Mapy, przewodniki
Wyszukiwarka
Kalendarz imprez
Subskrypcja

Nowe wydawnictwa
  • 2017-09-17 20:39

    Karkonosze bez wątpienia należą do najatrakcyjniejszych regionów turystycznych Europy, o czym będziesz mógł się przekonać przemierzając karkonoskie szlaki po obu stronach granicy. W poniższym opracowaniu starałem się zawrzeć wszystkie ważne informacje o tym paśmie, często okraszając je ciekawymi historiami, które trudno znaleźć w oficjalnych opracowaniach — mam nadzieję, że taka formuła przypadnie Ci do gustu...

  • 2017-09-02 06:13

    Dziewczyna spotyka siebie jako staruszkę. O co będzie chciała zapytać? W oparciu o taką metaforę zbudowana jest powieść o Daisy von Pless – ostatniej pani na zamku Książ i w Pszczynie. Jedna z najbardziej znanych arystokratek okresu belle epoque poznaje kobietę, którą stanie się u schyłku swego życia. Dramat nabiera rumieńców, gdy wychodzi na jaw, że staruszka z roku na rok robi się coraz młodsza, a młoda księżna w naturalny sposób się starzeje

  • 2017-09-02 06:11

    Jak umieścić samolot na strychu zabytkowego dworu? Gdzie straszą duchy niewinnych panien zamkniętych w piwnicy? Który pałac kryje indyjskie skarby? Kolejna książka o niezwykłościach Dolnego Śląska! Już po raz trzeci Joanna Lamparska zaprasza w podróż po najciekawszych dolnośląskich rezydencjach.Krótkie opowieści uzupełniają praktyczne informacje o możliwości zwiedzania opisanych zabytków oraz mapa

  • 2017-08-23 08:35

    Przewodnik opowieściami o przygodach karkonoskich skrzatów prowadzi po najciekawszych miejscach Doliny Pałaców i Ogrodów Kotliny Jeleniogórskiej, ze szczególnym uwzględnieniem Bukowca. Dla dzieci książeczka stanowi nie tylko porcję bajkowej lektury, ale zawiera też opisy ciekawostek, zadania do wykonania, kolorowanki. Rodzicom i opiekunom służy zaś jako doskonała pomoc w organizacji wycieczek

  • 2017-08-23 08:32

    Szanowny Czytelniku, oto masz przed sobą kolejne dzieło na temat Cieplic, najstarszego uzdrowiska w Polsce. W jego dzieje wpisała się nie tylko historia Śląska, królewskiego i książęcego Rodu Piastów, wielce zasłużonego dla tej ziemi sławnego Rodu Schaffgotschów, a także podziwu godne czyny zakonów zajmujących się przybywającymi w to miejsce cierpiącymi i chorymi, którzy poszukiwali tu ratunku w podratowaniu zdrowia

Wizyt:
Dzisiaj: 2778Wszystkich: 2005548

Knedliki z wędzonego boczku (Špekové knedlíky)

2015-02-06 19:52

     Knedliki z wędzonego boczku (Špekové knedlíky) są potrawą niezwykle sycącą, ale wymagającą włożenia w ich przygotowanie nieco wysiłku. Efekt jest wart tej pracy i podawane ze szpinakiem knedliki mogą stanowić doskonałe, samodzielne danie obiadowe. Świetnie smakują ze zsiadłym mlekiem lub maślanką, ale równie dobrze pasuje do nich ciemne piwo.

Składniki na knedliki:
350 g bułki wrocławskiej (weki)
500 g boczku wędzonego parzonego
15 dag mąki krupczatki
100 ml mleka
3 jajka
3 łyżki posiekanej pietruszki
sól, pieprz

Składniki na szpinak:
500 g mrożonego szpinaku
1 cebula
100 ml wywaru z mięsa
40 g masła
20 g mąki
1 jajko
4 ząbki czosnku
100 ml mleka
sól, pieprz

     Bułkę wrocławską kroimy na drobną kostkę, wykładamy na blachę i podsuszamy w piekarniku. Boczek gotujemy w wodzie do miękkości i również kroimy na drobną kostkę (polecam gotowanie boczku wraz z warzywami, co pozwoli na otrzymanie wywaru, z którego można potem przygotować zupę, np. żurek).

     Rozgrzewamy na patelni kilka łyżek oleju i obsmażamy na nim boczek wraz z kawałkami bułki, doprawiając je solą i pieprzem. Do dużej miski wlewamy mleko, dodajemy mąkę krupczatkę, jajka i pietruszkę, a następnie dokładnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem, solą i dodajemy ostudzoną bułkę i boczek. Całość zagniatamy, wyrabiając ciasto. Odstawiamy ciasto na pół godziny.

     W międzyczasie przygotowujemy szpinak. Posiekaną cebulę wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy do szklistego koloru. W oddzielnym garnku z masła i mąki przygotowujemy jasną zasmażkę i dodajemy ją do cebuli. Dolewamy kilka łyżek ciepłego wywaru z gotowania boczku i chwilę podgrzewamy. Następnie dodajemy szpinak, zmiażdżone ząbki czosnku, mleko, jajko oraz sól do smaku i często mieszając gotujemy do miękkości.

     Mokrymi rękoma formujemy z ciasta dość duże kule, ugniatamy je i wkładamy do gotującej się, osolonej wody. Wyciągamy je po ok. 10-12 minutach, gdy wypłyną na wierzch. Podajemy razem ze szpinakiem.

Opracowanie i przygotowanie:
[Waldemar Brygier – naszesudety.pl]

  • Dodaj link do:
  • facebook.com
 

Komentarze

Komentarz
Facebook