Mapy, przewodniki
Wyszukiwarka
Kalendarz imprez
Subskrypcja

Nowe wydawnictwa
  • 2019-04-26 14:20

    W podróż po skalnym labiryncie Szczelińca Wielkiego zaprasza Anna Sikorska, przewodnik sudecki oraz kierownik schroniska PTTK Na Szczelińcu. W Górze zakochana od dziesięciu lat. Na niej mieszka i pracuje, ją fotografuje, po niej oprowadza i przekazuje swoją fascynację Górą każdemu, kto również chce Górę pokochać...

  • 2019-04-24 22:27

    Książka „Jan Nepomuk hrabě Harrach“, która w ubiegłym roku wydana została nakładem Krkonošskiego narodneho parku (KRNAP) uznana została za „książkę roku“ województwa libereckiego w kategorii „Monografie“. Ponad 300-stronicowa publikacja, dzieło Jana Luštinca, opisuje ze szczegółami życie i działalność jednego z najbardziej znanych szlachciców regionu Karkonoszy

  • 2019-04-15 22:19

    "Polska Jerozolima 1945-1950. Fenomen osiedla żydowskiego w powiecie dzierżoniowskim" to album zawierający kilkaset zdjęć z obszernymi opisami dotyczącymi społeczności żydowskiej w dolnośląskich miejscowościach: Dzierżoniów, Bielawa, Pieszyce, Piława Górna i Niemcza w latach 1945-1950. Publikacja ma format A4 i zawiera 176 stron

  • 2019-04-01 19:01

    Ta publikacja nie jest zwykłym przewodnikiem historycznym – jest niezwykłą historią miejsc i ludzi, którzy kiedyś mieszkali na Dolnym Śląsku. Jest też opowieścią o powojennym świecie żydowskim, którego już dzisiaj nie ma, a w latach 40. i 50. XX w. był ewenementem na skalę ogólnopolską. Na łamach książki nie znajdą Państwo suchych faktów historycznych – autorzy często oddają głos swoim bohaterom, sięgając do ich wspomnień i relacji publikowanych na łamach prasy żydowskiej

  • 2019-01-27 17:39

    Jest jednym z najcenniejszych gotyckich zabytków Dolnego Śląska. Jej ogromna skala i ponadprzeciętne wartości artystyczne od dawna wzbudzały zachwyt i zainteresowanie historyków sztuki oraz odwiedzających miasto. W opracowaniu zaprezentowano dzieje bazyliki w Strzegomiu – obfitujące w liczne znaki zapytania etapy jej wznoszenia, historie kataklizmów i wojen, które pozostawiły ślady na jej murach, a także omówiono cenne dzieła sztuki stanowiące wyposażenie świątyni

Wizyt:
Dzisiaj: 345Wszystkich: 3424445

Wrocławski gastronomik kończy 70 lat!

2018-02-12 21:32

     Z absolwentami wrocławskiego Zespołu Szkół Gastronomicznych z ul. Kamiennej spotykamy się podczas wycieczek, wakacyjnych wyjazdów, czy zwykłego wyjścia na rodzinny obiad, od kilkudziesięciu lat (szkoła powstała w 1947 roku). Pracują w hotelach, pensjonatach, gotują dla nas w restauracjach i wreszcie obsługują nas przy restauracyjnych stolikach. To od nich często zależy, jak wspominać będziemy wyjazd, czy rodzinny obiad „na mieście”.

     Od samego początku szkoła zmienia się i doskonali sposób nauczania, próbując nadążyć za wciąż zmieniającymi się trendami w gastronomii, hotelarstwie i turystyce. Przynosi to wymierne efekty między innymi w postaci sukcesów, jakie odnoszą uczniowie w Olimpiadzie Hotelarskiej i konkursach wiedzy o turystyce i hotelarstwie. Obecnie kształci się w niej około 750 uczniów, w klasach o profilu gastronomicznym, hotelarskim i turystycznym. Absolwenci szkoły uzyskują tytuły kucharza, kelnera, a także technika hotelarstwa, obsługi turystycznej oraz żywienia i usług gastronomicznych. 
 

     Z okazji przypadającego w tym roku 70-lecia szkoły, przygotowane zostało nowe logo placówki, które zaprezentowano dzisiaj podczas konferencji prasowej. Jest przejrzyste, nowoczesne i zawiera wszystkie elementy ważne dla szkoły. – Logo ma kształt tarczy szkolnej. Znajduje się na nim kilka ważnych elementów, np. czapka kucharska nawiązująca do głównego profilu szkoły, litera „W”, która w oczywisty sposób wiązana jest z Wrocławiem, ale w naszym zamyśle jest również kołnierzykiem kelnerskim, jest książka czyli wiedza, ale dla nas to także otwarta karta menu oraz skrzydła pozwalające polecieć w świat, który z kolei symbolizuje globus na ostatnim polu – mówi Magdalena Mańkowska z Kocham Jeść, która zainicjowała i koordynowała stworzenie nowego logo.


     Zespół Szkół Gastronomicznych może pochwalić się wieloma sukcesami swoich uczniów w branżowych konkursach i olimpiadach. Między innymi, w ubiegłym roku Adrian Szot został laureatem Olimpiady Wiedzy o Turystyce, a Sylwia Wójcik Pierwszą Wicemistrz Wiedzy Hotelarskiej. To nie jej pierwszy sukces, bo w 2016 roku została finalistką Olimpiady Hotelarskiej. Zapytaliśmy jąo plany na przyszłość oraz jakie trzeba posiadać umiejętności, by tak wysoko uplasować się w gronie najlepszych:

     - Na pewno trzeba lubić to, co się robi i czuć powołanie. Jeśli zrozumiemy, że hotelarstwo to sztuka gościnności i sztuka nawiązywania relacji, to pozwala nam to zdobywać wysokie miejsca w branży, którą sami przecież dla siebie wybraliśmy. Szkoła ma bardzo dobrą opinię wśród młodych ludzi w mieście i gdy stanęłam przed wyborem, stwierdziłam że hotelarstwo to jest dziedzina, w której chciałabym działać, stąd tutaj jestem. Uczę się na ostatnim roku, ale mam nadzieję dalej kształcić się w hotelarstwie i ufam, ze coś z tego będzie, tym bardziej, że po Olimpiadach, Polska Akademia Gościnności wystawia nam listy polecające, które pozwalają zdobyć dobrą pracę.

     Szkoła ma duże wsparcie wśród uznanych zawodowców, którzy niejednokrotnie są jej absolwentami. Wspierają młodszych kolegów swoją wiedzą, dzielą się doświadczeniem i umiejętnościami. Są wśród nich szefowie kuchni wrocławskich restauracji, menadżerowie restauracji i hoteli, specjaliści od lat związani z branżą gastronomiczną, a także lokalni producenci żywności, którzy dzielą się wiedzą o produkcji np. produktów kiszonych, czy serów. To wszystko powoduje, że nauka w Zespole Szkół Gastronomicznych odbywa się na wielu płaszczyznach, nie tylko w szkolnych klasach i pracowniach, ale również poza budynkiem szkoły. Pozwala to mieć nadzieję na wysoki poziom absolwentów, co w prostej linii przełoży się na zadowolenie nas, gości pensjonatów, hoteli oraz restauracji.

Waldemar Brygier – NaszeSudety                                                                                                                                                     
Galeria

  • Dodaj link do:
  • facebook.com
 

Komentarze

  • Silesiophilus2018-02-15 21:31

    Taaaaaaaaaaaaaaaaaak, to były czasy!

Komentarz
Facebook