Twierdza Smaków – Festiwal Kulinarny w zamku Czocha

Twierdza Smaków – Festiwal Kuchni Historycznej i Filmowej w Zamku Czocha 8-10.06.2023

     Jakie ciastka jadał Harry Potter? W co bawili się średniowieczni biesiadnicy? Czym są pączki katalońskie i jakie kanapki jedzą piraci? Po raz kolejny najpiękniejszy zamek na Dolnym Śląsku zaprasza na Festiwal Kuchni Historycznej i Filmowej. Od 8 do 10 czerwca Czocha zamieni się w Twierdzę Smaków. W tym roku szczególnie zapraszamy całe rodziny z dziećmi, dla których przygotowaliśmy mnóstwo atrakcji. Czekają smoki, czarodzieje i smaczne niespodzianki.

Od średniowiecza do PRLu

     Średniowieczne i barokowe przysmaki, najlepsza pod słońcem grochówka z kuchni wojskowej z Kantyny Polowej, słodkie atrakcje i gruzińskie przekąski, ciastka z Bliskiego Wschodu oraz kawa parzona w piasku – to dopiero początek. Magiczna glorietta przy fosie zamieni się w mały Hogwart, gdzie każdy będzie mógł spróbować ciast znanego czarodzieja. Wśród mandragor i eliksirów przyrządzane będą smaczne muffiny, ciastka marchewkowe i inne smakołyki znane z sagi o młodym czarodzieju. W kawiarni myśliwskiej nie zabraknie słynnego piwa kremowego, które do niedawna można było spotkać tylko w  pubie Pod Trzema Miotłami.

     Gdy czarodzieje będą serwować specjały z ulicy Pokątnej, karczmarze rozpalą ogień. Na Smoczym Grillu smażyć się będą kiełbasy, kaszanki, nadziewane ziemniaki i szaszłyki wegetariańskie. Wszystko to w scenerii fantastycznie wykreowanego świata George’a Martina.

     Na dziedzińcach zamku Czocha pojawią się rycerze, a mistrzowskie walki przeplatane będą zakuwaniem w dyby i prezentacją narzędzi tortur. Na naszą prośbę, francuski czarnoksiężnik przeniósł kilku wieśniaków i rzemieślników do XXI wieku. Znajomi Godfryda de Montmirail i poczciwego Jacquouille wprawią Państwa w świetny nastrój a przy okazji odwzorują prawdziwą pracownię rzemieślniczą. Goście, Goście już do nas przybywają!

     Zamkowa kuchnia przygotowała z okazji festiwalu wyjątkowe dania, w tym roku to francuskie flaczki i węgierskie langosze, nie zabraknie również zielonych pierogów z bobu. Pickled Herring Smørrebrød to tradycyjna duńska kanapka z masłem, śledziem, cebulą i koperkiem, która będzie można spróbować zaraz po wejściu na zamkowy dziedziniec. Goście spróbują również duńskich ciasteczek „Tivoli Caramel Sea Salt” z karmelem i solą morską.

     W zamkowej fosie schodzimy do średniowiecza: tam czekać będą polewki, kasze, breje i brejki, gęsie pipki, pieczone mięsiwo, ryby i przepiórki. Przyrządzane będą także ryby z dołu ziemnego.

     - Od lat hitem festiwalu jest kuchnia PRLu. Opryskliwe sprzedawczynie serwują golonki, sztućce są przymocowane łańcuchami do stolików, ale nasi dojrzali już goście z sentymentem patrzą na te „atrakcje” – śmieje się Jarosław Kuczyński, dyrektor Zamku Czocha.

     Z uśmiechem natomiast witać będą goście z Gruzji serwujący badridżani gruzińskie danie ze smażonego bakłażana nadziewanego pastą z orzechów włoskich i czosnku, chaczapuri adżaruli oraz smażone chinkali, czyli słynne mięsne pierożki w kształcie sakiewek ze smażoną cebulą oraz masoni.

     Ekipa muzealna z Domu Śląskiego w Ziębicach zaprasza na warsztaty robienia klusek śląskich, będą również gawędy o ziołach, wschodnich słodyczach, a także specjalne zwiedzanie śladem zamkowych tajnych przejść.

Zamek zabawy

     W tym roku Twierdza Smaków będzie również Twierdzą Zabawy. Na najmłodszych czekają konkursy i niespodzianki, m.in. warsztaty tworzenia obrazów z suszonych kwiatów, konstrukcji banjo, lepienia w glinie. Stworzyliśmy również Państwa warsztat tkacki, a także młynopiekarnię, gdzie każde dziecko będzie mogło ulepić i wypiec pyszny podpłomyk, najstarszą formę chleba. Będzie również czas na naukę strzelania z kuszy.

     Czym jest jedzenie bez pięknych wnętrz i muzyki? W zamkowych ogrodach spotkacie piękną Marię Antoninę, a także – to już inna epoka - rycerzy. Pomiędzy gośćmi pojawią się także muzycy a wieczorem czeka wielka biesiada. Nie zabraknie również konkursów, których zwycięzcy spróbują najlepszych przysmaków z naszych stoisk.

     Zamek Czocha to średniowieczna twierdza przebudowywana w ciągu wieków. Swój dzisiejszy kształt uzyskała na początku XX wieku, kiedy kupił ją Ernst F. Gütschow i zamienił w bajkową rezydencję. Wtedy powstało ponad sześćdziesiąt sekretnych przejść, które łączą podziemia z komnatami i inne pomieszczenia na różnych kondygnacjach. W czasie festiwalu będzie można obejrzeć cały zamek, od piwnic po wieżę.  

     Trzy dni świetnej zabawy i porządnego jadła. Jak zamek stary, tyle pomieści atrakcji.

 


ATRAKCJE DLA CAŁEJ RODZINY PRZEZ CAŁY DZIEŃ:

- MAGICZNA GLORIETTA przy fosie zamieniona została w mały Hogwart, gdzie każdy będzie mógł spróbować ciast znanego czarodzieja. Wśród mandragor i eliksirów przyrządzane będą smaczne muffiny, ciastka marchewkowe i inne smakołyki znane z sagi o młodym czarodzieju.

- WARSZATY robienia kluski ziębickiej

- KAWIARNIA MYŚLIWSKA - słynne piwo kremowe, które do niedawna można było spotkać tylko w  pubie Pod Trzema Miotłami.

- SMOCZY GRILL – w scenerii Gry o Tron karczmarze przygotują ogniste przysmaki. Szaszłyki, również wegetariańskie, kiełbasy i kaszanki. Czekają również nadziewane ziemniaki.

- MŁYNOPIEKARNIA dla dzieci. Każde dziecko może tu ulepić i wypiec pyszny podpłomyk.

- NAMIOT ALLADYNA – pustynna kawa i opowieści z dalekich krajów, różana lemoniada i herbata berberyjska, najlepsza na upały

- LEPIENIE W GLINIE

- WARSZTATY tworzenia obrazów z suszonych kwiatów

- NAUKA STRZELANIA Z KUSZY

- BAR PRL – powrót do dawnych czasów w siermiężnym stylu

- KANTYNA POLOWA – grochówka z pola walki, konserwy, lemoniady i inne wojskowe specjały

- ZIELARNIA JURAJSKA –od ziół na urodę po specyfiki dla zdrowia

- STOISKO DUŃSKIE „DANSKE SPECIALITETER” - Pickled Herring Smørrebrød (tradycyjna duńska kanapka z masłem, śledziem, cebulą i koperkiem – specjalność kuchni duńskiej) Duńskie ciasteczka „Tivoli Caramel Sea Salt” z karmelem i solą morską

- CYSTERSKIE PODPŁOMYKI – proste, ale jakie smakowite!

- SŁODYCZE ZE WSCHODU – baklavy i inne przysmaki

- FOSA ŚREDNIOWIECZA – spróbuj dań, którymi zajadali się nasi przodkowie

- U GRUZINA - Badridżani gruzińskie danie ze smażonego bakłażana nadziewanego pastą z orzechów włoskich i czosnku, chaczapuri adżaruli oraz smażone chinkali, czyli słynne mięsne pierożki w kształcie sakiewek ze smażoną cebulą oraz masoni. wystawcy z Gruzji przygotowali narodowy strój gruziński dla najmłodszych, w którym można się sfotografować.

- STOISKA RZEMIEŚLNICZE na wszystkich naszych dziedzińcach

- ZWIEDZANIE ZAMKU Z PRZEWODNIKIEM – czterdzieści tajnych przejść i setki tajemnic

- RESTAURACJA ZAMKOWA – w tym roku królują flaki po francusku i węgierski Lankosz

 


Twierdza Smaków – Festiwal Kuchni Historycznej i Filmowej 8-10 czerwca 2023 roku, codziennie od godz. 10.00 do 18.00
Organizatorzy: Zamek Czocha, Fundacja Projekt Historia

CMS by Quick.Cms| Projekt: StudioStrona.pl