Kulinarna podróż na Podole

     Muzeum Ziemi Kłodzkiej zaprasza na kulinarną podróż. Podczas tegorocznej edycji Europejskich Dni Dziedzictwa wyruszymy z Tarnowicy Polnej na Podolu do Nowego Waliszowa w gminie Bystrzyca Kłodzka. - Poznamy tradycje kuchni kresowej i skosztujemy jej potraw. Śladami dawnych smaków poprowadzi nas zespół Waliszowianie z Nowego Waliszowa – zachęcają kłodzcy muzealnicy.

     Zakończenie II wojny światowej przyniosło trwałe zmiany na mapie Europy oraz przymusowe przesiedlenia setek tysięcy ludzi. W wyniku decyzji wielkich mocarstw granice Polski uległy zmianom. Przez dwa lata (1946 - 1947) trwała wielka akcja przesiedleńcza. W wyniku masowych transportów wysiedlono niemal wszystkich byłych, niemieckich mieszkańców ziemi kłodzkiej. Na ich miejsce przybyli Polacy z tzw. Polski Centralnej, Polacy wysiedleni z przekazanych Związkowi Radzieckiemu terenów byłej wschodniej Rzeczpospolitej.

     Nowi kłodzczanie przywieźli ze sobą zwyczaje życia rodzinnego i społecznego, w tym tradycje kulinarne. Najsilniej przetrwały one we wsiach zasiedlonych przez jednolite grupy ludności. Przykładem tego jest wieś Nowy Waliszów w gminie Bystrzyca Kłodzka, gdzie osiedlili się przedwojenni mieszkańcy wsi Tarnowica Polna na Podolu. Do dnia dzisiejszego w wielu tutejszych domach przygotowuje się potrawy według tradycyjnych przepisów kuchni kresowej. Będzie można ją poznać bliżej 11 września o godz. 15:00. Wtedy Waliszowianie staną przy garnkach ustawionych na muzealnym dziedzińcu.

DTP - Gazeta Kłodzka
CMS by Quick.Cms| Projekt: StudioStrona.pl