Nalewka orzechowa
Dawniej, butelka orzechówki znajdowała się w każdym domu, służąc jako lekarstwo na dolegliwości żołądkowe. Wykonuje się ją latem, na początku lipca, z zielonych, jeszcze niedojrzałych owoców, a na jej pełnię smaku i właściwości trzeba poczekać przynajmniej pół roku.
Składniki:
- 300 g niedojrzałych orzechów
- 0,5 l spirytusu 90%
- 200 ml przegotowanej wody
- 300 ml płynnego miodu wielokwiatowego
- przyprawy: 3 cm kory cynamonu, 8 goździków
Niedojrzałe orzechy, zbierane na przełomie czerwca i lipca, opłukujemy i kroimy na ćwiartki (uwaga: sok barwi na brązowo i kolor jest dość trwały!), wrzucamy je do dużego słoja. Spirytus mieszamy z wodą i zalewamy orzechy. Dodajemy cynamon i goździki, zakręcamy słój i odstawiamy na 4-6 tygodni do maceracji, mieszając 2-3 razy w tygodniu.
Po tym okresie zlewamy nalewę do butelki i odstawiamy do leżakowania na miesiąc. Pozostałe w słoju orzechy zalewamy miodem i odstawiamy również na miesiąc, by miód się rozpuścił. Po miesiącu łączymy syrop miodowy z nalewą, rozlewamy do butelek i odstawiamy na przynajmniej trzy miesiące, by nalewka dojrzała (idealna jest po sześciu miesiącach).
Opracowanie i przygotowanie:
[Waldemar Brygier - naszesudety.pl]