Mapy, przewodniki
Wyszukiwarka
Kalendarz imprez
Subskrypcja

Nowe wydawnictwa
  • 2017-12-18 10:06

    Miłośników Gór Izerskich z pewnością zainteresuje nowa publikacja Petra Freiwilliga, która nosi tytuł „Od młynów do fabryk. Budowle przemysłowe na ziemi frydlanckiej” (tytuł oryginalny: „Od mlýnů k továrnám. Výrobní stavby na Frýdlantsku”). Książka jest wynikiem kilku lat pracy autora w archiwach oraz w terenie. Poświęcona jest budynkom przemysłowym, takim jak młyny, tartaki, cegielnie oraz fabryki tekstylne. Publikacja przedstawia również rozwój osadnictwa oraz przemiany krajobrazu

  • 2017-12-11 06:18

    Przewodnik “Baśniowy Wrocław - historia spotkań według krasnoludków” autorstwa Włodzimierza Ranoszka skierowany jest do dzieci i do dorosłych. Opisywany jest tu obszar Wrocławia i okolic. Są tu legendy, opowieści i szczegółowe informacje o ciekawych miejscach tego obszaru. Całość bogato ilustrowana rysunkami i fotografiami. Publikacja posiada 136 stron, oprawiana jest w twardą okładkę całość spięta spiralą pozwalającą obracać kartki o 360 stopni

  • 2017-12-11 06:15

    Album "Strzegom na dawnych widokówkach" to swoista, sentymentalna podróż w przeszłość. W wydawnictwie znajduje się blisko 260 widokówek, które zostały w ciekawy sposób opisane, przybliżając czytelnikowi miejsca i osoby na nich przedstawione. Opisy znajdujące się w książce są w językach: polskim i niemieckim

  • 2017-12-06 06:07

    Dawny Hirschberg im Riesengebirge, czyli dzisiejsza Jelenia Góra... Tak bogata historia, a tak niewiele publikacji historycznych! Starając się uzupełnić tę lukę, postanowiliśmy stworzyć unikalną książkę, która szczególną uwagę skupia na latach 1933-1945, kiedy Adolf Hitler i jego zwolennicy byli u władzy w państwie zwanym III Rzeszą. Nie da się ukryć, że przedstawiliśmy jedynie wybrane epizody, albowiem nie sposób przedstawić wszystkich zagadnień związanych z tym okresem

  • 2017-12-06 06:04

    Przez lata uznawano, że na Dolnym Śląsku po II wojnie światowej masowo dochodziło do aktów szpiegostwa, zabójstw oraz sabotażu. Sprawcami mieli być esesmani, członkowie Hitlerjugend, nazistowscy kurierzy oraz owiani tajemnicą strażnicy. Ich zadaniem było nie tylko pilnowanie skrytek, w których uciekający pod koniec wojny Niemcy ukrywali cenne depozyty z kosztownościami, dziełami sztuki i bronią

Wizyt:
Dzisiaj: 83Wszystkich: 2374448

Zupa z soczewicy (Čočková polevka)

2015-01-28 14:45

Doskonale znana bywalcom czeskich restauracji zupa, jest bardzo prosta w przygotowaniu, a jednocześnie niezwykle pożywna. Podawana ze świeżym, chrupiącym pieczywem i ozdobiona odrobiną śmietany może być ozdobą każdego stołu, mimo że na pierwszy rzut oka nie wygląda atrakcyjnie.

Składniki na 3-4 osoby:
350-400 g soczewicy
1 pietruszka
pół selera
1 cebula
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
50 g masła
50 g mąki
łyżeczka octu
śmietana
posiekana natka pietruszki

     Soczewicę płuczemy na sicie pod zimną wodą, następnie wrzucamy ją do garnka z 1,5 l wody i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu, odkładamy 3-4 łyżki ugotowanej soczewicy do miseczki, a resztę miksujemy na jednolitą masę wraz z wodą, w której się gotowała.

     Przygotowujemy bulion z 1,5 l wody do której wrzucamy pietruszkę, selera, cebulę, liście laurowe i ziele angielskie. Całość gotujemy, doprawiając solą i odrobiną pieprzu, aż warzywa będą miękkie. Odcedzamy bulion.

     W dużym garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Wlewamy do niej stopniowo gorący bulion, cały czas mieszając, a następnie dodajemy zmiksowaną soczewicę, soczewicę w całości oraz łyżeczkę octu i gotujemy jeszcze przez 10 minut.

     Nalewamy zupę na talerz, na środku robimy dużego kleksa ze śmietany, którego posypujemy posiekaną pietruszką. Świeże pieczywo podajemy na osobnym półmisku. Smacznego!


Opracowanie i przygotowanie:
[Waldemar Brygier - naszesudety.pl]

  • Dodaj link do:
  • facebook.com
 

Komentarze

Komentarz
Facebook