Mapy, przewodniki
Wyszukiwarka
Kalendarz imprez
Subskrypcja

Nowe wydawnictwa
  • 2020-11-26 23:05

    Ukazująca się w roku jubileuszu 75-lecia polskiej administracji we Wrocławiu oraz 75-lecia wrocławskiego środowiska akademickiego książka w popularnonaukowy sposób przybliża powojenne początki funkcjonowania Uniwersytetu Wrocławskiego i ukazuje wysiłek podejmowany w tym zakresie przez Grupę Naukowo-Kulturalną pod przewodnictwem prof. Stanisława Kulczyńskiego

  • 2020-11-10 21:36

    Od lat panuje przekonanie, że w Karkonoszach nie ma regionalnej kuchni. Wszyscy są przekonani, że obecna kuchnia to przepisy pochodzące przede wszystkim z kresów. Myślimy tak dlatego, że spora część mieszkańców naszych terenów to potomkowie przesiedleńców z przedwojennych kresów Rzeczypospolitej. Nie jest jednak tak do końca. Przecież przed II wojną światową Karkonosze zamieszkiwane były przez ludność, która miała swoje przyzwyczajenia kulinarne

  • 2020-11-10 21:15

    „Geostrada Sudecka. Przewodnik geologiczny” jest trzytomową publikacją opisującą wybrane, interesujące pod względem geologicznym, miejsca w Sudetach i na ich przedgórzu. Geostradą Sudecką nazywana jest trasa turystyczna biegnąca od Bogatyni na północnym zachodzie do czeskiej Opawy

  • 2020-10-21 10:26

    Co jakiś czas prezentujemy Wam nowe mapy, które ukazują się na rynku wydawniczym. Dzisiaj o kilku, które wydały w ostatnim czasie wydawnictwa PLAN (wrocławski i jeleniogórski). Na początek o dwóch mapach, które już wcześniej można było kupić, ale teraz są również w coraz popularniejszej wśród turystów wersji wodoodpornej

  • 2020-10-08 07:35

     "Geostrada Sudecka. Przewodnik geologiczny" jest trzytomową publikacją opisującą wybrane, interesujące pod względem geologicznym miejsca w Sudetach i na ich przedgórzu. Geostradą Sudecką nazywana jest trasa turystyczna biegnąca od Bogatyni na północnym zachodzie do czeskiej Opawy na południowym wschodzie

Które z n/w pasm jest Twoim ulubionym?
Sonda
Wizyt:
Dzisiaj: 2980Wszystkich: 9372591

Kuchnia Ducha Gór

2020-09-10 08:50

     Góry Olbrzymie, gdyż taką właśnie nazwę nosiły Karkonosze i Góry Izerskie do początków XIX wieku traktowane jako jedno pasmo, mają w sobie coś z bigosu. Wszystko jest w nich wymieszane: wpływy gospodarcze, kulturowe i polityczne — dziś po śląskiej stronie polskie, a niegdyś: czeskie, piastowskie, znowu czeskie, austriackie, pruskie i niemieckie. Karkonosze i Góry Izerskie stanowią ostoję Ducha Gór, gdzie jawa miesza się ze snem, a rzeczywistość z baśnią. Są jednym z najpóźniej poznanych europejskich regionów. Tajemnicze i pociągające. Aromatyczne jak długo warzony bigos. Odzwierciedleniem ich poplątanych dziejów jest regionalna kuchnia legendarnego władcy tej krainy — Ducha Gór.

 

Spis treści:

I. BIGOS Z GÓR OLBRZYMICH (Przemysław Wiater)

II. GÓRY W GĘBIE (Piotr Gryszel)
   1. Pochodzenie kuchni karkonoskiej 
   2. Bez zupy się nie obędzie 
   3. Bez ziół ubogi stół
   4. Serowe szaleństwo 
   5. Ziemniaczana rewolucja 
   6. W kiełbasianym raju 
   7. Placek z kruszonką i inne słodkości 
   8. Napitki nie tylko wyskokowe 
   9. Festiwal Smaków Liczyrzepy 
   10. Karkonoska Marka Lokalna 
   11. Jeleniogórska książka kucharska (Emil Mendyk)

III. PRZEPISY KUCHNI KARKONOSKIEJ (Piotr Gryszel, Emil Mendyk)
   Zupy i dania jednogamkowe 
   Dania warzywne i bezmięsne 
   Mięso i drób 
   Dania rybne 
   Wypieki i desery 
   Napoje

IV. POLECANE MIEJSCA, DANIA I PRODUKTY

PRZEPISY — wykaz alfabetyczny

 


Piotr Gryszel, Emil Mendyk, Przemysław Wiater: "Kuchnia Ducha Gór, czyli smaki Karkonoszy". Wydawnictwo AD REM, Jelenia Góra 2020, Okładka twarda, format 17 x 20 cm, stron 320, rysunki

 


Zobacz także:
książka w Sudeckiej Księgarni Wysyłkowej 

 

  • Dodaj link do:
  • facebook.com
 

Komentarze

  • Silesiophilus2020-09-11 09:46

    W czasach postrozumu coraz bardziej boję sie takich tytułów - bo jeszcze ludzie uwierzą, że jest jakiś Duch Gór.... Z drugiej strony - konkurencja działa mobilizująco....

  • Hans2020-09-10 10:40

    eintopf sudecki
    https://recepty.vareni.cz/sudetische-eintopf/

Komentarz
Facebook