Mapy, przewodniki
Wyszukiwarka
Kalendarz imprez
Subskrypcja

Nowe wydawnictwa
  • 2018-04-28 09:46

    Gdy w 1995 roku miałem okazję otrzymać od autora książkę z dedykacją, przeczytałem ją od deski do deski w zaledwie dwa dni. Od tego czasu minęło sporo lat, ukazały się kolejne wydania „Zwyciężyć znaczy przeżyć”, co raz to grubsze, uzupełniane o kolejne rozdziały. Całkiem niedawno, nakładem wydawnictwa Bezdroża ukazało się czwarte wydanie książki, które objętością w niczym nie przypomina już pamiętnej książki w niebieskiej okładce sprzed niemal ćwierć wieku

  • 2018-04-27 07:34

    Wydawnictwo Compass znane było do tej pory przede wszystkim z turystycznych wydawnictw, które swym zasięgiem obejmowały Beskidy i Tatry. Od kilku lat jednak pojawiają się tytuły sudeckie, początkowo nieśmiało, teraz już coraz odważniej. Wśród oferty wydawnictwa mamy między innymi przewodnik po Głównym Szlaku Sudeckim, a także mapy Gór Złotych, Ziemi kłodzkiej, Masywu Śnieżnika i Gór Sowich. Najnowszym produktem jest mapa najwyższego sudeckiego pasma: Karkonoszy oraz Gór Izerskich

  • 2018-04-13 22:11

    Przedstawiamy Wlastimila Hofmana również jako człowieka poezji, w której, jak i w malarstwie, dawał wyraz swemu wewnętrznemu, duchowemu światu. Znaczącą część informacji o życiu artysty dostarczyła korespondencja jego i jego żony, udostępniona przez przyjaciół malarza i zbieraczy a także opowieści mieszkańców Szklarskiej Poręby. Materiał ilustracyjny w większości stanowią zdjęcia rodzinne Hofmanów oraz czarno-białe i barwne reprodukcje znanych i nieznanych obrazów malarza

  • 2018-03-31 09:32

    Miedzianka to takie miejsce, gdzie… czas płynie w drugą stronę. Od tego, co jest, do tego, co było, przez co jej dziejowy koniec okazuje się… jej początkiem. Tutejsza czasoprzestrzeń zakrzywia się, wywołując przejmujący dreszcz, który im dłużej tutaj jesteśmy, tym bardziej czegoś się od nad domaga. Ale czego? Spośród resztek murów słyszymy cichutkie: Memento…

  • 2018-03-26 22:23

    Oddajemy do rąk czytelników pierwszą publikację dotyczącą kulinarnych przepisów pogranicza śląsko-łużyckiego. Kuchnia i przepisy kulinarne stanowią jeden z najistotniejszych elementów kultury narodów, narodowości i religii, mają również znaczący wpływ na ogólne utożsamianie się z grupą i miejscem. Kuchnia naszego regionu bogato czerpie ze smaków grup narodowościowych, etnicznych i religijnych, które osiedliły się na tym terenie po II wojnie światowej

Wizyt:
Dzisiaj: 1259Wszystkich: 2637141

Wieczór Konesera w Kowalowych Skałach

2017-07-15 18:30

     Gospodarstwo Ekologiczne Kowalowe Skały we Wrzeszczynie kontynuuje cykl spotkań zatytułowanych „Cudze chwalicie, swego nie znacie” i zaprasza w sobotę, 15 lipca 2017 roku, na Wieczór Konesera. Tym razem na stole zagoszczą dania sporządzone na bazie mięsa szkockiej rasy bydła highlander, hodowanych w gospodarstwie Kowalowe Skały.

     Na pierwsze danie gospodarze proponują aromatyczny rosół na wołowinie ze świeżymi ziołami i kładzionymi kluseczkami. Później na stole pojawi się antrykot z dojrzewającej wołowiny formie „steku farmera Rolanda”, do tego aromatyczne kartofle w koszulkach i misa zielonych sałat. Do drugiego dania doskonale nadaje się wytrawne, czerwone wino (1 butelka na 2 osoby). A na deser „tortowy zawrót głowy”

Cena: 120 zł za osobę
Termin: 15 lipca 2017 r., godz. 18:30
Miejsce: Kowalowe Skały, Wrzeszczyn 25a

     Gospodarze proszę o zaanonsowanie swego uczestnictwa poprzez wcześniejszą rezerwację telefoniczną (kom. 502 252 730) lub mailową (kowalruschil@gmail.com). Strona www Gospodarstwa Ekologicznego Kowalowe Skały: www.kowaloweskaly.pl.

  • Dodaj link do:
  • facebook.com
 

Komentarze

  • ArturWyzszy2017-07-14 07:42

    „Cudze chwalicie, swego nie znacie” na stole zagoszczą dania sporządzone na bazie mięsa szkockiej rasy bydła highlander.
    Czy to jest świadoma prowokacja?
    Czy w Polsce pod takim hasłem to może "przypadkowo" nie powinny kryć się dania z Rasy Czerwonej Polskiej i wina z Polskich winnic???
    I do tego jeszcze ten stek farmera Rolanda i wieczór konesera, chyba ktoś na głowę upadł z tym hasłem. Ach koneserzy :)

Komentarz
Facebook