Kuchnia sudecka, dolnośląska
Na pytanie o kuchnię sudecką, czy szerzej: dolnośląską, trudno jest odpowiedzieć jednoznacznie, czy ona dzisiaj istnieje. Wymiana ludności, jaka nastąpiła zwłaszcza po śląskiej stronie Sudetów, spowodowała również odejście w niepamięć dawnych przepisów kulinarnych. Lepszą pod tym względem sytuację mamy po czeskiej, czy niemieckiej stronie, gdzie w wielu miejscach zachowała się ciągłość osadnicza, a dzięki temu i tradycje, również kulinarne.
Staramy się tutaj zebrać potrawy, które powstawały w sudeckich chatach, czy dolnośląskich miastach, którymi żywili się nasi przodkowie. Jeśli znasz takie przepisy, a nie ma ich w naszym zestawieniu, prosimy o kontakt. Wdzięczni będziemy za każdą informację związaną z kuchnią sudecką, czy dolnośląską... W tym dziale przedstawiamy również tematy kulinarne związane z naszym regionem.
Krkonošské kyselo (karkonoski żur)
Kyselo to zupa szczególnie popularna w podgórskich miejscowościach Karkonoszy i Gór Orlickich. Pierwszą o niej wzmiankę znajdujemy w dokumencie z 1803 roku. To prosta zupa, przygotowywana ze składników łatwo dostępnych w gospodarstwie...
Rachunek grozy? Nie w Górach Izerskich!
Kilka naszych wzmianek o tanich obiadach w Czechach, bardzo Was zainteresowało, więc kontynuujemy serię, gdzie tanio zjeść w Sudetach...
Obiad w górach za 100 koron!
Nasza prezentacja stołówki Rubena w Náchodzie spotkała się z ciepłym przyjęciem i zainteresowaniem, więc spieszymy z informacją, że podobnych miejsc...
Gdzie tanio zjeść w Náchodzie?
Są wciąż miejsca w Czechach, gdzie zjeść można naprawdę tanio – nieco powyżej 100 koron za główne danie...
Rekordowo wysoka średnia cena obiadu w Czechach
W grudniu 2024 roku średnia cena obiadu w Republice Czeskiej wynosiła 193,90 koron, co okazało się najwyższą ceną w przeciągu całego roku...
Czeskie wielkanocne przysmaki
Na Wielkanoc każda prawdziwa gospodyni w Czechach przygotowuje smakowite wypieki świąteczne, na przykład popularne baranki biszkoptowe w polewie czekoladowej lub cukrowej, pierniczki, mazance – ciasta drożdżowe, w kształcie bochenka, z rodzynkami czy judaszki – drożdżowe bułeczki natarte miodem
Afrodyzjak w słoiku zamknięty
Czy wiecie, że na Dolnym Śląsku mamy największe plantacje szparagów w Polsce? Wprawdzie sezon na to warzywo trwa od połowy kwietnia do końca czerwca, ale szparagi zdobywają coraz więcej miłośników. Smakosze mogą się nimi delektować przez cały rok. Jeśli nie macie pod ręką, zapraszamy na Festiwal Słoików do Mościska
Rolada ziemniaczana z wędzonką
Ziemniaki, od chwili pojawienia się w menu, w wielu regionach były podstawą wyżywienia. Nie inaczej było wśród górali sudeckich, którzy jedli prosto, pożywnie by mieć siłę do ciężkiej pracy, ale starali się urozmaicać swoje menu i z tych samych składników tworzyć różne potrawy
Svičková na smetaně
Dla wielu odwiedzających Czechy to ulubione danie. Podobno ma tyle ostatecznych wersji ilu jest kucharzy ją przygotowujących, jednak pewne zasady są niezmienne, co czyni ją wyjątkową i dobrze rozpoznawalną. Przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale efekt wart jest tych wysiłków
Wrocławski gastronomik kończy 70 lat!
Z absolwentami Zespołu Szkół Gastronomicznych spotykamy się podczas wycieczek, wakacyjnych wyjazdów, czy wyjścia na rodzinny obiad, od kilkudziesięciu lat. Pracują w hotelach, pensjonatach, gotują dla nas w restauracjach i wreszcie obsługują nas przy restauracyjnych stolikach