„Śmierć, bale i skandale" to pozycja od lat ciesząca się dużym zainteresowaniem czytelników, którym już sam tytuł zdecydowanie sugeruje, jakiego rodzaju treści znajdziemy wewnątrz. Książka, którą trzymasz w rękach Drogi Czytelniku, otwiera nową serię, opisującą ciekawe i wystawne życie arystokracji od 1885 do 1945 roku. Przegląd 65 lat często niesamowitych i zapierających dech w piersiach przygód oraz historii przedstawicieli jednej z najbarwniejszych warstw społecznych
Ukazująca się w roku jubileuszu 75-lecia polskiej administracji we Wrocławiu oraz 75-lecia wrocławskiego środowiska akademickiego książka w popularnonaukowy sposób przybliża powojenne początki funkcjonowania Uniwersytetu Wrocławskiego i ukazuje wysiłek podejmowany w tym zakresie przez Grupę Naukowo-Kulturalną pod przewodnictwem prof. Stanisława Kulczyńskiego
Od lat panuje przekonanie, że w Karkonoszach nie ma regionalnej kuchni. Wszyscy są przekonani, że obecna kuchnia to przepisy pochodzące przede wszystkim z kresów. Myślimy tak dlatego, że spora część mieszkańców naszych terenów to potomkowie przesiedleńców z przedwojennych kresów Rzeczypospolitej. Nie jest jednak tak do końca. Przecież przed II wojną światową Karkonosze zamieszkiwane były przez ludność, która miała swoje przyzwyczajenia kulinarne
„Geostrada Sudecka. Przewodnik geologiczny” jest trzytomową publikacją opisującą wybrane, interesujące pod względem geologicznym, miejsca w Sudetach i na ich przedgórzu. Geostradą Sudecką nazywana jest trasa turystyczna biegnąca od Bogatyni na północnym zachodzie do czeskiej Opawy
Co jakiś czas prezentujemy Wam nowe mapy, które ukazują się na rynku wydawniczym. Dzisiaj o kilku, które wydały w ostatnim czasie wydawnictwa PLAN (wrocławski i jeleniogórski). Na początek o dwóch mapach, które już wcześniej można było kupić, ale teraz są również w coraz popularniejszej wśród turystów wersji wodoodpornej
Tegoroczny V Festiwal Smaków Liczyrzepy został laureatem plebiscytu Gazety Wrocławskiej "Wielkie Odkrywanie Dolnego Śląska" w kategorii Wydarzenie Kulinarne Roku. To prestiżowe wyróżnienie potwierdza, że wydarzenie organizowane przez Restaurację Dwór Liczyrzepy i Miasto Karpacz uzyskało status jednej z największych imprez kulinarnych w regionie.
Od pierwszej edycji, która odbyła się w 2012 roku, festiwal ma na celu wspieranie i promowanie wszystkiego co jest związane z regionem, historią i rękodziełem. Połączenie tych elementów sprawiło, że wydarzenie stało się samo w sobie jedną z najciekawszych letnich atrakcji turystycznych w Karpaczu, która licznie przyciąga zarówno mieszkańców jak i turystów z wszystkich stron Polski. Co warte podkreślenia, zwycięskie dania konkursów kulinarnych Festiwalu Smaków przez cały rok można znaleźć w karcie menu Restauracji Dwór Liczyrzepy w Karpaczu.
Już dziś zapraszamy na VI Festiwal Smaków Liczyrzepy, który odbędzie się 1 lipca 2018 r. Koniecznie zapiszcie tę datę w swoich kalendarzach i obejrzyjcie film promocyjny z poprzedniej edycji.
[www.karpacz.pl]