Dni Karpia 2023
Dolnośląski Zespół Parków Krajobrazowych wydał reprint mapy szlaków turystycznych w Górach Sowich, wydanej w 1919 roku przez Wydawnictwo Otto Hellmanna w Dzierżoniowie (Reichenbach in Schlesien). Mapa jest w skali 1:50 000, a jej autorem był Hermann Henkel. Mapę można bezpłatnie otrzymać w wałbrzyskim oddziale DZPK, również pocztą, ale w tym wypadku trzeba przesłać na adres oddziału zaadresowaną do siebie kopertę ze znaczkiem
Książka zawiera opisy 112 gatunków roślin chronionych przedstawionych na 230 fotografiach. Opisy dotyczą biologii, ekologii, zagrożeń i ochrony poszczególnych gatunków oraz niepublikowanych w książkach tego typu informacji m. in. z wyjaśnieniem źródła pochodzenia nazw polskich i łacińskich, najnowszych badań z zakresu zapylania kwiatów, medycyny, ochrony środowiska, ziołolecznictwa, magii, zabobonów, architektury, symboliki itp.
Dzieje Środy Śląskiej zawsze cieszyły się dużym zainteresowaniem zarówno historyków oraz regionalistów, jak i jej mieszkańców. Leżące w połowie drogi pomiędzy Wrocławiem a Legnicą miasto dzieliło często losy tych dwóch stolic księstw śląskich, a także przeżywało wzloty i upadki w ramach Korony Czeskiej, Austrii Habsburgów, Prus i Niemiec. W wyniku II wojny światowej Środa Śląska znalazła się w granicach Polski. Poza tą wielką historią miasto posiada wartości, którymi szczyci się do dzisiaj
28 maja 1997 roku. Południe. Z każdą minutą tłum otaczający klasztor w Lubiążu gęstnieje. Napięcie sięga zenitu, gdy z czarnej toyoty wysiada… sam Michael Jackson! Jaki sekret łączy go z opactwem Cystersów? Czy ma to coś wspólnego z mission impossible, którą Tom Cruise planuje na moście nad Jeziorem Pilchowickim? Może Mirosław Hermaszewski, rezolutny chłopak z Wołowa, który w przyszłości spełni swoje nieziemskie marzenie, zdradzi nam...
Zaginięcia zawsze się zdarzały. Niektórzy przepadali bez wieści, innych znajdowano martwych, byli i tacy, którzy celowo zacierali za sobą ślady. Waldemar Wilski rozpłynął się w powietrzu podczas swojego wesela. Tropy biegną równolegle przez nieświęte życie Wilskiego, aż komisarz Sonia Kranz znajduje makabryczny dowód, że zaginiony naprawdę mocno wzburzył komuś krew. Dramatyczny przebieg morderstwa wydaje się nieprawdopodobny, ale ponad sto lat temu na tych terenach wydarzyła się podobna historia
Twierdza Smaków – Festiwal Kuchni Historycznej i Filmowej w Zamku Czocha 8-10.06.2023
Jakie ciastka jadał Harry Potter? W co bawili się średniowieczni biesiadnicy? Czym są pączki katalońskie i jakie kanapki jedzą piraci? Po raz kolejny najpiękniejszy zamek na Dolnym Śląsku zaprasza na Festiwal Kuchni Historycznej i Filmowej. Od 8 do 10 czerwca Czocha zamieni się w Twierdzę Smaków. W tym roku szczególnie zapraszamy całe rodziny z dziećmi, dla których przygotowaliśmy mnóstwo atrakcji. Czekają smoki, czarodzieje i smaczne niespodzianki.
Od średniowiecza do PRLu
Średniowieczne i barokowe przysmaki, najlepsza pod słońcem grochówka z kuchni wojskowej z Kantyny Polowej, słodkie atrakcje i gruzińskie przekąski, ciastka z Bliskiego Wschodu oraz kawa parzona w piasku – to dopiero początek. Magiczna glorietta przy fosie zamieni się w mały Hogwart, gdzie każdy będzie mógł spróbować ciast znanego czarodzieja. Wśród mandragor i eliksirów przyrządzane będą smaczne muffiny, ciastka marchewkowe i inne smakołyki znane z sagi o młodym czarodzieju. W kawiarni myśliwskiej nie zabraknie słynnego piwa kremowego, które do niedawna można było spotkać tylko w pubie Pod Trzema Miotłami.
Gdy czarodzieje będą serwować specjały z ulicy Pokątnej, karczmarze rozpalą ogień. Na Smoczym Grillu smażyć się będą kiełbasy, kaszanki, nadziewane ziemniaki i szaszłyki wegetariańskie. Wszystko to w scenerii fantastycznie wykreowanego świata George’a Martina.
Na dziedzińcach zamku Czocha pojawią się rycerze, a mistrzowskie walki przeplatane będą zakuwaniem w dyby i prezentacją narzędzi tortur. Na naszą prośbę, francuski czarnoksiężnik przeniósł kilku wieśniaków i rzemieślników do XXI wieku. Znajomi Godfryda de Montmirail i poczciwego Jacquouille wprawią Państwa w świetny nastrój a przy okazji odwzorują prawdziwą pracownię rzemieślniczą. Goście, Goście już do nas przybywają!
Zamkowa kuchnia przygotowała z okazji festiwalu wyjątkowe dania, w tym roku to francuskie flaczki i węgierskie langosze, nie zabraknie również zielonych pierogów z bobu. Pickled Herring Smørrebrød to tradycyjna duńska kanapka z masłem, śledziem, cebulą i koperkiem, która będzie można spróbować zaraz po wejściu na zamkowy dziedziniec. Goście spróbują również duńskich ciasteczek „Tivoli Caramel Sea Salt” z karmelem i solą morską.
W zamkowej fosie schodzimy do średniowiecza: tam czekać będą polewki, kasze, breje i brejki, gęsie pipki, pieczone mięsiwo, ryby i przepiórki. Przyrządzane będą także ryby z dołu ziemnego.
- Od lat hitem festiwalu jest kuchnia PRLu. Opryskliwe sprzedawczynie serwują golonki, sztućce są przymocowane łańcuchami do stolików, ale nasi dojrzali już goście z sentymentem patrzą na te „atrakcje” – śmieje się Jarosław Kuczyński, dyrektor Zamku Czocha.
Z uśmiechem natomiast witać będą goście z Gruzji serwujący badridżani gruzińskie danie ze smażonego bakłażana nadziewanego pastą z orzechów włoskich i czosnku, chaczapuri adżaruli oraz smażone chinkali, czyli słynne mięsne pierożki w kształcie sakiewek ze smażoną cebulą oraz masoni.
Ekipa muzealna z Domu Śląskiego w Ziębicach zaprasza na warsztaty robienia klusek śląskich, będą również gawędy o ziołach, wschodnich słodyczach, a także specjalne zwiedzanie śladem zamkowych tajnych przejść.
Zamek zabawy
W tym roku Twierdza Smaków będzie również Twierdzą Zabawy. Na najmłodszych czekają konkursy i niespodzianki, m.in. warsztaty tworzenia obrazów z suszonych kwiatów, konstrukcji banjo, lepienia w glinie. Stworzyliśmy również Państwa warsztat tkacki, a także młynopiekarnię, gdzie każde dziecko będzie mogło ulepić i wypiec pyszny podpłomyk, najstarszą formę chleba. Będzie również czas na naukę strzelania z kuszy.
Czym jest jedzenie bez pięknych wnętrz i muzyki? W zamkowych ogrodach spotkacie piękną Marię Antoninę, a także – to już inna epoka - rycerzy. Pomiędzy gośćmi pojawią się także muzycy a wieczorem czeka wielka biesiada. Nie zabraknie również konkursów, których zwycięzcy spróbują najlepszych przysmaków z naszych stoisk.
Zamek Czocha to średniowieczna twierdza przebudowywana w ciągu wieków. Swój dzisiejszy kształt uzyskała na początku XX wieku, kiedy kupił ją Ernst F. Gütschow i zamienił w bajkową rezydencję. Wtedy powstało ponad sześćdziesiąt sekretnych przejść, które łączą podziemia z komnatami i inne pomieszczenia na różnych kondygnacjach. W czasie festiwalu będzie można obejrzeć cały zamek, od piwnic po wieżę.
Trzy dni świetnej zabawy i porządnego jadła. Jak zamek stary, tyle pomieści atrakcji.
ATRAKCJE DLA CAŁEJ RODZINY PRZEZ CAŁY DZIEŃ:
- MAGICZNA GLORIETTA przy fosie zamieniona została w mały Hogwart, gdzie każdy będzie mógł spróbować ciast znanego czarodzieja. Wśród mandragor i eliksirów przyrządzane będą smaczne muffiny, ciastka marchewkowe i inne smakołyki znane z sagi o młodym czarodzieju.
- WARSZATY robienia kluski ziębickiej
- KAWIARNIA MYŚLIWSKA - słynne piwo kremowe, które do niedawna można było spotkać tylko w pubie Pod Trzema Miotłami.
- SMOCZY GRILL – w scenerii Gry o Tron karczmarze przygotują ogniste przysmaki. Szaszłyki, również wegetariańskie, kiełbasy i kaszanki. Czekają również nadziewane ziemniaki.
- MŁYNOPIEKARNIA dla dzieci. Każde dziecko może tu ulepić i wypiec pyszny podpłomyk.
- NAMIOT ALLADYNA – pustynna kawa i opowieści z dalekich krajów, różana lemoniada i herbata berberyjska, najlepsza na upały
- LEPIENIE W GLINIE
- WARSZTATY tworzenia obrazów z suszonych kwiatów
- NAUKA STRZELANIA Z KUSZY
- BAR PRL – powrót do dawnych czasów w siermiężnym stylu
- KANTYNA POLOWA – grochówka z pola walki, konserwy, lemoniady i inne wojskowe specjały
- ZIELARNIA JURAJSKA –od ziół na urodę po specyfiki dla zdrowia
- STOISKO DUŃSKIE „DANSKE SPECIALITETER” - Pickled Herring Smørrebrød (tradycyjna duńska kanapka z masłem, śledziem, cebulą i koperkiem – specjalność kuchni duńskiej) Duńskie ciasteczka „Tivoli Caramel Sea Salt” z karmelem i solą morską
- CYSTERSKIE PODPŁOMYKI – proste, ale jakie smakowite!
- SŁODYCZE ZE WSCHODU – baklavy i inne przysmaki
- FOSA ŚREDNIOWIECZA – spróbuj dań, którymi zajadali się nasi przodkowie
- U GRUZINA - Badridżani gruzińskie danie ze smażonego bakłażana nadziewanego pastą z orzechów włoskich i czosnku, chaczapuri adżaruli oraz smażone chinkali, czyli słynne mięsne pierożki w kształcie sakiewek ze smażoną cebulą oraz masoni. wystawcy z Gruzji przygotowali narodowy strój gruziński dla najmłodszych, w którym można się sfotografować.
- STOISKA RZEMIEŚLNICZE na wszystkich naszych dziedzińcach
- ZWIEDZANIE ZAMKU Z PRZEWODNIKIEM – czterdzieści tajnych przejść i setki tajemnic
- RESTAURACJA ZAMKOWA – w tym roku królują flaki po francusku i węgierski Lankosz
Twierdza Smaków – Festiwal Kuchni Historycznej i Filmowej 8-10 czerwca 2023 roku, codziennie od godz. 10.00 do 18.00
Organizatorzy: Zamek Czocha, Fundacja Projekt Historia