Landskron – piwo warzone naturalnie

     Kiedy w 2002 roku rodzina Scheller sprzedała browar w Görlitz grupie Holsten, niewielu miłośników złotego trunku było zadowolonych z takiego obrotu spraw. Opinię o browarze, który do tej pory miał ją jedną z najlepszych w Niemczech, pogorszyła jeszcze informacja o przejęciu go dwa lata później przez Grupę Piwowarską Carlsberg. Szczęśliwie jednak wymagania, jakie stawiał przed browarem Carlsberg okazały się zbyt wygórowane i w 2006 roku znów został sprzedany. Tym razem kupiła go Fundacja dr Lohbeck, która produkuje piwo w Görlitz do dnia dzisiejszego.

     Za smak i jakość görlitzkiego piwa odpowiedzialny jest Mathias Grall, mistrz piwowarski i wielki miłośnik złotego trunku. W swej prywatnej warzelni komponuje smaki i dokonuje szeregu doświadczeń, które potem owocują unikalnymi na skalę europejską piwami, produkowanymi w limitowanych seriach, na przykład mocne piwo ze słodem whisky, czy z drożdżami porto, kojarzonymi powszechnie raczej z wyrobem wina niż piwa.

     Z ofertą görlitzkiego browaru można zapoznać się na ich stronie internetowej (www.landskron.de), a także na polskojęzycznej (www.landskron.pl) stronie dystrybutora piwa Landskron. Szczególnie polecamy publikację zatytułowaną „Elementarz piwa browaru Landskron”, który można pobrać ze strony pivarium.pl. Opracowanie jest w języku polskim i prezentuje nie tylko historię browaru, ale również poszczególne gatunki piwa, możliwości zwiedzania browaru i podaje szereg ciekawostek związanych z piwem i browarem w Görlitz.

     A zatem na zdrowie! I do zobaczenia w Görlitz!

Waldemar Brygier – NaszeSudety.pl

 


Zobacz także:
Elementarz piwa browaru Landskron [PDF, 6,7 MB]

 

CMS by Quick.Cms| Projekt: StudioStrona.pl