Mapy, przewodniki
Wyszukiwarka
Kalendarz imprez
Subskrypcja

Nowe wydawnictwa
  • 2018-10-22 22:50

    Mapa turystyczna dwustronna w skali 1:60000 obejmująca swym zasięgiem obszar Sudetów Wschodnich Na mapie znalazły się takie miejscowości jak Kłodzko, Międzylesie, Krnov, Jesenik, Prudnik, Głuchołazy, Otmuchów, Paczków, Bruntal. Na mapie zaznaczono m.in. kościoły, zabytki, obiekty sportowe, atrakcje turystyczne, wyciągi narciarskie . Podano aktualne przebiegi szlaków pieszych i rowerowych i narciarskich

  • 2018-10-09 07:32

    Dość długo nie mieliśmy przewodnika po Rudawach Janowickich, wreszcie jest... Co prawda daleko mu do porządnego opracowania, które mogłoby zadowolić krajoznawców, ale dla turystów, którzy nie potrzebują szczegółowego opisu historycznego i krajoznawczego, powinien w zupełności wystarczyć. Wydawnictwo Plan wydało ilustrowany przewodnik turystyczny po Rudawach Janowickich z krótkim opisem miejscowości i najważniejszych atrakcji

  • 2018-09-19 07:14

    “Ten dom ma tajemnicę. Skarby i sekrety Dolnego Śląska” to już siódmy tom przewodników innych niż wszystkie. Tym razem autorka poprowadzi Was szlakiem zamków i pałaców, w których rozegrały się mroczne wydarzenia, zaprosi na wspólnie poszukiwanie zaginionych kolekcji, opowie nie tylko o skarbach, ale i o do dziś niewyjaśnionych zbrodniach. Wśród bohaterów tej książki odnajdziecie m.in. rosyjską kochankę właściciela zamku Czocha, czy zamordowaną przez wuja młodą milionerkę z Wlenia...

  • 2018-09-19 07:08

    To już drugi z serii przewodników emocjonalnych Wydawnictwa Ad Rem. Tym razem w osobistej, pełnej oryginalnych skojarzeń opowieści Czytelnik zabrany zostaje do podziemnego świata Kowar, odbywa podróż w czasie do miasta, w którym jeszcze nie tak dawno wydobywano uran. Autor Jarosław Szczyżowski ukazuje Kowary jak miasto oglądane w negatywie. Jakby rzeczywistość nie przyznawała się tutaj do samej siebie, odwracała na lewą stronę, udawała. Ale co? I dlaczego?

  • 2018-09-04 09:23

    Przewodnik prowadzi po atrakcyjnych turystycznie i licznie odwiedzanych latem i zimą masywów górskich okalających Kotlinę Kłodzką, którymi są: Góry Stołowe, Orlickie, Bystrzyckie, Masyw Śnieżnika, Góry Bialskie, Złote i Bardzkie. Opisano liczne uzdrowiska: Kudowa, Polanica, Duszniki, Lądek oraz zabytkowe miasta i miasteczka: Kłodzko, Bystrzyca, Złoty Stok, Srebrna Góra, Radków, Ścinawka, Wambierzyce

Wizyt:
Dzisiaj: 373Wszystkich: 2964915

Kuchnia sudecka, dolnośląska

     Na pytanie o kuchnię sudecką, czy szerzej: dolnośląską, trudno jest odpowiedzieć jednoznacznie, czy ona dzisiaj istnieje. Wymiana ludności, jaka nastąpiła zwłaszcza po śląskiej stronie Sudetów, spowodowała również odejście w niepamięć dawnych przepisów kulinarnych. Lepszą pod tym względem sytuację mamy po czeskiej, czy niemieckiej stronie, gdzie w wielu miejscach zachowała się ciągłość osadnicza, a dzięki temu i tradycje, również kulinarne.

     Staramy się tutaj zebrać potrawy, które powstawały w sudeckich chatach, czy dolnośląskich miastach, którymi żywili się nasi  przodkowie. Jeśli znasz takie przepisy, a nie ma ich w naszym zestawieniu, prosimy o kontakt. Wdzięczni będziemy za każdą informację związaną z kuchnią sudecką, czy dolnośląską... W tym dziale przedstawiamy również tematy kulinarne związane z naszym regionem.

  • Dodaj link do:
  • facebook.com
  • szparagi.jpg

    Czy wiecie, że na Dolnym Śląsku mamy największe plantacje szparagów w Polsce? Wprawdzie sezon na to warzywo trwa od połowy kwietnia do końca czerwca, ale szparagi zdobywają coraz więcej miłośników. Smakosze mogą się nimi delektować przez cały rok. Jeśli nie macie pod ręką, zapraszamy na Festiwal Słoików do Mościska

  • zavin-00.jpg

    Ziemniaki, od chwili pojawienia się w menu, w wielu regionach były podstawą wyżywienia. Nie inaczej było wśród górali sudeckich, którzy jedli prosto, pożywnie by mieć siłę do ciężkiej pracy, ale starali się urozmaicać swoje menu i z tych samych składników tworzyć różne potrawy

  • Svičková na smetaně

    2018-03-27 07:34
    Svičková na smetaně

    Dla wielu odwiedzających Czechy to ulubione danie. Podobno ma tyle ostatecznych wersji ilu jest kucharzy ją przygotowujących, jednak pewne zasady są niezmienne, co czyni ją wyjątkową i dobrze rozpoznawalną. Przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale efekt wart jest tych wysiłków

  • DSC_0243.jpg

    Z absolwentami Zespołu Szkół Gastronomicznych spotykamy się podczas wycieczek, wakacyjnych wyjazdów, czy wyjścia na rodzinny obiad, od kilkudziesięciu lat. Pracują w hotelach, pensjonatach, gotują dla nas w restauracjach i wreszcie obsługują nas przy restauracyjnych stolikach

  • DSC_0091[1].jpg

    „Volare Ristorante” działa zaledwie kilka miesięcy, ale przez ten krótki czas już wyrobiła sobie wśród miłośników włoskiej kuchni markę, której pozazdrościć może jej wiele innych, podobnych restauracji. Prowadzona jest przez Mirosławę Adamczak, miłośniczkę włoskich klimatów

  • Szef kuchni Kuba Korczak zaprasza do degustacji. Fot. Waldemar Brygier

    Gdyby spytać przeciętnego turystę, jakie ma skojarzenia kulinarne z ziemią kłodzką, to najpewniej w odpowiedziach najczęściej pojawiałby się pstrąg. A przecież kulinarnie to bardzo zróżnicowany region i swą atrakcyjnością w tym względzie dorównuje atrakcjom turystycznym

  • Kadr z filmu "Dziewczyny do wzięcia"

    Bar Barbara przy ulicy Świdnickiej we Wrocławiu to dla wielu miejsce kultowe. Z wielu względów, również kulinarnych, a to chociażby przez krem sułtański, który królował tutaj niepodzielnie za czasów PRL-u. Znany powszechnie deser na bazie bitej śmietany występował nawet w filmie

  • swietomarcinska-ges-czechy.jpg

    Upieczona na złoto gąska, kapusta i knedliki, do tego kufel miejscowego piwa, młodego wina świętomarcińskiego lub czegoś mocniejszego. W listopadzie gęś świętomarcińską zaserwuje wiele restauracji w Jesionikach, często według starych, oryginalnych przepisów

  • widelec00.jpg

    Światło dzienne ujrzała książka Piotra Bikonta i Roberta Makłowicza, zatytułowana „Wrocław na widelcu”, w której autorzy zaprezentowali godne polecenia restauracje wrocławskie. Podróżując kulinarnym szlakiem, autorzy przewodnika odwiedzili wiele restauracji

  • slawic-dobkow-00.jpg

    Wracanie do kulinarnych korzeni i prostej kuchni staje się w naszym szybko biegnącym życiu coraz popularniejsze. Z duchem czasu idą również kucharze, którzy wykorzystują swoje umiejętności i kulinarną wyobraźnię, by przybliżyć nam kuchnię opartą na lokalnych składnikach

  • smaki-dolnego-slaska.jpg

    Coraz realniejszych kształtów nabiera projekt „Smaki Dolnego Śląska”, który w założeniu ma promować nie tylko dolnośląską kuchnię i jej różnorodność wynikającą z bogatej historii regionu, ale również produkty wytwarzane przez małych wytwórców na terenie województwa dolnośląskiego

  • DSC_0378[2].jpg

    O tym, jak ważna dla Wrocławian jest literatura, mogliśmy przekonać się w ubiegłym roku, w czasie trwania Europejskiej Stolicy Kultury, kiedy to frekwencja na imprezach organizowanych w ramach Europejskiej Nocy Literatury, znacznie przerosła oczekiwania organizatorów

  • Jadłeś reimannki?

    2016-03-24 06:31
    Zdjęcie dzięki uprzejmości p. Franciszka Piszczka

    Doświadczenia kulinarne podpowiadają mi, że reimannka stworzona została z dwóch rodzajów ciasta: francuskiego i biszkoptowego, przekładanych kremem i marmoladą, na wierzchu ozdobionych kruchym ciasteczkiem oraz białym i czekoladowym lukrem

  • Śląskie niebo w gębie

    2015-12-13 18:20
    niebo01.jpg

    Potrawa, którą dzisiaj chcemy wam zaprezentować ma kilka nazw, ale w jednej z regionalnych restauracji w Görlitz znalazłem ją pod właśnie taką nazwą, jaką tu prezentujemy. Jest to danie typowe dla Śląska, ale równie często jadano je na terenie sąsiednich Górnych Łużyc

Strony:
 

Komentarze

  • Jerzy Oleszek2016-04-18 10:42

    zapoznałem się jedynie przekrojowo. To co Państwo prezentujecie dotyczy przede wszystkim Sudetów Zachodnich w tym Łużyc czy strony czeskiej. Nie zauważam przepisów, które by pochodziły z innych rejonów Sudetów np Sudety Środkowe czy Wschodnie; oczywiście chodzi o dzisiejszą polską stronę. Czesi zachowali głównie swoje wiodące potrawy. U nas natomiast "króluje" bezrodzajowość.

    Jeśli są Państwo zainteresowani kontaktem, to
    jerzy.oleszek@gmail.com

    pozdrawiam

  • Jorguś2017-03-25 23:52

    Śląskie niebo jest potrawą pochodzącą z Sudetów wschodnich. Najstarszy znany przepis na tą potrawę pochodzi z Bystrzycy Kłodzkiej (XVII w.).

Komentarz
Facebook