Mapy, przewodniki
Wyszukiwarka
Kalendarz imprez
Subskrypcja

Nowe wydawnictwa
  • 2019-12-22 09:01

    Rok 2019 przyniósł wiele ciekawych pozycji wydawniczych, które wzbogaciły księgozbiory niejednego miłośnika Sudetów. Z pewnością do grona najcenniejszych, najbardziej wartościowych pozycji należy kolejny tom potężnej monografii Gór Izerskich, tym razem z podtytułem „O historii i sztuce do 1813 roku” (O historii a umění do roku 1813). Wydana przez Wydawnictwo RK, książka liczy sobie blisko 460 stron

  • 2019-12-20 09:08

    Towarzysząca wystawie "Willmann. Opus magnum" książka ma odmienny charakter od tych wszystkich - a wydano ich niemało, zwłaszcza ostatnimi czasy - które świadczą o jego ponadprzeciętnym talencie artystycznym. Do tej publikacji zaprosiliśmy tylko niewielu historyków i konserwatorów sztuki, natomiast przede wszystkim zapraszaliśmy profesjonalistów szeroko pojętej nauki i kultury

  • 2019-12-13 11:07

    Jest takie miasto, do którego w 1945 roku przyjechała Triller, Eugenia Triller, i ocaliła je od zapomnienia. O godzinie 11.45 podają tam obiad składający się z błękitnego pstrąga górskiego i tzw. śląskiej bomby, a w eleganckich kieliszkach kołysze się wino Karkonoszy. Miłośnicy wycieczek wyruszają tramwajem z placu Zamkowego do Sobieszowa i dalej pieszo wędrują na zamek Chojnik. Kinomani szturmują salę teatralną „Apollo” ze szklanym świetlikiem na suficie

  • 2019-11-21 22:53

    Zamek Chojnik w Sobieszowie to górska warownia wzniesiona przez książąt piastowskich dla obrony Śląska przed najazdem wrogów. Dziwnym i tragicznym zbiegiem okoliczności przetrwała dokładnie tak długo, jak żywot tego rodu! Ostatni z dynastii Piastów Śląskich zmarł w 1675 roku. W tym samym roku w zamek uderzył piorun, powodując wielki pożar. Warownia nigdy nie została odbudowana przez Schaffgotschów,  jeden z najzamożniejszych rodów na Śląsku

  • 2019-11-19 22:28

    Michael Willmann (1630-1706) był bez wątpienia najwybitniejszym śląskim malarzem, autorem tak znakomitych dzieł jak lubiąski cykl Męczeństw Apostołów czy dekoracja freskowa w kościele pw. św. Józefa w Krzeszowie. W świadomości przeciętnego mieszkańca Śląska wciąż jednak pozostaje on artystą mało znanym, na temat którego często powielane są błędne informacje i obiegowe opinie

Które z n/w pasm jest Twoim ulubionym?
Sonda
Wizyt:
Dzisiaj: 21Wszystkich: 3915814

Slawic Raw Food - kulinarny powrót do źródeł

2017-09-21 08:20

     Wracanie do kulinarnych korzeni i prostej kuchni staje się w naszym szybko biegnącym życiu coraz popularniejsze. Z duchem czasu idą również kucharze, którzy wykorzystują swoje umiejętności i kulinarną wyobraźnię, by przybliżyć nam kuchnię opartą na lokalnych, ogólnodostępnych składnikach, a jednocześnie stwarzać na naszych talerzach prawdziwe, cieszące oczy dzieła sztuki. Przykładem takiej inicjatywy jest Slawic Raw Food, grupa świetnych kucharzy z całej Polski, którzy postanowili przekonać nas do smaków pierwotnych.

     - Slawic Raw Food powstał w mojej głowie kilka lat temu. Ideą jest gotowanie z produktów lokalnych i odwoływanie się do produktów pierwotnych, które występowały i występują na naszym terenie, są z nami od setek lat. Naszym celem jest również promowanie takiej kuchni i sposobu gotowania, które chcemy pokazywać i przekonywać do nich nie tylko konsumentów, ale również restauratorów, właścicieli obiektów i producentów żywności - mówi Piotr Koziński, jeden z twórców Slawic Raw Food.

     Swoje propozycje i umiejętności kucharze Slow Raw Food po raz pierwszy postanowili zaprezentować podczas kolacji degustacyjnej w Sudetach, w Dobkowie, w znanej skądinąd z dobrej kuchni Villi Greta. W malowniczych Górach Kaczawskich spotkało się więc ośmioro kucharzy, którzy przygotowali niesamowite dania oparte na prostych składnikach. Tutaj jednak prostota się kończyła, bo podane dania okazały się wykwintne, a często zaskakujące swymi składnikami i sposobem podania.

     Szukając kulinarnych inspiracji, czasami wystarczy wyjść do ogrodu i rozejrzeć się po nim. Warto przy tym bliżej przyjrzeć się i łaskawie spojrzeć na rośliny, które na pierwszy rzut oka, nie kojarzą nam się z posiłkiem. Podczas dobkowskiego spotkania mieliśmy okazję spróbować np. smażonych liści dyni, listków fasoli w sałatce, liści nasturcji zdobiących i dodających smaku pstrągowi czy szczawika zajęczego i czosnku niedźwiedziego, które kucharze wykorzystali nie tylko w ich surowej postaci, ale również przetworzone.

     Wśród dań, które goście mieli okazję spróbować, znalazły się, oprócz wspomnianych już propozycji roślinnych, także dania mięsne i rybne. Furorę zrobił np. pstrąg potokowy z pianą z wędzonej słoniny, ślimaki, które wbrew powszechnej wiedzy i kojarzeniu ich jedynie z kuchnią francuską, znane są w kuchni polskiej już od średniowiecza, czy sezonowana, dojrzewająca wołowina i comber z jelenia. Ważnymi składnikami dań były dodatki, wykonane z ciekawych, nie na co dzień stosowanych w naszej kuchni składników, jak palona kapusta, prażona sól z węglem, marynowane kwiaty czosnku niedźwiedziego, popiół z siana, czy wreszcie pesto z czosnku niedźwiedziego i mąka z kasztanów jadalnych.

     Równie niezwykły był deser na zakończenie kolacji, poprzedzony wniesieniem rozżarzonych drewien na ceramicznych, ręcznie wykonanych misach, na których to drewnach po chwili znalazły się suszone liście konopi siewnych. Zapach, który wypełnił pomieszczenie dobkowskiej restauracji był doskonałym preludium do podanego chwilę później sernika z puree borowikowym oraz mrożonymi jeżynami. Uzupełnieniem deseru była szklaneczka ciemnego piwa raisa espresso z rzemieślniczego browaru Maryensztadt. Doskonale pasowała również słodka wódka z czarnego bzu z dodatkami owoców, korzeni i ziół. Wódki i wina towarzyszyły uczestnikom kolacji także podczas degustacji poszczególnych dań. Ich odpowiedniego doboru dokonał Witosław Stępień z Dworu Sieraków, producenta polskich wódek i właściciela Domu Wina.

     Kucharze Slawic Raw Food zapowiadają, że podobne kolacje degustacyjne będą odbywały się częściej. Dobkowska była niezwykle udana, co dobrze wróży kolejnym inicjatywom zespołu. Czekamy zatem na wieści o kolejnych możliwościach spróbowania ich niezwykłej kuchni…

Waldemar Brygier - NaszeSudety

 


Zobacz także:
Slawic Raw Food na Facebooku 
Villa Greta w Dobkowie 
Destylarnia Dwór Sieraków 

Galeria

  • Dodaj link do:
  • facebook.com
 

Komentarze

  • Anna2018-10-15 13:59

    Mam pytanie co wspolnego kuchnia pierwotna ma z raw food? To wprowadzanie witarian w blad choc inicjatywa godna podziwu nazwa uzyta jest blednie!!!! Nie raw food. Raw food to jedzenie na surowo!!! Moze root food kojarzace sie z powrotem do korzeni....

Komentarz
Facebook