Mapy, przewodniki
Wyszukiwarka
Kalendarz imprez
Subskrypcja

Nowe wydawnictwa
  • 2018-04-28 09:46

    Gdy w 1995 roku miałem okazję otrzymać od autora książkę z dedykacją, przeczytałem ją od deski do deski w zaledwie dwa dni. Od tego czasu minęło sporo lat, ukazały się kolejne wydania „Zwyciężyć znaczy przeżyć”, co raz to grubsze, uzupełniane o kolejne rozdziały. Całkiem niedawno, nakładem wydawnictwa Bezdroża ukazało się czwarte wydanie książki, które objętością w niczym nie przypomina już pamiętnej książki w niebieskiej okładce sprzed niemal ćwierć wieku

  • 2018-04-27 07:34

    Wydawnictwo Compass znane było do tej pory przede wszystkim z turystycznych wydawnictw, które swym zasięgiem obejmowały Beskidy i Tatry. Od kilku lat jednak pojawiają się tytuły sudeckie, początkowo nieśmiało, teraz już coraz odważniej. Wśród oferty wydawnictwa mamy między innymi przewodnik po Głównym Szlaku Sudeckim, a także mapy Gór Złotych, Ziemi kłodzkiej, Masywu Śnieżnika i Gór Sowich. Najnowszym produktem jest mapa najwyższego sudeckiego pasma: Karkonoszy oraz Gór Izerskich

  • 2018-04-13 22:11

    Przedstawiamy Wlastimila Hofmana również jako człowieka poezji, w której, jak i w malarstwie, dawał wyraz swemu wewnętrznemu, duchowemu światu. Znaczącą część informacji o życiu artysty dostarczyła korespondencja jego i jego żony, udostępniona przez przyjaciół malarza i zbieraczy a także opowieści mieszkańców Szklarskiej Poręby. Materiał ilustracyjny w większości stanowią zdjęcia rodzinne Hofmanów oraz czarno-białe i barwne reprodukcje znanych i nieznanych obrazów malarza

  • 2018-03-31 09:32

    Miedzianka to takie miejsce, gdzie… czas płynie w drugą stronę. Od tego, co jest, do tego, co było, przez co jej dziejowy koniec okazuje się… jej początkiem. Tutejsza czasoprzestrzeń zakrzywia się, wywołując przejmujący dreszcz, który im dłużej tutaj jesteśmy, tym bardziej czegoś się od nad domaga. Ale czego? Spośród resztek murów słyszymy cichutkie: Memento…

  • 2018-03-26 22:23

    Oddajemy do rąk czytelników pierwszą publikację dotyczącą kulinarnych przepisów pogranicza śląsko-łużyckiego. Kuchnia i przepisy kulinarne stanowią jeden z najistotniejszych elementów kultury narodów, narodowości i religii, mają również znaczący wpływ na ogólne utożsamianie się z grupą i miejscem. Kuchnia naszego regionu bogato czerpie ze smaków grup narodowościowych, etnicznych i religijnych, które osiedliły się na tym terenie po II wojnie światowej

Wizyt:
Dzisiaj: 1237Wszystkich: 2637119

Wrocław dobrym smakiem stoi

2017-10-26 17:03

     25 października światło dzienne ujrzała książka opracowana przez Piotra Bikonta i Roberta Makłowicza, zatytułowana „Wrocław na widelcu”, w której autorzy zaprezentowali 33 godne ich zdaniem polecenia restauracje wrocławskie. Podróżując kulinarnym szlakiem, autorzy przewodnika odwiedzili wiele restauracji, a te które ich z jakiegoś względu zachwyciły, opisane zostały w książce. Tekstom towarzyszą świetne zdjęcia Wiesława Jurewicza.

     „Wrocław na widelcu” potraktować można jako swoisty przewodnik po wrocławskiej gastronomii. Cennym jest, że przedstawione zostały nie tylko uznane, ale przez to często drogie restauracje, które serwują niewielkie porcje, ale za to artystycznie podane na dużych talerzach, ale również lokale dostępne dla przeciętnych portfeli. Przy każdym opisie znajduje się ikonka informująca nas o zakresie cenowym (wyższa, średnia lub niższa kategoria cenowa), co pozwala na wstępną selekcję lokali. To dobrze, że Piotr Bikont i Robert Makłowicz pokusili się o tak duże spectrum prezentowanych obiektów, bo udowodnili tym samym, że aby dobrze zjeść, wcale nie trzeba iść do drogiej restauracji. Czasami lepiej smakować może danie podane w lokalu serwującym kiełbaski z frytkami, czy proste wydawałoby się dania kuchni egzotycznych.

     Książka zaprezentowana w literacko-muzycznym Klubie Proza nie ma ambicji przedstawiania regionalnej kuchni wrocławskiej, czy dolnośląskiej. Robert Makłowicz podczas spotkania poddał w wątpliwość, czy taka kuchnia w ogóle istnieje? Jeśli spróbować ją określić, to trzeba by sięgnąć do czasów sprzed II wojny światowej, a to było tak dawno, że obecnie zupełnie inaczej się je, używa się innych składników, które to elementy nijak nie przystają do dawnych tradycji kulinarnych Dolnego Śląska. Tożsamością kulinarną Wrocławia jest jego współczesność, a siłą różnorodność związana z różnorodnością narodowościową, jaką prezentuje obecnie Dolny Śląsk i sam Wrocław.

     Książka „Wrocław na widelcu” będzie dostępna w punktach informacji turystycznych, a za kilka dni znajdzie się w wersji elektronicznej (częściowo jest już dostępna) na stronie www.visitwroclaw.eu.

Waldemar Brygier - NaszeSudety

Galeria

  • Dodaj link do:
  • facebook.com
 

Komentarze

Komentarz
Facebook