Podsumowanie Dni Karpia 2021

  • Fot. Marcin Skiba

    Fot. Marcin Skiba

     Kolejna, 16 edycja Dni Karpia już za nami. Ponad 85 wydarzeń (rekordowa liczba! A razem z nowościami kulinarnymi aż 97), 11 intensywnych weekendów (od września do połowy listopada), 56% powracających uczestników i 80% zadowolonych uczestników wydarzeń, którzy wydali najwyższą ocenę organizatorom (rekord opinii na 5!). Wsparcie krótkiego łańcucha dostaw, współpraca z lokalnymi przedsiębiorcami, przedstawienie oferty turystycznej bazującej na gospodarce rybackiej Doliny Baryczy to priorytety, które przyświecają Dniom Karpia. To dobry znak, że rokrocznie zwiększa się świadomość spożycia ryb i pochodzenia lokalnego karpia – a to największa nagroda za wspólny wysiłek włożony w organizację najdłuższej trwającego cyklu wydarzeń w Polsce.

     „W tym roku „Talerze RYBNYCH rozmaitości” serwowały cztery restauracje (Gospoda 8 Ryb, Karczma Górecznik, Restauracja W Starym Młynie, Restauracja Lido), ale uczestnicy już pokochali tą nową formę biesiadowania, dlatego zamierzamy w następnym roku kontynuować te wydarzenia” – mówi Anna Urbańczyk, koordynator Dni Karpia (Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Doliny Baryczy”)”.

     Podczas konferencji podsumowującej ubiegłoroczne Dni Karpia, prezes Stowarzyszenia "PARTNERSTWO dla Doliny Baryczy” Inga Demianiuk-Ozga przedstawiła m.in. majciekawsze spostrzeżenia z ankiet, które wypełniają uczestnicy poszczególnych wydarzeń. Wynika z nich, że:
   - najczęściej o Dniach Karpia dowiadujemy się od znajomych,
   - więcej niż połowa respondentów uczestniczy w Dniach Karpia po raz kolejny,
   - największa grupa to osoby w wieku 30-45 z wykształceniem wyższym,
   - uczestnicy pochodzą aż z 10 regionów Polski

Konkurs Mistrz Karpia 2021 na konferencji podsumowującej Dni Karpia

     Uczestnicy podsumowującej wydarzenie konferencji mieli okazję spróbować najlepszych dań z Kolacji Rybnych „Ryba do syta” i zup rybnych z „Talerzy RYBNYCH rozmaitości” oraz zagłosować na najlepszą z nich. Poza nagrodą publiczności, zostały również przyznane nagrody jury (professional). Jury w składzie: Barbara Jakimowicz-­Klein – dziennikarka kulinarna, Agnieszka Hajbura-Michałowska – Apetyt na Wrocław, Zbigniew Koźlik – szef kuchni Hotel Park Plaza, Grzegorz Pomietło – szef kuchni Art Hotelu, Mateusz Zielonka – zwycięzca 6 edycji MasterChef wyłoniło zwycięzców.

Mistrzem Karpia 2021 w kategorii potrawa z karpia została:
     - nagroda Jury professional: Karczma Rybna „Ruda Żmigrodzka”, za danie KARPIOWE pierogi w dwóch odsłonach

Mistrzem Karpia 2021 w kategorii potrawa z ryb słodkowodnych została:
     - nagroda Jury professional: Gospoda „8 Ryb”, za danie Amur w maślance z oliwą koperkową i puree ziemniaczanym z gąbką pietruszkową

Mistrzem Karpia 2021 w kategorii najlepsza zupa rybna z „Talerzy RYBNYCH rozmaitości” została:
     - nagroda Jury professional: Karczma „Górecznik”, za danie Krem z pieczonych buraczków z wędzonym karpiem

Mistrzem Karpia 2021 w kategorii najlepsza potrawa z kolacji „Ryba do syta” i „Talerzy RYBNYCH rozmaitości” została:
     - nagroda publiczności: Restauracja Niezły Ferment, za danie: Hrabia Sandacz w połączeniu z porem, wyeksponowany na warzywnym ratatouille

[materiały prasowe]
CMS by Quick.Cms| Projekt: StudioStrona.pl