Mapy, przewodniki
Wyszukiwarka
Kalendarz imprez
Subskrypcja

Nowe wydawnictwa
  • 2017-09-17 20:39

    Karkonosze bez wątpienia należą do najatrakcyjniejszych regionów turystycznych Europy, o czym będziesz mógł się przekonać przemierzając karkonoskie szlaki po obu stronach granicy. W poniższym opracowaniu starałem się zawrzeć wszystkie ważne informacje o tym paśmie, często okraszając je ciekawymi historiami, które trudno znaleźć w oficjalnych opracowaniach — mam nadzieję, że taka formuła przypadnie Ci do gustu...

  • 2017-09-02 06:13

    Dziewczyna spotyka siebie jako staruszkę. O co będzie chciała zapytać? W oparciu o taką metaforę zbudowana jest powieść o Daisy von Pless – ostatniej pani na zamku Książ i w Pszczynie. Jedna z najbardziej znanych arystokratek okresu belle epoque poznaje kobietę, którą stanie się u schyłku swego życia. Dramat nabiera rumieńców, gdy wychodzi na jaw, że staruszka z roku na rok robi się coraz młodsza, a młoda księżna w naturalny sposób się starzeje

  • 2017-09-02 06:11

    Jak umieścić samolot na strychu zabytkowego dworu? Gdzie straszą duchy niewinnych panien zamkniętych w piwnicy? Który pałac kryje indyjskie skarby? Kolejna książka o niezwykłościach Dolnego Śląska! Już po raz trzeci Joanna Lamparska zaprasza w podróż po najciekawszych dolnośląskich rezydencjach.Krótkie opowieści uzupełniają praktyczne informacje o możliwości zwiedzania opisanych zabytków oraz mapa

  • 2017-08-23 08:35

    Przewodnik opowieściami o przygodach karkonoskich skrzatów prowadzi po najciekawszych miejscach Doliny Pałaców i Ogrodów Kotliny Jeleniogórskiej, ze szczególnym uwzględnieniem Bukowca. Dla dzieci książeczka stanowi nie tylko porcję bajkowej lektury, ale zawiera też opisy ciekawostek, zadania do wykonania, kolorowanki. Rodzicom i opiekunom służy zaś jako doskonała pomoc w organizacji wycieczek

  • 2017-08-23 08:32

    Szanowny Czytelniku, oto masz przed sobą kolejne dzieło na temat Cieplic, najstarszego uzdrowiska w Polsce. W jego dzieje wpisała się nie tylko historia Śląska, królewskiego i książęcego Rodu Piastów, wielce zasłużonego dla tej ziemi sławnego Rodu Schaffgotschów, a także podziwu godne czyny zakonów zajmujących się przybywającymi w to miejsce cierpiącymi i chorymi, którzy poszukiwali tu ratunku w podratowaniu zdrowia

Wizyt:
Dzisiaj: 2807Wszystkich: 2005577

Zupa ziemniaczana (Bramboračka)

2015-02-06 20:57

     Dania z ziemniaków z zasady są proste i syte, jakby specjalnie przeznaczone dla ciężko pracujących ludzi, których nie stać na wykwintne i drogie dania. Wśród przepisów, jakie znaleźć można w kuchni czeskiej, są i bramborački bardzo skromne, składające się w zasadzie ze słoniny, ziemniaków oraz cebuli, czasami dodawano do niej nieco masła, czy gęstej śmietany. Poniższy przepis został opracowany przeze mnie i stanowi raczej wykwintną (czyta: bogatą) wersję zupy ziemniaczanej.

     Nie ukrywam, że do przygotowania bramborački zainspirował mnie przepis z kalendarza „Smaki Jesioników”, który został wydany na rok 2011 i który już w styczniu zawiśnie nad moim biurkiem. Znajduje się w nim kilkadziesiąt zebranych z regionu jesenickiego przepisów kulinarnych, od najprostszych typu różnego rodzaju zupy, poprzez lokalną wersję tortu Sachera, po gęś z jabłkami, czy kurczaka na papryce. Kalendarz prezentujemy na naszych stronach:
 Potrawy regionalne w kalendarzu na 2011 rok

     A więc do dzieła!

Składniki:
- 2 duże marchewki
- 1 mały seler
- 2 pietruszki
- 2 cebule
- 1 mały por
- 400 g boczku surowego wędzonego
- 1,5 kg ziemniaków
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka masła
- 200 ml kwaśnej śmietany
- 1 jajko

     Do dużego garnka wlewamy ok. 3 litrów wody i dodajemy do niej boczek (w całości, ewentualnie w dwóch kawałkach), marchew, seler, pietruszkę, cebule oraz pora. Solimy wszystko i gotujemy przez 45 minut. 

     Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry, a następnie zalewamy je zimną wodą i odstawiamy na pół godziny. 

     Po ugotowaniu warzyw i boczku, wyjmujemy z wody wszystkie składniki, a do tak uzyskanego wywaru wrzucamy ziemniaki i gotujemy kolejne 45 minut, często mieszając. Ziemniaki muszą się rozgotować, gdy będą miękkie można je potłuc na drobne kawałki. 

     W międzyczasie kroimy na drobną kostkę warzywa i boczek i dodajemy je do zupy. Na koniec dodajemy łyżkę masła, śmietanę oraz roztrzepane jajko i gotujemy jeszcze przez kilka minut. Na talerzu zupę dekorujemy posiekaną natką pietruszki.

Opracowanie i przygotowanie:
[Waldemar Brygier – naszesudety.pl]

  • Dodaj link do:
  • facebook.com
 

Komentarze

Komentarz
Facebook