Mapy, przewodniki
Wyszukiwarka
Kalendarz imprez
Subskrypcja

Nowe wydawnictwa
  • 2018-07-13 07:51

    Piechowice, Górzyniec, Michałowice, Pakoszów i Piastów to główni „bohaterowie” zarysu monograficznego Piechowic, wydanego przez Związek Gmin Karkonoskich. Zawartość jest bardzo bogata i obejmuje zarówno fotografie, jak i dokumenty, ludzi i uroczystości. Do publikacji dołączona jest płyta DVD

  • 2018-07-07 17:29

    Przewodnik obejmuje obszar całych Sudetów od Gór Łużyckich po Góry Odrzańskie na terenie Polski, Czech i Niemiec. Składa się z trzech części. Część pierwsza "Oblicze Sudetów" to ogólne informacje fizyczno-geograficzne, historyczne oraz o zagospodarowaniu turystycznym. Część druga to "ABC miejscowości" z obszaru Polski, Niemiec i Czech. Część trzecia Pasma Sudetów to opis szczytów i pasm w układzie fizyczno-geograficznym

  • 2018-04-28 09:46

    Gdy w 1995 roku miałem okazję otrzymać od autora książkę z dedykacją, przeczytałem ją od deski do deski w zaledwie dwa dni. Od tego czasu minęło sporo lat, ukazały się kolejne wydania „Zwyciężyć znaczy przeżyć”, co raz to grubsze, uzupełniane o kolejne rozdziały. Całkiem niedawno, nakładem wydawnictwa Bezdroża ukazało się czwarte wydanie książki, które objętością w niczym nie przypomina już pamiętnej książki w niebieskiej okładce sprzed niemal ćwierć wieku

  • 2018-04-27 07:34

    Wydawnictwo Compass znane było do tej pory przede wszystkim z turystycznych wydawnictw, które swym zasięgiem obejmowały Beskidy i Tatry. Od kilku lat jednak pojawiają się tytuły sudeckie, początkowo nieśmiało, teraz już coraz odważniej. Wśród oferty wydawnictwa mamy między innymi przewodnik po Głównym Szlaku Sudeckim, a także mapy Gór Złotych, Ziemi kłodzkiej, Masywu Śnieżnika i Gór Sowich. Najnowszym produktem jest mapa najwyższego sudeckiego pasma: Karkonoszy oraz Gór Izerskich

  • 2018-04-13 22:11

    Przedstawiamy Wlastimila Hofmana również jako człowieka poezji, w której, jak i w malarstwie, dawał wyraz swemu wewnętrznemu, duchowemu światu. Znaczącą część informacji o życiu artysty dostarczyła korespondencja jego i jego żony, udostępniona przez przyjaciół malarza i zbieraczy a także opowieści mieszkańców Szklarskiej Poręby. Materiał ilustracyjny w większości stanowią zdjęcia rodzinne Hofmanów oraz czarno-białe i barwne reprodukcje znanych i nieznanych obrazów malarza

Wizyt:
Dzisiaj: 263Wszystkich: 2743047

Zupa ziemniaczana (Bramboračka)

2015-02-06 20:57

     Dania z ziemniaków z zasady są proste i syte, jakby specjalnie przeznaczone dla ciężko pracujących ludzi, których nie stać na wykwintne i drogie dania. Wśród przepisów, jakie znaleźć można w kuchni czeskiej, są i bramborački bardzo skromne, składające się w zasadzie ze słoniny, ziemniaków oraz cebuli, czasami dodawano do niej nieco masła, czy gęstej śmietany. Poniższy przepis został opracowany przeze mnie i stanowi raczej wykwintną (czyta: bogatą) wersję zupy ziemniaczanej.

     Nie ukrywam, że do przygotowania bramborački zainspirował mnie przepis z kalendarza „Smaki Jesioników”, który został wydany na rok 2011 i który już w styczniu zawiśnie nad moim biurkiem. Znajduje się w nim kilkadziesiąt zebranych z regionu jesenickiego przepisów kulinarnych, od najprostszych typu różnego rodzaju zupy, poprzez lokalną wersję tortu Sachera, po gęś z jabłkami, czy kurczaka na papryce. Kalendarz prezentujemy na naszych stronach:
 Potrawy regionalne w kalendarzu na 2011 rok

     A więc do dzieła!

Składniki:
- 2 duże marchewki
- 1 mały seler
- 2 pietruszki
- 2 cebule
- 1 mały por
- 400 g boczku surowego wędzonego
- 1,5 kg ziemniaków
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka masła
- 200 ml kwaśnej śmietany
- 1 jajko

     Do dużego garnka wlewamy ok. 3 litrów wody i dodajemy do niej boczek (w całości, ewentualnie w dwóch kawałkach), marchew, seler, pietruszkę, cebule oraz pora. Solimy wszystko i gotujemy przez 45 minut. 

     Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry, a następnie zalewamy je zimną wodą i odstawiamy na pół godziny. 

     Po ugotowaniu warzyw i boczku, wyjmujemy z wody wszystkie składniki, a do tak uzyskanego wywaru wrzucamy ziemniaki i gotujemy kolejne 45 minut, często mieszając. Ziemniaki muszą się rozgotować, gdy będą miękkie można je potłuc na drobne kawałki. 

     W międzyczasie kroimy na drobną kostkę warzywa i boczek i dodajemy je do zupy. Na koniec dodajemy łyżkę masła, śmietanę oraz roztrzepane jajko i gotujemy jeszcze przez kilka minut. Na talerzu zupę dekorujemy posiekaną natką pietruszki.

Opracowanie i przygotowanie:
[Waldemar Brygier – naszesudety.pl]

  • Dodaj link do:
  • facebook.com
 

Komentarze

Komentarz
Facebook