Knedliki z wędzonego boczku (Špekové knedlíky)
Knedliki z wędzonego boczku (Špekové knedlíky) są potrawą niezwykle sycącą, ale wymagającą włożenia w ich przygotowanie nieco wysiłku. Efekt jest wart tej pracy i podawane ze szpinakiem knedliki mogą stanowić doskonałe, samodzielne danie obiadowe. Świetnie smakują ze zsiadłym mlekiem lub maślanką, ale równie dobrze pasuje do nich ciemne piwo.
Składniki na knedliki:
350 g bułki wrocławskiej (weki)
500 g boczku wędzonego parzonego
15 dag mąki krupczatki
100 ml mleka
3 jajka
3 łyżki posiekanej pietruszki
sól, pieprz
Składniki na szpinak:
500 g mrożonego szpinaku
1 cebula
100 ml wywaru z mięsa
40 g masła
20 g mąki
1 jajko
4 ząbki czosnku
100 ml mleka
sól, pieprz
Bułkę wrocławską kroimy na drobną kostkę, wykładamy na blachę i podsuszamy w piekarniku. Boczek gotujemy w wodzie do miękkości i również kroimy na drobną kostkę (polecam gotowanie boczku wraz z warzywami, co pozwoli na otrzymanie wywaru, z którego można potem przygotować zupę, np. żurek).
Rozgrzewamy na patelni kilka łyżek oleju i obsmażamy na nim boczek wraz z kawałkami bułki, doprawiając je solą i pieprzem. Do dużej miski wlewamy mleko, dodajemy mąkę krupczatkę, jajka i pietruszkę, a następnie dokładnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem, solą i dodajemy ostudzoną bułkę i boczek. Całość zagniatamy, wyrabiając ciasto. Odstawiamy ciasto na pół godziny.
W międzyczasie przygotowujemy szpinak. Posiekaną cebulę wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy do szklistego koloru. W oddzielnym garnku z masła i mąki przygotowujemy jasną zasmażkę i dodajemy ją do cebuli. Dolewamy kilka łyżek ciepłego wywaru z gotowania boczku i chwilę podgrzewamy. Następnie dodajemy szpinak, zmiażdżone ząbki czosnku, mleko, jajko oraz sól do smaku i często mieszając gotujemy do miękkości.
Mokrymi rękoma formujemy z ciasta dość duże kule, ugniatamy je i wkładamy do gotującej się, osolonej wody. Wyciągamy je po ok. 10-12 minutach, gdy wypłyną na wierzch. Podajemy razem ze szpinakiem.
Opracowanie i przygotowanie:
[Waldemar Brygier – naszesudety.pl]