Młodzi Wrocławianie wybudowali browar w Miedziance

  • Fot. Jarosław Kądziela

    Fot. Jarosław Kądziela

     Trwa dobra passa Miedzianki, wsi koło Janowic Wielkich. Niegdyś bogatej i pełnej turystów, dziś opustoszałej i prawie zapomnianej. Ale to się zmienia. Po książce Filipa Springera „Miedzianka. Historia znikania” oraz spektaklu opartym na niej, wystawionym przez Teatr im. Cypriana K.Norwida w Jeleniej Górze, przyszła pora na ożywienie tradycji piwowarskich.

     Browar Miedzianka wybudowali we wsi młodzi wrocławianie Ewa Jurkiewicz i Jarosław Kądziela. Otwarcie planują 1 maja. Będzie można zobaczyć jak piwo jest warzone, spróbować trunku, coś zjeść oraz się przespać. - Zauroczyła nas okolica, bo widoki na Góry Sokole, Ołowiane i pasmo Karkonoszy są przepiękne - opowiada pani Ewa.

     Gdy kupili w Miedziance ziemię, zainteresowali się historią wsi. A ponieważ pan Jarosław jest z zamiłowania piwowarem, pomysł na uruchomienie browaru zrodził się niemal automatycznie. Piwo z Miedzianki było przed II wojną oraz po niej słynne na całą okolicę. „Złotem Kupferbergu” raczyli się górnicy po zakończonej szychcie oraz turyści w schroniskach w Rudawach Janowickich.

     Do tej tradycji nawiązał pan Jarosław, tworząc piwo „Rudawskie”, z dolnej fermentacji o rudawej barwie. Ponadto będą warzone „Cycuch Janowicki”, nawiązujący nazwą do dwóch gór, które widać z Miedzianki, piwo o cytrusowym aromacie, idealne po trudach letnich wędrówek oraz „Górnik”, ciemne piwo, z górnej fermentacji, o dymnym smaku i aromacie.

     Sala z warzelnią ma ponad 9 metrów wysokości. Można będzie nie tylko napić się piwa, ale także zjeść w restauracji. Po wycieczkach na zamek Bolczów, Sokoliki, Krzyżną Górę czy trasą do Kolorowych Jeziorek, dobre piwo będzie smakować wyśmienicie. Przy browarze do wynajęcia są 4 pokoje i apartament.

     - Związaliśmy się z tym miejscem na dobre i złe - podkreśla pani Ewa. Ich browar powstał po drugiej stronie drogi, kilkadziesiąt metrów od starego browaru, po którym zostały tylko ruiny. W Miedziance wszystko gotowe jest na przyjęcie pierwszych gości. Uroczysta inauguracja już jutro, 1 maja, od godz. 12:00.

Alina Gierak - www.naszemiasto.pl
CMS by Quick.Cms| Projekt: StudioStrona.pl