Mapy, przewodniki
Wyszukiwarka
Kalendarz imprez
Subskrypcja

Nowe wydawnictwa
  • 2017-07-07 13:40

    Szczegółowa relacja opisująca szlak bojowy 6 Armii gen. Władymira Głuzdowskiego i wspierającego ją 7 Korpusu Zmechanizowanego Gwardii od przyczółku malczyckiego do bram Wrocławia. Autorzy, Robert Primke i Maciej Szczerepa,  dzień po dniu, a czasami nawet godzina po godzinie, ukazują przebieg walk w rejonie Malczyc, Środy Śląskiej, Kostomłotów, Kątów Wrocławskich, Kobierzyc, dzisiejszych dzielnic Wrocławia: Leśnicy, Strachowic, Muchoboru Wielkiego, Oporowa i wielu innych miejscowości

  • 2017-07-07 06:57

    Książka Bartłomieja Grzegorza Sali "Drewniane zabytki polskich Karkonoszy" proponuje Czytelnikom spotkanie z szesnastoma obiektami najwyższej grupy górskiej Sudetów w całości lub znacznej części wykonanych w drewnie. Autor skupia się na historii i tradycjach opisanych zabytków, jednocześnie stawiając na zwięzłość przekazu. Niewielka publikacja zaprasza turystów do obejrzenia drewnianych skarbów Karkonoszy i zachęca do zagłębienia się w ich przeszłość

  • 2017-04-06 22:14

    W swojej najnowszej książce, Marek Gaworski zaprasza w podróż w czasie. Śląskie zamki mają bogate dzieje pisane nie tylko przez wydarzenia historyczne, ale również ich właścicieli. W albumie przedstawionych zostało ponad sto rezydencji szlacheckich. Krótki opis (również w języku niemieckim) ilustrowany jest zawsze archiwalnym zdjęciem obiektu, często z jego właścicielami, czy w postaci scenek rodzajowych. Pozycja szczególnie cenna dla miłośników dawnych klimatów...

  • 2017-04-01 21:37

    Przewodnik "Na tropie zaginionego Breslau" to propozycja dla zwolenników nieszablonowego zwiedzania miasta, którzy chcieliby się zapoznać z historią i architekturą Wrocławia, zagłębiając się jednocześnie w świat znakomitych powieści kryminalnych Marka Krajewskiego. Literacki spacer z dreszczykiem będzie okazją do poznania złożonego i wyjątkowego charakteru miasta...

  • 2017-03-26 08:00

    Nie znam drugiej książki, która w tak dojmujący sposób ukazywałaby sprawy ludzi mieszkających u stóp Karkonoszy. Autorka wprowadza nas w środowisko laborantów, a poniekąd i ich przeciwników – medyków, ukazuje nam mechanizmy ich konfliktów, które jak wiemy z historii doprowadziły do całkowitego zniwelowania tych pierwszych. Oto przed naszymi oczami stają dojrzali mistrzowie laboranckiego fachu i narybek szykujący się do przejęcia warsztatów, gdy nadejdzie czas na zmianę

Wizyt:
Dzisiaj: 2090Wszystkich: 1799525

Nalewka orzechowa

2015-02-06 20:52

     Dawniej, butelka orzechówki znajdowała się w każdym domu, służąc jako lekarstwo na dolegliwości żołądkowe. Wykonuje się ją latem, na początku lipca, z zielonych, jeszcze niedojrzałych owoców, a na jej pełnię smaku i właściwości trzeba poczekać przynajmniej pół roku.

Składniki:
- 300 g niedojrzałych orzechów
- 0,5 l spirytusu 90%
- 200 ml przegotowanej wody
- 300 ml płynnego miodu wielokwiatowego
- przyprawy: 3 cm kory cynamonu, 8 goździków

     Niedojrzałe orzechy, zbierane na przełomie czerwca i lipca, opłukujemy i kroimy na ćwiartki (uwaga: sok barwi na brązowo i kolor jest dość trwały!), wrzucamy je do dużego słoja. Spirytus mieszamy z wodą i zalewamy orzechy. Dodajemy cynamon i goździki, zakręcamy słój i odstawiamy na 4-6 tygodni do maceracji, mieszając 2-3 razy w tygodniu.

     Po tym okresie zlewamy nalewę do butelki i odstawiamy do leżakowania na miesiąc. Pozostałe w słoju orzechy zalewamy miodem i odstawiamy również na miesiąc, by miód się rozpuścił. Po miesiącu łączymy syrop miodowy z nalewą, rozlewamy do butelek i odstawiamy na przynajmniej trzy miesiące, by nalewka dojrzała (idealna jest po sześciu miesiącach).

Opracowanie i przygotowanie:
[Waldemar Brygier - naszesudety.pl]

  • Dodaj link do:
  • facebook.com
 

Komentarze

Komentarz
Facebook