Mapy, przewodniki
Wyszukiwarka
Kalendarz imprez
Subskrypcja

Nowe wydawnictwa
  • 2017-11-16 16:53

    Ukazało się drugie wydanie książki poświęconej wyjątkowej postaci Gór Izerskich, Gustavovi Ginzelowi. Znany podróżnik i pábitel* przedostał się do ludzkiej świadomości przede wszystkim jako właściciel Gnojnej Chaty w Jizerce, którą aż do pożaru w 1995 r. każdorocznie nawiedzały tysiące turystów. "Po pierwszym wydaniu odezwało się do mnie wielu innych pamiętnikarzy i kamratów Gustava Ginzela, którzy słowem i obrazem uzupełnili sylwetkę, w pierwszym wydaniu ledwie naszkicowanej - powiedział autor Jan Šebelka

  • 2017-11-03 12:27

    Zioła i ich lecznicze wykorzystanie to temat coraz głośniej dyskutowany. A zielarskie, czyli laboranckie tradycje Karkonoszy i Gór Izerskich, mimo że niegdyś tak rozsławiające nasze góry, wciąż pozostają nieco w ukryciu. Naprzeciw zainteresowaniu nimi wychodzi publikacja Laboranci u Ducha Gór. Stanowi ona poniekąd kontynuację odkrywania tradycji kulturowych regionu, którymi Autor zajął się w wydanej kilka lat temu książce Walonowie u Ducha Gór

  • 2017-10-13 20:32

    Album z fotografiami Louisa Hardouina, mistrza sztuki kulinarnej, który od 1909 do 1926 roku kierował kuchnią na dworze Hochbergów w Książu. Wielkiej pasji fotograficznej Francuza zawdzięcza Książ unikatowe zdjęcia, cudem ocalałe w zbiorach rodzinnych. Są to obrazy zatopionej w zieleni dumnej bryły zamku i jego okolic, arystokratycznych właścicieli i zatrudnianych przez nich pracowników. Hardouin uchwycił swoim aparatem krajobrazy wszystkich pór roku – tutejszą florę i faunę...

  • 2017-10-13 20:29

    Prezentowana monografia poświęcona krzyżom kamiennym, tym pomnikom przeszłości, które zdają się nieść ze sobą nieprzenikonione tajemnice dramatycznych wydarzeń sprzed stuleci, łączy cechy pracy naukowej i popularyzatorskiej. Dlatego może po nią sięgnąć nie tylko historyk, ale każdy czytelnik zainteresowany tym tematem albo historią swojej małej ojczyzny. Autorzy przedstawiają w książce oryginalne ustalenia, których dokonali na podstawie szczegółowo udokumentowanej ogromnej kwerendy

  • 2017-10-08 20:41

    Wydawnictwo Replika wydało w ostatnim czasie ciekawe książki, które zapoznają czytelników z dziejami, tajemnicami i legendami dwóch popularnych wśród miłośników Sudetów zamków: Czocha i Grodno. Polecamy je uwadze naszych czytelników, podobnie jak i kilka innych książek, które ukazały się nakładem Repliki. Poniżej prezentujemy je w formie krótkich opisów, wszystkie tytuły dostępne są w naszej Sudeckiej Księgarni Wysyłkowej…

Wizyt:
Dzisiaj: 2174Wszystkich: 2247077

Wieczór Konesera w Kowalowych Skałach

2017-07-15 18:30

     Gospodarstwo Ekologiczne Kowalowe Skały we Wrzeszczynie kontynuuje cykl spotkań zatytułowanych „Cudze chwalicie, swego nie znacie” i zaprasza w sobotę, 15 lipca 2017 roku, na Wieczór Konesera. Tym razem na stole zagoszczą dania sporządzone na bazie mięsa szkockiej rasy bydła highlander, hodowanych w gospodarstwie Kowalowe Skały.

     Na pierwsze danie gospodarze proponują aromatyczny rosół na wołowinie ze świeżymi ziołami i kładzionymi kluseczkami. Później na stole pojawi się antrykot z dojrzewającej wołowiny formie „steku farmera Rolanda”, do tego aromatyczne kartofle w koszulkach i misa zielonych sałat. Do drugiego dania doskonale nadaje się wytrawne, czerwone wino (1 butelka na 2 osoby). A na deser „tortowy zawrót głowy”

Cena: 120 zł za osobę
Termin: 15 lipca 2017 r., godz. 18:30
Miejsce: Kowalowe Skały, Wrzeszczyn 25a

     Gospodarze proszę o zaanonsowanie swego uczestnictwa poprzez wcześniejszą rezerwację telefoniczną (kom. 502 252 730) lub mailową (kowalruschil@gmail.com). Strona www Gospodarstwa Ekologicznego Kowalowe Skały: www.kowaloweskaly.pl.

  • Dodaj link do:
  • facebook.com
 

Komentarze

  • ArturWyzszy2017-07-14 07:42

    „Cudze chwalicie, swego nie znacie” na stole zagoszczą dania sporządzone na bazie mięsa szkockiej rasy bydła highlander.
    Czy to jest świadoma prowokacja?
    Czy w Polsce pod takim hasłem to może "przypadkowo" nie powinny kryć się dania z Rasy Czerwonej Polskiej i wina z Polskich winnic???
    I do tego jeszcze ten stek farmera Rolanda i wieczór konesera, chyba ktoś na głowę upadł z tym hasłem. Ach koneserzy :)

Komentarz
Facebook