Mapy, przewodniki
Wyszukiwarka
Kalendarz imprez
Subskrypcja

Nowe wydawnictwa
  • 2018-04-28 09:46

    Gdy w 1995 roku miałem okazję otrzymać od autora książkę z dedykacją, przeczytałem ją od deski do deski w zaledwie dwa dni. Od tego czasu minęło sporo lat, ukazały się kolejne wydania „Zwyciężyć znaczy przeżyć”, co raz to grubsze, uzupełniane o kolejne rozdziały. Całkiem niedawno, nakładem wydawnictwa Bezdroża ukazało się czwarte wydanie książki, które objętością w niczym nie przypomina już pamiętnej książki w niebieskiej okładce sprzed niemal ćwierć wieku

  • 2018-04-27 07:34

    Wydawnictwo Compass znane było do tej pory przede wszystkim z turystycznych wydawnictw, które swym zasięgiem obejmowały Beskidy i Tatry. Od kilku lat jednak pojawiają się tytuły sudeckie, początkowo nieśmiało, teraz już coraz odważniej. Wśród oferty wydawnictwa mamy między innymi przewodnik po Głównym Szlaku Sudeckim, a także mapy Gór Złotych, Ziemi kłodzkiej, Masywu Śnieżnika i Gór Sowich. Najnowszym produktem jest mapa najwyższego sudeckiego pasma: Karkonoszy oraz Gór Izerskich

  • 2018-04-13 22:11

    Przedstawiamy Wlastimila Hofmana również jako człowieka poezji, w której, jak i w malarstwie, dawał wyraz swemu wewnętrznemu, duchowemu światu. Znaczącą część informacji o życiu artysty dostarczyła korespondencja jego i jego żony, udostępniona przez przyjaciół malarza i zbieraczy a także opowieści mieszkańców Szklarskiej Poręby. Materiał ilustracyjny w większości stanowią zdjęcia rodzinne Hofmanów oraz czarno-białe i barwne reprodukcje znanych i nieznanych obrazów malarza

  • 2018-03-31 09:32

    Miedzianka to takie miejsce, gdzie… czas płynie w drugą stronę. Od tego, co jest, do tego, co było, przez co jej dziejowy koniec okazuje się… jej początkiem. Tutejsza czasoprzestrzeń zakrzywia się, wywołując przejmujący dreszcz, który im dłużej tutaj jesteśmy, tym bardziej czegoś się od nad domaga. Ale czego? Spośród resztek murów słyszymy cichutkie: Memento…

  • 2018-03-26 22:23

    Oddajemy do rąk czytelników pierwszą publikację dotyczącą kulinarnych przepisów pogranicza śląsko-łużyckiego. Kuchnia i przepisy kulinarne stanowią jeden z najistotniejszych elementów kultury narodów, narodowości i religii, mają również znaczący wpływ na ogólne utożsamianie się z grupą i miejscem. Kuchnia naszego regionu bogato czerpie ze smaków grup narodowościowych, etnicznych i religijnych, które osiedliły się na tym terenie po II wojnie światowej

Wizyt:
Dzisiaj: 44Wszystkich: 2635926

Spróbuj gęsi świętomarcińskiej w Jesionikach

2017-11-03 08:53

     Upieczona na złoto gąska, kapusta i knedliki, do tego kufel miejscowego piwa, młodego wina świętomarcińskiego lub czegoś mocniejszego. W listopadzie gęś świętomarcińską zaserwuje wiele restauracji w Jesionikach. Większość z nich przyrządzi gęś według oryginalnych przepisów z miejscowych surowców.

     Znakomitej gęsi świętomarcińskiej osoby odwiedzające góry będą mogły skosztować na przykład w Pensjonacie Kovárna w miejscowości Lipová-lázně. Ucztę na świętego Marcina przygotowują też restauracje w Hotelu Toč, w Hotelu Wellness Diana, na Bozeňovie czy w hotelu Taverna w Javorníku. Na przyjęcie świętomarcińskie przy akompaniamencie muzyki zaprasza uzdrowisko Bludov, tradycyjnej gęsi według dawnego przepisu skosztują również goście pensjonatu U Petra.

     „Serwowanie gęsi świętomarcińskiej stanowi swoistą kulminację roku kulinarnego. Cieszy nas, że miejscowe restauracje i gospody tak licznie włączyły się do akcji „Skosztuj gęsi świętomarcińskiej w Jesionikach” - powiedziała menadżer inicjatywy „Rozsmakuj się w Jesionikach” Lenka Dusová.

     „W ofercie restauracji goście znajdą przysmaki przyrządzane na najróżniejsze sposoby. Kubki smakowe może oszołomić nie tylko oryginalność przyprawienia dania głównego, ale także zup i przystawek, które zostaną przygotowane przede wszystkim z gęsich wątróbek” - dodała Lenka Dusová.

     Smakowite kąski specjałów z gęsiny można będzie popić jednym z piw, warzonych w Jesionikach (Bran, Holba, Kvasslav, Welzl) albo czymś mocniejszym, choćby słynnym Absyntem Brainsfather z Domašova. „Rozsmakuj się w Jesionikach” to długofalowa inicjatywa stowarzyszenia Jeseníky - Sdružení cestovního ruchu, które dba o popularyzację oryginalnych przepisów w jesenickich kuchniach z wykorzystaniem miejscowych surowców.


Lista restauracji:
Pensjonat Běla 10 - 12.11
Lázně (sanatorium) Bludov 11.11
Pensjonat Kovárna 20.10 - 10.12
Hotel Taverna 9 - 12.11
Pensjonat U Petra 11 - 20.11
Hotel Toč 10 - 12.11
Pensjonat Trojkámen 10 - 12.11
Restauracja Bozeňov 10 - 19.11
Wellness hotel Diana 6 - 19.11

  • Dodaj link do:
  • facebook.com
 

Komentarze

Komentarz
Facebook