Zupa z soczewicy (Čočková polevka)
Doskonale znana bywalcom czeskich restauracji zupa, jest bardzo prosta w przygotowaniu, a jednocześnie niezwykle pożywna. Podawana ze świeżym, chrupiącym pieczywem i ozdobiona odrobiną śmietany może być ozdobą każdego stołu, mimo że na pierwszy rzut oka nie wygląda atrakcyjnie.
Składniki na 3-4 osoby:
350-400 g soczewicy
1 pietruszka
pół selera
1 cebula
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
50 g masła
50 g mąki
łyżeczka octu
śmietana
posiekana natka pietruszki
Soczewicę płuczemy na sicie pod zimną wodą, następnie wrzucamy ją do garnka z 1,5 l wody i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu, odkładamy 3-4 łyżki ugotowanej soczewicy do miseczki, a resztę miksujemy na jednolitą masę wraz z wodą, w której się gotowała.
Przygotowujemy bulion z 1,5 l wody do której wrzucamy pietruszkę, selera, cebulę, liście laurowe i ziele angielskie. Całość gotujemy, doprawiając solą i odrobiną pieprzu, aż warzywa będą miękkie. Odcedzamy bulion.
W dużym garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Wlewamy do niej stopniowo gorący bulion, cały czas mieszając, a następnie dodajemy zmiksowaną soczewicę, soczewicę w całości oraz łyżeczkę octu i gotujemy jeszcze przez 10 minut.
Nalewamy zupę na talerz, na środku robimy dużego kleksa ze śmietany, którego posypujemy posiekaną pietruszką. Świeże pieczywo podajemy na osobnym półmisku. Smacznego!
Opracowanie i przygotowanie:
[Waldemar Brygier - naszesudety.pl]