Mapy, przewodniki
Wyszukiwarka
Kalendarz imprez
Subskrypcja

Nowe wydawnictwa
  • 2017-04-06 22:14

    W swojej najnowszej książce, Marek Gaworski zaprasza w podróż w czasie. Śląskie zamki mają bogate dzieje pisane nie tylko przez wydarzenia historyczne, ale również ich właścicieli. W albumie przedstawionych zostało ponad sto rezydencji szlacheckich. Krótki opis (również w języku niemieckim) ilustrowany jest zawsze archiwalnym zdjęciem obiektu, często z jego właścicielami, czy w postaci scenek rodzajowych. Pozycja szczególnie cenna dla miłośników dawnych klimatów...

  • 2017-04-01 21:37

    Przewodnik "Na tropie zaginionego Breslau" to propozycja dla zwolenników nieszablonowego zwiedzania miasta, którzy chcieliby się zapoznać z historią i architekturą Wrocławia, zagłębiając się jednocześnie w świat znakomitych powieści kryminalnych Marka Krajewskiego. Literacki spacer z dreszczykiem będzie okazją do poznania złożonego i wyjątkowego charakteru miasta...

  • 2017-03-26 08:00

    Nie znam drugiej książki, która w tak dojmujący sposób ukazywałaby sprawy ludzi mieszkających u stóp Karkonoszy. Autorka wprowadza nas w środowisko laborantów, a poniekąd i ich przeciwników – medyków, ukazuje nam mechanizmy ich konfliktów, które jak wiemy z historii doprowadziły do całkowitego zniwelowania tych pierwszych. Oto przed naszymi oczami stają dojrzali mistrzowie laboranckiego fachu i narybek szykujący się do przejęcia warsztatów, gdy nadejdzie czas na zmianę

  • 2017-03-18 21:22

    Na dziecięco-młodzieżowym rynku wydawniczym ukazała się nowa książka Michała Wójcika z ilustracjami Wojciecha Ignaciuka pt. „Książęcy grobowiec, czyli Olaf i Lena na tropie” wydana przez Wydawnictwo Druga Noga. Wspominam o niej nie bez przyczyny. W mojej ocenie jest to bowiem świetna propozycja wydawnicza dla młodszych mieszkańców Dolnego Śląska, którzy w szkolnych murach rozpoczęli już przygodę z historią i chcieliby rozwijać swoje zainteresowania

  • 2017-03-18 19:45

    W swojej najnowszej książce, Marek Gaworski zabiera nas w podróż po zamkach i pałacach województwa dolnośląskiego. To jedyne w swoim rodzaju opracowanie pozwala na poznanie licznych rezydencji, z których słynie Dolny Śląsk, a także ziemia kłodzka i wchodząca w skład województwa część Łużyc... Wydawnictwo bogato ilustrowane, także świetnymi zdjęciami wykonanymi z lotu ptaka

Wizyt:
Dzisiaj: 11Wszystkich: 1636832

Zupa z soczewicy (Čočková polevka)

2015-01-28 14:45

Doskonale znana bywalcom czeskich restauracji zupa, jest bardzo prosta w przygotowaniu, a jednocześnie niezwykle pożywna. Podawana ze świeżym, chrupiącym pieczywem i ozdobiona odrobiną śmietany może być ozdobą każdego stołu, mimo że na pierwszy rzut oka nie wygląda atrakcyjnie.

Składniki na 3-4 osoby:
350-400 g soczewicy
1 pietruszka
pół selera
1 cebula
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
50 g masła
50 g mąki
łyżeczka octu
śmietana
posiekana natka pietruszki

     Soczewicę płuczemy na sicie pod zimną wodą, następnie wrzucamy ją do garnka z 1,5 l wody i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu, odkładamy 3-4 łyżki ugotowanej soczewicy do miseczki, a resztę miksujemy na jednolitą masę wraz z wodą, w której się gotowała.

     Przygotowujemy bulion z 1,5 l wody do której wrzucamy pietruszkę, selera, cebulę, liście laurowe i ziele angielskie. Całość gotujemy, doprawiając solą i odrobiną pieprzu, aż warzywa będą miękkie. Odcedzamy bulion.

     W dużym garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Wlewamy do niej stopniowo gorący bulion, cały czas mieszając, a następnie dodajemy zmiksowaną soczewicę, soczewicę w całości oraz łyżeczkę octu i gotujemy jeszcze przez 10 minut.

     Nalewamy zupę na talerz, na środku robimy dużego kleksa ze śmietany, którego posypujemy posiekaną pietruszką. Świeże pieczywo podajemy na osobnym półmisku. Smacznego!


Opracowanie i przygotowanie:
[Waldemar Brygier - naszesudety.pl]

  • Dodaj link do:
  • facebook.com
 

Komentarze

Komentarz
Facebook