Gastro Miasto – najsmaczniej we Wrocławiu!
Kuchnie: tajska, meksykańska, hinduska, japońska, koreańska, włoska, ukraińska, amerykańska, portugalska, hiszpańska, argentyńska… Pastrami, ramen, żeberka, lody, pizza, bułeczki bao, Mochi, szaszłyki, zupa pho, empanadas, tika masala, wege, dziczyzna, steaki - m.in tych pyszności spróbujecie już w weekend 24-26 maja na Bulwarze Dunikowskiego we Wrocławiu na festiwalu Gastro Miasto. Tu rządzi jedzenie i atmosfera.
W nadchodzącej edycji, która odbędzie się w malowniczej przestrzeni Bulwaru Dunikowskiego (przy amfiteatrze na nabrzeżu Odry z widokiem na Ostrów Tumski), pojawi się około 100 wystawców, oferujących dania z najlepszych restauracji w regionie, przysmaki od lokalnych rzemieślników oraz wiele plenerowych atrakcji.
- W ubiegłym sezonie odwiedziło nas około 80 000 osób, a przez ostatnie 5 lat wydarzenie przyciągnęło setki tysięcy uczestników, w tym także turystów. Z roku na rok rośniemy. W tym sezonie przygotowaliśmy jeszcze większą scenę muzyczną z koncertami na żywo oraz liczne atrakcje na wodzie, w tym rowery wodne, zniżki na przejazdy łodziami, strefę dla dzieci, konkursy czy Silent Disco - wylicza Maciej Koła, pomysłodawca i organizator Gastro Miasto.
Gastro Miasto to idea, której początki sięgają 2018 roku. Pomysł zrodził się z chęci promowania wrocławskiej gastronomii w formacie ulicznego jedzenia. Organizatorzy wymarzyli sobie pokazanie najsmaczniejszej strony lokalnego biznesu gastronomicznego w ciekawym i oryginalnym wydaniu. Stąd od pierwszych edycji obecność nie tylko streetfoodowych konceptów, ale i restauracji specjalizujących się w totalnie odmiennym rodzaju kuchni. Na każdym Gastro Miasto serwowane są najsmaczniejsze dania wrocławskiej gastronomii od lokalnych wystawców - w tym od trzech edycji - świetnych winiarzy czy serowarów.
- To, w połączeniu ze wspaniałymi okolicznościami przyrody na Bulwarze XD i przygrywającą na żywo muzyką, pozwala nam tworzyć jedyne w swoim rodzaju wydarzenie - mówi Maciej Koła. - Takie jest właśnie Gastro Miasto - smaczne, lokalne, pozwalające odpocząć w weekend.
Każdy uczestnik Gastro Miasto może liczyć na wyjątkowe doznania kulinarne, gdzie priorytetem jest jakość i oryginalność podawanych potraw. Lokalni restauratorzy i rzemieślnicy serwują kraftowe napoje, wina lokalnej produkcji. W tym sezonie będzie można skosztować trunków z 15 lokalnych winnic. Dla miłośników serów przygotowano 6 stanowisk z tymi przysmakami.
W tegorocznej edycji, która obejmuje 5 weekendów od maja do września, Gastro Miasto zaprasza na kulinarną podróż wśród niemal 70 renomowanych wrocławskich restauracji, min.: Randori Ramen, Meatologia, Żeberka, Giro, Pastrami Summer, Solleim, Chingu, Thali, Rumbar, Papi Chulo, Menu Motto, Izakaya, Krasnolód, Cratf, Ovo, Pasibus, Sushi Corner, Browar Stu Mostów.
Przygotujcie się na potrawy od uzdolnionych szefów kuchni, warsztaty kulinarne, a także liczne atrakcje dla dzieci i rodzin. O muzyczną oprawę zadba Vertigo Jazz Club. W tym roku swoje stoiska na GM będzie miała wrocławska Akademia Sztuk Pięknych. Podczas wydarzenia zaprezentowane zostaną prace studentów ASP. Dzieła studentów będzie można nie tylko oglądać, ale również zakupić w ramach unikatowego kiermaszu prac studentów. Ponadto - Silent Disco w każdą sobotę, mnóstwo konkursów z nagrodami oraz pyszne napoje od Hotspot i Zazoo.
Gastro Miasto to nie tylko festiwal kulinarny, ale też misja promowania wrocławskiej gastronomii i kultury. Jest to miejsce, gdzie mieszkańcy i turyści mają okazję do integracji, niewymuszonego odpoczynku, ciesząc się lokalnymi specjałami. Dotychczas odbyły się już 24 eventy z cyklu GM, a tegoroczny sezon będzie szóstym w historii imprezy.
Gastro Miasto – tu Wrocław smakuje najlepiej! Terminy wydarzeń:
- 24 - 26 maja 2024
- 14 - 16 czerwca 2024
- 12 - 14 lipca 2024
- 23 - 25 sierpnia 2024
- 20 - 22 września 2024
Wstęp na wszystkie wydarzenia jest wolny, a szczegóły dotyczące dokładnych lokalizacji i godzin rozpoczęcia można znaleźć tutaj:
https://gastromiasto.pl/
https://www.facebook.com/GastroMiastoWr
Sudecka Księgarnia Wysyłkowa poleca: