Mapy, przewodniki
Wyszukiwarka
Kalendarz imprez
Subskrypcja

Nowe wydawnictwa
  • 2017-11-16 16:53

    Ukazało się drugie wydanie książki poświęconej wyjątkowej postaci Gór Izerskich, Gustavovi Ginzelowi. Znany podróżnik i pábitel* przedostał się do ludzkiej świadomości przede wszystkim jako właściciel Gnojnej Chaty w Jizerce, którą aż do pożaru w 1995 r. każdorocznie nawiedzały tysiące turystów. "Po pierwszym wydaniu odezwało się do mnie wielu innych pamiętnikarzy i kamratów Gustava Ginzela, którzy słowem i obrazem uzupełnili sylwetkę, w pierwszym wydaniu ledwie naszkicowanej - powiedział autor Jan Šebelka

  • 2017-11-03 12:27

    Zioła i ich lecznicze wykorzystanie to temat coraz głośniej dyskutowany. A zielarskie, czyli laboranckie tradycje Karkonoszy i Gór Izerskich, mimo że niegdyś tak rozsławiające nasze góry, wciąż pozostają nieco w ukryciu. Naprzeciw zainteresowaniu nimi wychodzi publikacja Laboranci u Ducha Gór. Stanowi ona poniekąd kontynuację odkrywania tradycji kulturowych regionu, którymi Autor zajął się w wydanej kilka lat temu książce Walonowie u Ducha Gór

  • 2017-10-13 20:32

    Album z fotografiami Louisa Hardouina, mistrza sztuki kulinarnej, który od 1909 do 1926 roku kierował kuchnią na dworze Hochbergów w Książu. Wielkiej pasji fotograficznej Francuza zawdzięcza Książ unikatowe zdjęcia, cudem ocalałe w zbiorach rodzinnych. Są to obrazy zatopionej w zieleni dumnej bryły zamku i jego okolic, arystokratycznych właścicieli i zatrudnianych przez nich pracowników. Hardouin uchwycił swoim aparatem krajobrazy wszystkich pór roku – tutejszą florę i faunę...

  • 2017-10-13 20:29

    Prezentowana monografia poświęcona krzyżom kamiennym, tym pomnikom przeszłości, które zdają się nieść ze sobą nieprzenikonione tajemnice dramatycznych wydarzeń sprzed stuleci, łączy cechy pracy naukowej i popularyzatorskiej. Dlatego może po nią sięgnąć nie tylko historyk, ale każdy czytelnik zainteresowany tym tematem albo historią swojej małej ojczyzny. Autorzy przedstawiają w książce oryginalne ustalenia, których dokonali na podstawie szczegółowo udokumentowanej ogromnej kwerendy

  • 2017-10-08 20:41

    Wydawnictwo Replika wydało w ostatnim czasie ciekawe książki, które zapoznają czytelników z dziejami, tajemnicami i legendami dwóch popularnych wśród miłośników Sudetów zamków: Czocha i Grodno. Polecamy je uwadze naszych czytelników, podobnie jak i kilka innych książek, które ukazały się nakładem Repliki. Poniżej prezentujemy je w formie krótkich opisów, wszystkie tytuły dostępne są w naszej Sudeckiej Księgarni Wysyłkowej…

Wizyt:
Dzisiaj: 3426Wszystkich: 2230145

Zupa z soczewicy (Čočková polevka)

2015-01-28 14:45

Doskonale znana bywalcom czeskich restauracji zupa, jest bardzo prosta w przygotowaniu, a jednocześnie niezwykle pożywna. Podawana ze świeżym, chrupiącym pieczywem i ozdobiona odrobiną śmietany może być ozdobą każdego stołu, mimo że na pierwszy rzut oka nie wygląda atrakcyjnie.

Składniki na 3-4 osoby:
350-400 g soczewicy
1 pietruszka
pół selera
1 cebula
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
50 g masła
50 g mąki
łyżeczka octu
śmietana
posiekana natka pietruszki

     Soczewicę płuczemy na sicie pod zimną wodą, następnie wrzucamy ją do garnka z 1,5 l wody i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu, odkładamy 3-4 łyżki ugotowanej soczewicy do miseczki, a resztę miksujemy na jednolitą masę wraz z wodą, w której się gotowała.

     Przygotowujemy bulion z 1,5 l wody do której wrzucamy pietruszkę, selera, cebulę, liście laurowe i ziele angielskie. Całość gotujemy, doprawiając solą i odrobiną pieprzu, aż warzywa będą miękkie. Odcedzamy bulion.

     W dużym garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Wlewamy do niej stopniowo gorący bulion, cały czas mieszając, a następnie dodajemy zmiksowaną soczewicę, soczewicę w całości oraz łyżeczkę octu i gotujemy jeszcze przez 10 minut.

     Nalewamy zupę na talerz, na środku robimy dużego kleksa ze śmietany, którego posypujemy posiekaną pietruszką. Świeże pieczywo podajemy na osobnym półmisku. Smacznego!


Opracowanie i przygotowanie:
[Waldemar Brygier - naszesudety.pl]

  • Dodaj link do:
  • facebook.com
 

Komentarze

Komentarz
Facebook