Mapy, przewodniki
Wyszukiwarka
Kalendarz imprez
Subskrypcja

Nowe wydawnictwa
  • 2024-10-01 13:05

    Dolnośląski Zespół Parków Krajobrazowych wydał reprint mapy szlaków turystycznych w Górach Sowich, wydanej w 1919 roku przez Wydawnictwo Otto Hellmanna w Dzierżoniowie (Reichenbach in Schlesien). Mapa jest w skali 1:50 000, a jej autorem był Hermann Henkel. Mapę można bezpłatnie otrzymać w wałbrzyskim oddziale DZPK, również pocztą, ale w tym wypadku trzeba przesłać na adres oddziału zaadresowaną do siebie kopertę ze znaczkiem

  • 2024-05-19 23:27

    Książka zawiera opisy 112 gatunków roślin chronionych przedstawionych na 230 fotografiach. Opisy dotyczą biologii, ekologii, zagrożeń i ochrony poszczególnych gatunków oraz niepublikowanych w książkach tego typu informacji m. in. z wyjaśnieniem źródła pochodzenia nazw polskich i łacińskich, najnowszych badań z zakresu zapylania kwiatów, medycyny, ochrony środowiska, ziołolecznictwa, magii, zabobonów, architektury, symboliki itp.

  • 2024-05-17 08:15

    Dzieje Środy Śląskiej zawsze cieszyły się dużym zainteresowaniem zarówno historyków oraz regionalistów, jak i jej mieszkańców. Leżące w połowie drogi pomiędzy Wrocławiem a Legnicą miasto dzieliło często losy tych dwóch stolic księstw śląskich, a także przeżywało wzloty i upadki w ramach Korony Czeskiej, Austrii Habsburgów, Prus i Niemiec. W wyniku II wojny światowej Środa Śląska znalazła się w granicach Polski. Poza tą wielką historią miasto posiada wartości, którymi szczyci się do dzisiaj

  • 2024-05-17 08:10

    28 maja 1997 roku. Południe. Z każdą minutą tłum otaczający klasztor w Lubiążu gęstnieje. Napięcie sięga zenitu, gdy z czarnej toyoty wysiada… sam Michael Jackson! Jaki sekret łączy go z opactwem Cystersów? Czy ma to coś wspólnego z mission impossible, którą Tom Cruise planuje na moście nad Jeziorem Pilchowickim? Może Mirosław Hermaszewski, rezolutny chłopak z Wołowa, który w przyszłości spełni swoje nieziemskie marzenie, zdradzi nam...

  • 2024-04-17 11:23

    Zaginięcia zawsze się zdarzały. Niektórzy przepadali bez wieści, innych znajdowano martwych, byli i tacy, którzy celowo zacierali za sobą ślady. Waldemar Wilski rozpłynął się w powietrzu podczas swojego wesela. Tropy biegną równolegle przez nieświęte życie Wilskiego, aż komisarz Sonia Kranz znajduje makabryczny dowód, że zaginiony naprawdę mocno wzburzył komuś krew. Dramatyczny przebieg morderstwa wydaje się nieprawdopodobny, ale ponad sto lat temu na tych terenach wydarzyła się podobna historia

Które z n/w pasm jest Twoim ulubionym?
Sonda
Wizyt:
Dzisiaj: 691Wszystkich: 14211421

Zoostań na kolację w ZOO

Fot. Waldemar Brygier
Fot. Waldemar Brygier
2015-11-11 09:42

     Eskalopki marynowane w gałce muszkatołowej i cynamonie, polędwiczki drobiowe marynowane w jogurcie i ziołach, botswański gulasz, zupa rybna z cząstkami pomidorów i papryki albo zupa warzywna z mleczkiem kokosowym, chilli i curry? A na deser grillowane brzoskwinie z anyżem i świeżym imbirem albo naleśniki z sosem kajmakowym i prażonymi bakaliami? Brzmi rewelacyjnie, prawda? I smakuje równie dobrze, co mieliśmy okazję sprawdzić na własnym podniebieniu...

     Wrocławski ogród zoologiczny od minionego weekendu proponuje wieczorne zwiedzanie Afrykarium, a po atrakcjach wodnego świata, pozostanie na kolację w restauracji "Laguna". (ZOObacz Afrykarium i ZOOstań na kolację) Restauracja znajduje się w części zwanej wrakiem okrętu, malowniczo wystającej poza główny obrys budynku i z jej okien można spoglądać na zewnętrzne baseny, z ich mieszkańcami, m.in. kotikami i pingwinami. Restauracja "Laguna" wydaje się być nowym obiektem na gastronomicznej mapie Wrocławia, ale nie do końca tak jest, bo jej ekipę można było przez wiele lat spotkać w Wieży Ciśnień na ul. Wiśniowej. Dla tych, którzy tam bywali, to wystarczająca rekomendacja.

     Ponieważ samo Afrykarium mieliśmy już okazję poznać wcześniej, więc główną atrakcją wieczoru wydawała się być kolacja. Okazało się jednak, że wieczorne zwiedzanie ma w sobie wiele uroku i jest niepowtarzalnym przeżyciem, chociażby z powodu małej ilości zwiedzających. Poprzednio, gdy tu byliśmy, było gwarno i przede wszystkim trudno było dopchać się do szyb, by coś zobaczyć. Tym razem mogliśmy spacerować w komfortowych warunkach, w towarzystwie co najwyżej kilku osób. W wielu miejscach byliśmy jedynymi osobami obserwującymi zwierzęta. Zupełnie inaczej odbiera się wówczas otaczający nas świat. Zaskoczeniem była też przejrzystość wody basenu, w którym przebywają hipopotamy. Ostatnio nie było nic widać po 2-3 metrach, tym razem można było zajrzeć w głąb nawet do 10 metrów. To w dużej mierze zasługa nowych mieszkańców, kilku tysięcy małych rybek, naturalnych filtrów, które uwijały się na dnie zbiornika.

     Czas jednak na wrażenia z kolacji. Po wejściu do restauracji, na pierwszy rzut oka wrażenia są pozytywne, a w poczuciu dobrego wyboru upewnia nas uśmiechnięty personel, który cierpliwie informuje, co możemy zjeść w każdym z proponowanych czterech zestawów. Nas było troje, więc zestaw z zupą rybną i polędwiczkami drobiowymi w jogurcie pozostawiliśmy sobie na kolejną wizytę, wybierając do konsumpcji trzy pozostałe.

     Idąc na kolację, bądź co bądź w niecodziennej scenerii i stylu, spodziewaliśmy się obsługi przy stoliku, a tymczasem zostaliśmy obsłużeni w stylu barowym, przy ladzie. Nie jest to zarzut, bo zrozumiałe jest, że przy dużej liczbie gości jest to o wiele praktyczniejsze, łatwiejsze rozwiązanie i przede wszystkim szybsze dla samych klientów, ale w przypadku niedużej frekwencji (a w porze, gdy byliśmy, tak właśnie było), o wiele przyjemniej byłoby być obsłużonym a'la carte, przy stoliku.

     Dania za to spełniły nasze oczekiwania w pełni. Te z czerwonym mięsem były, jak na nasze podniebienia, okraszone zbyt słonymi sosami, ale to zawsze jest kwestia indywidualnego smaku, zwłaszcza u osób, które w kuchni soli akurat nie nadużywają. Za to polędwiczki drobiowe bardzo nam smakowały, przede wszystkim z powodu swego delikatnego smaku, podkreślonego przez curry, mango i mleko kokosowe. Wszystkie trzy zestawy zauroczyły nas, każdy na swój sposób, swoimi smakami, a te były wyjątkowe dzięki dodanym do nich przyprawom, czy dodatkom, takim jak mleko kokosowe, jogurt, anyż, imbir, suszone owoce limonki, czy zupełnie dla nas do tej pory egzotyczna przyprawa z sumaka.

     Z kolacji wyszliśmy usatysfakcjonowani. Myślę, że ofertę "Laguny" można z czystym sumieniem polecić każdemu miłośnikowi dobrej kuchni, a połączenie z wieczornym zwiedzeniem Afrykarium jest świetnym rozwiązaniem dla osób, które nie lubią hałasu, przepychania się i tłoku. Oferta jest dostępna od piątku do niedzieli, po godzinie 16:00 i kosztuje 50 złotych (Afrykarium + kolacja). Można również kupić bilet na samo zwiedzanie Afrykarium (20 zł), a do "Laguny" wpaść po prostu na kawę i ciastko. Tak, czy inaczej, warto zajrzeć do zoo także wieczorem, bo zwiedzanie w nocnej scenerii ma niepowtarzalny urok. A zatem: samych pozytywnych wrażeń i... smacznego!

Waldemar Brygier - NaszeSudety.pl

 


Zobacz także:
strona wrocławskiego ogrodu zoologicznego
strona"Laguny" w Afrykarium

 

Galeria

  • Dodaj link do:
  • facebook.com
 

Komentarze

Komentarz
Facebook