Mapy, przewodniki
Wyszukiwarka
Kalendarz imprez
Subskrypcja

Nowe wydawnictwa
  • 2023-01-29 17:54

    Wznowienie długo oczekiwanej przez miłośników naszego regionu książki Krzysztofa R. Mazurskiego "Miłość i dramaty królewny Marianny", wreszcie dojdzie do skutku. Premiera planowana jest na 6 marca 2023 roku i oczywiście od tego momentu książka będzie dostępna w naszej Sudeckiej Księgarni Wysyłkowej. 6 marca to świetny moment na jej wydanie, tuż przed Świętem Kobiet, a więc i świętem wspaniałej kobiety, jaką była, związana mocno z Dolnym Śląskiem, królewna Marianna Orańska...

  • 2022-12-27 22:28

    Pierwszy rozdział podsumowuje burzliwy rozwój polityczny na szczeblu gminnym, w którym zaszło tak wiele zmian, że zwykły obywatel nie jest w stanie ich wszystkich zapamiętać. Inne rozdziały dotyczą przemysłu, budownictwa, transportu, handlu, zdrowia i spraw społecznych. Książkę zamyka traktat o kulturze i edukacji, ze specjalnymi rozdziałami poświęconymi zoo i ogrodowi botanicznemu. Ostatnia część książki poświęcona jest sportowi, ochronie przyrody oraz symbolowi Liberca – Ještědowi.

  • 2022-11-18 11:42

    Źródła i literatura dotyczące pionierów narciarstwa w Karkonoszach i Górach Izerskich do początków XX stulecia są skromne. Najważniejszy zbiór ze Szklarskiej Poręby - wiodącego wówczas ośrodka sportów zimowych – gminne archiwum, zaginął wiosną 1945 r. Podstawowe informacje dotyczące pionierskich lat białego szaleństwa znajdują się na szczęście w przyczynkarskich opisach dokonań karkonoskich narciarzy z przełomu wieków XIX i XX, notatkach prasowych oraz na marginesach monografii

  • 2022-11-15 12:29

    Zbiór opowiadań jest przyczynkiem nie tylko do historii Przesieki i Karkonoszy, będzie też znakomitym źródłem wiedzy dla miłośników tego regionu. Pisanie Mariusza pewnie wejdzie do kanonu modnej ostatnio „literatury górskiej”. Tym bardziej, że autor pokazuje góry nie od strony zdobywcy, tylko „zwykłego zjadacza chleba”, który swoje życiowe losy związał na zawsze z Karkonoszami. Przez to pisanie przebija coś, co Zbigniew Piotrowicz nazwał sudeckością

  • 2022-07-07 12:37

    Miłośnicy Sudetów nie mogą narzekać na brak dobrych map, tak potrzebnych do wędrówek po górach. Co rusz pojawiają się na rynku wydawniczym kolejne wydania, co pozwala nam mieć nadzieję, że dostajemy poprawione i aktualizowane na bieżąco mapy. Co jakiś czas pojawiają się w ofercie poszczególnych wydawnictw także całkiem nowe opracowania. Z taką sytuacją mamy właśnie do czynienia z krakowskim wydawnictwem Compass

Które z n/w pasm jest Twoim ulubionym?
Sonda
Wizyt:
Dzisiaj: 2964Wszystkich: 13199854

Kuchnia Ducha Gór

2020-09-10 08:50

     Góry Olbrzymie, gdyż taką właśnie nazwę nosiły Karkonosze i Góry Izerskie do początków XIX wieku traktowane jako jedno pasmo, mają w sobie coś z bigosu. Wszystko jest w nich wymieszane: wpływy gospodarcze, kulturowe i polityczne — dziś po śląskiej stronie polskie, a niegdyś: czeskie, piastowskie, znowu czeskie, austriackie, pruskie i niemieckie. Karkonosze i Góry Izerskie stanowią ostoję Ducha Gór, gdzie jawa miesza się ze snem, a rzeczywistość z baśnią. Są jednym z najpóźniej poznanych europejskich regionów. Tajemnicze i pociągające. Aromatyczne jak długo warzony bigos. Odzwierciedleniem ich poplątanych dziejów jest regionalna kuchnia legendarnego władcy tej krainy — Ducha Gór.

 

Spis treści:

I. BIGOS Z GÓR OLBRZYMICH (Przemysław Wiater)

II. GÓRY W GĘBIE (Piotr Gryszel)
   1. Pochodzenie kuchni karkonoskiej 
   2. Bez zupy się nie obędzie 
   3. Bez ziół ubogi stół
   4. Serowe szaleństwo 
   5. Ziemniaczana rewolucja 
   6. W kiełbasianym raju 
   7. Placek z kruszonką i inne słodkości 
   8. Napitki nie tylko wyskokowe 
   9. Festiwal Smaków Liczyrzepy 
   10. Karkonoska Marka Lokalna 
   11. Jeleniogórska książka kucharska (Emil Mendyk)

III. PRZEPISY KUCHNI KARKONOSKIEJ (Piotr Gryszel, Emil Mendyk)
   Zupy i dania jednogamkowe 
   Dania warzywne i bezmięsne 
   Mięso i drób 
   Dania rybne 
   Wypieki i desery 
   Napoje

IV. POLECANE MIEJSCA, DANIA I PRODUKTY

PRZEPISY — wykaz alfabetyczny

 


Piotr Gryszel, Emil Mendyk, Przemysław Wiater: "Kuchnia Ducha Gór, czyli smaki Karkonoszy". Wydawnictwo AD REM, Jelenia Góra 2020, Okładka twarda, format 17 x 20 cm, stron 320, rysunki

 


Zobacz także:
książka w Sudeckiej Księgarni Wysyłkowej 

 

  • Dodaj link do:
  • facebook.com
 

Komentarze

  • Hans2020-09-10 10:40

    eintopf sudecki
    https://recepty.vareni.cz/sudetische-eintopf/

  • Silesiophilus2020-09-11 09:46

    W czasach postrozumu coraz bardziej boję sie takich tytułów - bo jeszcze ludzie uwierzą, że jest jakiś Duch Gór.... Z drugiej strony - konkurencja działa mobilizująco....

Komentarz
Facebook