Dolnośląski Zespół Parków Krajobrazowych wydał reprint mapy szlaków turystycznych w Górach Sowich, wydanej w 1919 roku przez Wydawnictwo Otto Hellmanna w Dzierżoniowie (Reichenbach in Schlesien). Mapa jest w skali 1:50 000, a jej autorem był Hermann Henkel. Mapę można bezpłatnie otrzymać w wałbrzyskim oddziale DZPK, również pocztą, ale w tym wypadku trzeba przesłać na adres oddziału zaadresowaną do siebie kopertę ze znaczkiem
Książka zawiera opisy 112 gatunków roślin chronionych przedstawionych na 230 fotografiach. Opisy dotyczą biologii, ekologii, zagrożeń i ochrony poszczególnych gatunków oraz niepublikowanych w książkach tego typu informacji m. in. z wyjaśnieniem źródła pochodzenia nazw polskich i łacińskich, najnowszych badań z zakresu zapylania kwiatów, medycyny, ochrony środowiska, ziołolecznictwa, magii, zabobonów, architektury, symboliki itp.
Dzieje Środy Śląskiej zawsze cieszyły się dużym zainteresowaniem zarówno historyków oraz regionalistów, jak i jej mieszkańców. Leżące w połowie drogi pomiędzy Wrocławiem a Legnicą miasto dzieliło często losy tych dwóch stolic księstw śląskich, a także przeżywało wzloty i upadki w ramach Korony Czeskiej, Austrii Habsburgów, Prus i Niemiec. W wyniku II wojny światowej Środa Śląska znalazła się w granicach Polski. Poza tą wielką historią miasto posiada wartości, którymi szczyci się do dzisiaj
28 maja 1997 roku. Południe. Z każdą minutą tłum otaczający klasztor w Lubiążu gęstnieje. Napięcie sięga zenitu, gdy z czarnej toyoty wysiada… sam Michael Jackson! Jaki sekret łączy go z opactwem Cystersów? Czy ma to coś wspólnego z mission impossible, którą Tom Cruise planuje na moście nad Jeziorem Pilchowickim? Może Mirosław Hermaszewski, rezolutny chłopak z Wołowa, który w przyszłości spełni swoje nieziemskie marzenie, zdradzi nam...
Zaginięcia zawsze się zdarzały. Niektórzy przepadali bez wieści, innych znajdowano martwych, byli i tacy, którzy celowo zacierali za sobą ślady. Waldemar Wilski rozpłynął się w powietrzu podczas swojego wesela. Tropy biegną równolegle przez nieświęte życie Wilskiego, aż komisarz Sonia Kranz znajduje makabryczny dowód, że zaginiony naprawdę mocno wzburzył komuś krew. Dramatyczny przebieg morderstwa wydaje się nieprawdopodobny, ale ponad sto lat temu na tych terenach wydarzyła się podobna historia
Miejsce kobiety jest w kuchni: to odwieczny stereotyp. Mimo to, kobietom znacznie trudniej przebić się w świecie gastronomii niż mężczyznom. Dlaczego mamy tyle problemów z przezwyciężeniem szkodliwego szufladkowania i ustaleniem sprawiedliwych reguł? 16 grudnia (sobota) o 18.00 zapraszamy do wrocławskiego Kina Nowe Horyzonty na kolejne spotkanie w cyklu FILMS for FOOD, w ramach którego łączymy świat sztuki filmowej i kulinariów. Tym razem zobaczymy „Boginie jedzenia” Vérane Frédiani, a po seansie porozmawiamy o sytuacji kobiet w środowisku gastronomicznym. Poczęstunek po filmie zapewni Chocoffee – Świdnicka Manufaktura Czekolady.
Film
W „Boginiach jedzenia” poznajemy wpływowe i twórcze kobiety, które działają w kulinarnym świecie: szefowe kuchni, cukierni, sommelierki, barmanki – od restauracji z trzema gwiazdkami Michelin do streetfoodu. Bohaterki filmu pochodzą z różnych miejsc, ale łączą je podobne motywacje i problemy. Traktują gastronomię jako platformę komunikacji z innymi, możliwość edukacji, poznawania swoich kultur i tradycji, a także wspierania lokalnego biznesu. Film przedstawia kilka różnych przykładów i charyzmatycznych postaci – utalentowanych, kreatywnych kobiet.
Rozmowa
Słaba płeć? Stereotyp naiwnych i delikatnych odszedł już dawno do lamusa, ale wygląda na to, że środowisko gastronomów tego nie zauważyło. Szefowe kuchni, sommelierki, cukierniczki, menadżerki, dziennikarki kulinarne – to wciąż mała i ignorowana część gastronomicznego świata. O dyskryminacji ze względu na płeć, ale też o sile charakteru i swojej drodze do sukcesu opowiedzą spełnione przedstawicielki świata kulinariów.
Goście
- Justyna Słupska-Kartaczowska: przez ponad 3 lata obejmowała stanowisko szefa kuchni w Hotelu Monopol, obecnie prowadzi restaurację jadka we Wrocławiu,
- Monika Winny: menadżerka, head chef, współprowadzi wrocławską restaurację Osiem Misek.
Spotkanie poprowadzi Agnieszka Szydziak: współorganizatorka i PR manager Gastro Nocek – największego nocnego kulinarnego wydarzenia we Wrocławiu oraz redaktorka naczelna Have a Bite Wrocław, partnera pokazów w ramach FILMS for FOOD. Zawsze głodna! Bilety na pokaz w cenie 20 zł – do kupienia w kasach kina i na naszej stronie: http://bit.ly/2At9HRp.
Zapraszamy także na kolację inspirowaną filmem do restauracji jadka o godz. 21.00, ul. Rzeźnicza 24-25 Cena biletu od osoby – 120 zł (liczba miejsc ograniczona). Szczegóły na temat kolacji: http://bit.ly/2kmI5aJ.