Mapy, przewodniki
Wyszukiwarka
Kalendarz imprez
Subskrypcja

Nowe wydawnictwa
  • 2018-04-28 09:46

    Gdy w 1995 roku miałem okazję otrzymać od autora książkę z dedykacją, przeczytałem ją od deski do deski w zaledwie dwa dni. Od tego czasu minęło sporo lat, ukazały się kolejne wydania „Zwyciężyć znaczy przeżyć”, co raz to grubsze, uzupełniane o kolejne rozdziały. Całkiem niedawno, nakładem wydawnictwa Bezdroża ukazało się czwarte wydanie książki, które objętością w niczym nie przypomina już pamiętnej książki w niebieskiej okładce sprzed niemal ćwierć wieku

  • 2018-04-27 07:34

    Wydawnictwo Compass znane było do tej pory przede wszystkim z turystycznych wydawnictw, które swym zasięgiem obejmowały Beskidy i Tatry. Od kilku lat jednak pojawiają się tytuły sudeckie, początkowo nieśmiało, teraz już coraz odważniej. Wśród oferty wydawnictwa mamy między innymi przewodnik po Głównym Szlaku Sudeckim, a także mapy Gór Złotych, Ziemi kłodzkiej, Masywu Śnieżnika i Gór Sowich. Najnowszym produktem jest mapa najwyższego sudeckiego pasma: Karkonoszy oraz Gór Izerskich

  • 2018-04-13 22:11

    Przedstawiamy Wlastimila Hofmana również jako człowieka poezji, w której, jak i w malarstwie, dawał wyraz swemu wewnętrznemu, duchowemu światu. Znaczącą część informacji o życiu artysty dostarczyła korespondencja jego i jego żony, udostępniona przez przyjaciół malarza i zbieraczy a także opowieści mieszkańców Szklarskiej Poręby. Materiał ilustracyjny w większości stanowią zdjęcia rodzinne Hofmanów oraz czarno-białe i barwne reprodukcje znanych i nieznanych obrazów malarza

  • 2018-03-31 09:32

    Miedzianka to takie miejsce, gdzie… czas płynie w drugą stronę. Od tego, co jest, do tego, co było, przez co jej dziejowy koniec okazuje się… jej początkiem. Tutejsza czasoprzestrzeń zakrzywia się, wywołując przejmujący dreszcz, który im dłużej tutaj jesteśmy, tym bardziej czegoś się od nad domaga. Ale czego? Spośród resztek murów słyszymy cichutkie: Memento…

  • 2018-03-26 22:23

    Oddajemy do rąk czytelników pierwszą publikację dotyczącą kulinarnych przepisów pogranicza śląsko-łużyckiego. Kuchnia i przepisy kulinarne stanowią jeden z najistotniejszych elementów kultury narodów, narodowości i religii, mają również znaczący wpływ na ogólne utożsamianie się z grupą i miejscem. Kuchnia naszego regionu bogato czerpie ze smaków grup narodowościowych, etnicznych i religijnych, które osiedliły się na tym terenie po II wojnie światowej

Wizyt:
Dzisiaj: 553Wszystkich: 2643690

Zoostań na kolację w ZOO

Fot. Waldemar Brygier
Fot. Waldemar Brygier
2015-11-11 09:42

     Eskalopki marynowane w gałce muszkatołowej i cynamonie, polędwiczki drobiowe marynowane w jogurcie i ziołach, botswański gulasz, zupa rybna z cząstkami pomidorów i papryki albo zupa warzywna z mleczkiem kokosowym, chilli i curry? A na deser grillowane brzoskwinie z anyżem i świeżym imbirem albo naleśniki z sosem kajmakowym i prażonymi bakaliami? Brzmi rewelacyjnie, prawda? I smakuje równie dobrze, co mieliśmy okazję sprawdzić na własnym podniebieniu...

     Wrocławski ogród zoologiczny od minionego weekendu proponuje wieczorne zwiedzanie Afrykarium, a po atrakcjach wodnego świata, pozostanie na kolację w restauracji "Laguna". (ZOObacz Afrykarium i ZOOstań na kolację) Restauracja znajduje się w części zwanej wrakiem okrętu, malowniczo wystającej poza główny obrys budynku i z jej okien można spoglądać na zewnętrzne baseny, z ich mieszkańcami, m.in. kotikami i pingwinami. Restauracja "Laguna" wydaje się być nowym obiektem na gastronomicznej mapie Wrocławia, ale nie do końca tak jest, bo jej ekipę można było przez wiele lat spotkać w Wieży Ciśnień na ul. Wiśniowej. Dla tych, którzy tam bywali, to wystarczająca rekomendacja.

     Ponieważ samo Afrykarium mieliśmy już okazję poznać wcześniej, więc główną atrakcją wieczoru wydawała się być kolacja. Okazało się jednak, że wieczorne zwiedzanie ma w sobie wiele uroku i jest niepowtarzalnym przeżyciem, chociażby z powodu małej ilości zwiedzających. Poprzednio, gdy tu byliśmy, było gwarno i przede wszystkim trudno było dopchać się do szyb, by coś zobaczyć. Tym razem mogliśmy spacerować w komfortowych warunkach, w towarzystwie co najwyżej kilku osób. W wielu miejscach byliśmy jedynymi osobami obserwującymi zwierzęta. Zupełnie inaczej odbiera się wówczas otaczający nas świat. Zaskoczeniem była też przejrzystość wody basenu, w którym przebywają hipopotamy. Ostatnio nie było nic widać po 2-3 metrach, tym razem można było zajrzeć w głąb nawet do 10 metrów. To w dużej mierze zasługa nowych mieszkańców, kilku tysięcy małych rybek, naturalnych filtrów, które uwijały się na dnie zbiornika.

     Czas jednak na wrażenia z kolacji. Po wejściu do restauracji, na pierwszy rzut oka wrażenia są pozytywne, a w poczuciu dobrego wyboru upewnia nas uśmiechnięty personel, który cierpliwie informuje, co możemy zjeść w każdym z proponowanych czterech zestawów. Nas było troje, więc zestaw z zupą rybną i polędwiczkami drobiowymi w jogurcie pozostawiliśmy sobie na kolejną wizytę, wybierając do konsumpcji trzy pozostałe.

     Idąc na kolację, bądź co bądź w niecodziennej scenerii i stylu, spodziewaliśmy się obsługi przy stoliku, a tymczasem zostaliśmy obsłużeni w stylu barowym, przy ladzie. Nie jest to zarzut, bo zrozumiałe jest, że przy dużej liczbie gości jest to o wiele praktyczniejsze, łatwiejsze rozwiązanie i przede wszystkim szybsze dla samych klientów, ale w przypadku niedużej frekwencji (a w porze, gdy byliśmy, tak właśnie było), o wiele przyjemniej byłoby być obsłużonym a'la carte, przy stoliku.

     Dania za to spełniły nasze oczekiwania w pełni. Te z czerwonym mięsem były, jak na nasze podniebienia, okraszone zbyt słonymi sosami, ale to zawsze jest kwestia indywidualnego smaku, zwłaszcza u osób, które w kuchni soli akurat nie nadużywają. Za to polędwiczki drobiowe bardzo nam smakowały, przede wszystkim z powodu swego delikatnego smaku, podkreślonego przez curry, mango i mleko kokosowe. Wszystkie trzy zestawy zauroczyły nas, każdy na swój sposób, swoimi smakami, a te były wyjątkowe dzięki dodanym do nich przyprawom, czy dodatkom, takim jak mleko kokosowe, jogurt, anyż, imbir, suszone owoce limonki, czy zupełnie dla nas do tej pory egzotyczna przyprawa z sumaka.

     Z kolacji wyszliśmy usatysfakcjonowani. Myślę, że ofertę "Laguny" można z czystym sumieniem polecić każdemu miłośnikowi dobrej kuchni, a połączenie z wieczornym zwiedzeniem Afrykarium jest świetnym rozwiązaniem dla osób, które nie lubią hałasu, przepychania się i tłoku. Oferta jest dostępna od piątku do niedzieli, po godzinie 16:00 i kosztuje 50 złotych (Afrykarium + kolacja). Można również kupić bilet na samo zwiedzanie Afrykarium (20 zł), a do "Laguny" wpaść po prostu na kawę i ciastko. Tak, czy inaczej, warto zajrzeć do zoo także wieczorem, bo zwiedzanie w nocnej scenerii ma niepowtarzalny urok. A zatem: samych pozytywnych wrażeń i... smacznego!

Waldemar Brygier - NaszeSudety.pl

 


Zobacz także:
strona wrocławskiego ogrodu zoologicznego
strona"Laguny" w Afrykarium

 

Galeria

  • Dodaj link do:
  • facebook.com
 

Komentarze

Komentarz
Facebook