji Agawa, znajdującej się we wrocławskim Parku Południowym, Arkadiusz Dziakowski. Weźmie udział w pawłowickiej imprezie i zaprezentuje danie, którego przygotowanie, jak sam mówi, zajęło mu trzy miesiące. Będzie to kiszony pstrąg. O tajnikach jego przygotowania opowie podczas Festiwalu. To nie jedyna jego niespodzianka, bo spróbować będzie można również kiszonego kremu z dyni.

     Festiwal Produktów Fermentowanych to nie tylko dobre jedzenie, ale również ciekawe napoje. Swoje najnowsze piwo, nazwane „Szatkownica” i opatrzone datą imprezy zaprezentuje wrocławski browar Warsztat Piwowarski. Jest niezwykłe, bo z dodatkiem aronii, smak ma wyśmienity, orzeźwiający, zapach również niecodzienny. Jak opowiada Ewa Hołowiak z browaru, jest to piwo o kolorze czerwono-fioletowym oraz intensywnym chmielowym zapachu, które w czasie leżakowania wzbogacone zostało naturalnym, niesłodzonym sokiem z aronii. Jak przystało na imprezę, której głównym tematem jest kiszenie, piwo ma kwaśny posmak.

     Trudno wymienić wszystkich producentów, którzy pojawią się na sobotniej imprezie. Wspomnieć jeszcze warto chociażby o Przetwórni Warzyw Michała Sznajdera z Doliny Baryczy, firmie która wczoraj została nominowana do Dolnośląskich Gryfów, dolnośląskiej nagrody gospodarczej.

     Podczas Festiwalu będzie można też posłuchać o zdrowej żywności, sposobach fermentacji, dolnośląskich winach na naszych stołach, czy wreszcie o tym, dlaczego kiszonki są ważne w naszej diecie. Wisienką na torcie będzie wykład znawcy czasów PRL-u, Juliusza Woźnego, który opowie o kulturze i nie-kulturze picia alkoholu w czasach Polski Ludowej.

Waldemar Brygier - NaszeSudety

 


Zobacz także:
strona www Festiwalu Produktów Fermentowanych Szatkownica 

 

Galeria

  • Dodaj link do:
  • facebook.com
 

Komentarze

Komentarz
Facebook