Dubiecko: Z diabłem i biskupem za pan brat

     Średniowieczne, podkarpackie lasy pełne były potężnych drzew, w tym okazałych dębów. W okolicach dzisiejszego Dubiecka dębów było tak wiele, że powstała w XIV wieku miejscowość otrzymała swą nazwę w nawiązaniu do tych majestatycznych drzew. Dzisiejsza wieś, do 1934 roku była miastem. Na jej terenie znajduje się kilka ciekawych zabytków, m.in. cerkiew greckokatolicka, pozostałości żydowskiego cmentarza, kościół z gotyckimi elementami, ale najcenniejszym obiektem jest, położony w zadbanym parku, pałac z końca XVIII wieku.

     Dzieje Dubiecka związane są z jednej strony z diabłem, z drugiej z biskupem... Jak to możliwe? Około 1551 roku w Dubiecku urodził się Stanisław Stadnicki. W swoim dorosłym życiu dał się poznać jako awanturnik i warchoł, o jego niecnych uczynkach może świadczyć przezwisko, jakim obdarzyli go współcześni mu mieszkańcy regionu: diabeł łańcucki. Grzechy miasta odkupił swoimi czynami dwa wieki później biskup Ignacy Krasicki, który również urodził się i spędził swe dzieciństwo w Dubiecku. Wydaje się, że na razie mamy remis...

     Dubiecki pałac jest dzisiaj hotelem, centrum konferencyjnym i restauracją. Gospodarze dbają w nim o najdrobniejsze szczegóły, próbując odtworzyć za pomocą starych mebli i detali, ducha dawnej epoki. Udaje im się to znakomicie, goście czują się w Dubiecku dobrze, wyjeżdżają stąd zadowoleni. Część pomieszczeń zaadoptowana została na ekspozycję, na której prezentowane są stare sprzęty i obrazy. Na jednym z nich zobaczyć można małego Ignacego, przyszłego biskupa warmińskiego, arcybiskupa gnieźnieńskiego.

     W dubieckim pałacu na wyróżnienie zasługuje też kuchnia. Jej szef przygotowuje dla gości dania inspirowane tymi, które pojawiały się na szlacheckich stołach. Artystycznie podane, ze spokojną muzyką w tle, konsumowane w gustownie urządzonych wnętrzach, smakują wyśmienicie. Szczególnie godne polecenia są: karmelizowany ser na piklowanych buraczkach, krewetki pieczone w bekonie z serem, halibut smażony na maśle oraz na deser sernik zamkowy... Uff... W pełni usatysfakcjonowany, więcej nie dałem rady... Może następnym razem?

Waldemar Brygier - NaszeSudety

 


Zobacz także:
strona www pałacu w Dubiecku 
Karpacki Szlak Ogrodów i Domów Historycznych 

 

CMS by Quick.Cms| Projekt: StudioStrona.pl