Mapy, przewodniki
Wyszukiwarka
Kalendarz imprez
Subskrypcja

Nowe wydawnictwa
  • 2017-02-07 22:11

    Wodoodporna mapa kieszonkowa okolic Jakuszyc. Na rewersie mapy znajduje się szczegółowy plan Jakuszyc i Harrachova oraz opis atrakcji turystycznych wraz ze zdjęciami. Na mapie zaznaczono aktualne przebiegi szlaków pieszych, rowerowych i narciarskich. Mapa sprawdzi się idealnie podczas wycieczek rowerowych i narciarskich. Plany miast w skali 1:10 000 (Jakuszyce) oraz 1:11 000 (Harrachov), mapa okolic w skali 1:25 000

  • 2017-01-30 16:34

    Ukazał się kolejny tom Rocznika Jeleniogórskiego, a w nim wiele ciekawych artykułów, m.in.: Wyroki Praskiej Izby Apelacyjnej w sprawach kryminalnych dla sądu w Jeleniej Górze w II połowie XVII i w I połowie XVIII wieku, Wyniki wstępnej kwerendy w sprawie rozproszenia zbiorów Schaffgotschów, Polonika i silesiaka zachowane w zbiorach Narodowego Archiwum w Pradze, Aby Przesieka nie była wiochą, lecz miejscowością wczasową! Trzy dekady w życiu Przesieki (lata 50., 60., 70.)

  • 2017-01-30 16:24

    Spośród 10 czynnych uzdrowisk w latach 1951-1966, znajdujących się na obszarze całych Sudetów polskich, trzy z nich (Cieplice Śląskie, Czerniawa-Zdrój i Świeradów-Zdrój) usytuowane były w Sudetach Zachodnich. Wcześniej działające na tym obszarze dwa uzdrowiska (Jerzmanice-Zdrój i Opolno-Zdrój) już nie funkcjonowały, a trzecie (Bolków-Zdrój, znajdujące się na terenie Starych Rochowic) miało szansę na reaktywację i rozwój, ale ostatecznie nie zostało utworzone

  • 2017-01-24 19:31

    Książka „Wielka Armia na Dolnym Śląsku w 1813 roku” porusza dotychczas mało rozpoznany temat pobytu wojsk napoleońskich na Śląsku w 1813 r. podczas zawieszenia broni. Autor poprzez żmudną kwerendę zgromadził obszerny materiał badawczy o armii napoleońskiej, zmianach w jej organizacji, uzupełnieniach stanów osobowych poszczególnych oddziałów oraz o kwaterunkach na terenie Dolnego Śląska

  • 2017-01-19 21:15

    Tematem numeru są w lutym „Mity i przesądy pod Giewontem”. W serii „byłem, widziałem” możemy poznać relacje podróżników z Małej Fatry, Atlasu Wschodniego i Teneryfy. W galerii numeru zachwycimy się Dolomitami, a w dziale poświęconym Koronie Gór Polski, zapoznamy się ze Skrzycznem. Nie zabrakło oczywiście polskich gór: Beskidu Żywieckiego, Bieszczadów i sudeckich Gór Opawskich…

Wizyt:
Dzisiaj: 1307Wszystkich: 1394175

Kuchnia sudecka, dolnośląska

     Na pytanie o kuchnię sudecką, czy szerzej: dolnośląską, trudno jest odpowiedzieć jednoznacznie, czy ona dzisiaj istnieje. Wymiana ludności, jaka nastąpiła zwłaszcza po śląskiej stronie Sudetów, spowodowała również odejście w niepamięć dawnych przepisów kulinarnych. Lepszą pod tym względem sytuację mamy po czeskiej, czy niemieckiej stronie, gdzie w wielu miejscach zachowała się ciągłość osadnicza, a dzięki temu i tradycje, również kulinarne.

     Staramy się tutaj zebrać potrawy, które powstawały w sudeckich chatach, czy dolnośląskich miastach, którymi żywili się nasi  przodkowie. Jeśli znasz takie przepisy, a nie ma ich w naszym zestawieniu, prosimy o kontakt. Wdzięczni będziemy za każdą informację związaną z kuchnią sudecką, czy dolnośląską... W tym dziale przedstawiamy również tematy kulinarne związane z naszym regionem.

  • Dodaj link do:
  • facebook.com
  • Jadłeś reimannki?

    2016-03-24 06:31
    Zdjęcie dzięki uprzejmości p. Franciszka Piszczka

    Doświadczenia kulinarne podpowiadają mi, że reimannka stworzona została z dwóch rodzajów ciasta: francuskiego i biszkoptowego, przekładanych kremem i marmoladą, na wierzchu ozdobionych kruchym ciasteczkiem oraz białym i czekoladowym lukrem

  • Śląskie niebo w gębie

    2015-12-13 18:20
    niebo01.jpg

    Potrawa, którą dzisiaj chcemy wam zaprezentować ma kilka nazw, ale w jednej z regionalnych restauracji w Görlitz znalazłem ją pod właśnie taką nazwą, jaką tu prezentujemy. Jest to danie typowe dla Śląska, ale równie często jadano je na terenie sąsiednich Górnych Łużyc

  • knedliki01.jpg

    To chyba najbardziej popularne (obok smażonego sera) danie, jakie znajdziemy w menu czeskich restauracji w Sudetach. Słynne knedliki robi się bardzo łatwo i mimo, że w sklepach można kupić ich przemysłową wersję, polecam spróbować zrobić je samemu. Równie nieskomplikowane jest wykonanie gulaszu, pozostanie nam tylko do przyrządzenia kapusta

  • DSC09310.jpg

    Dania z ziemniaków z zasady są proste i syte, jakby specjalnie przeznaczone dla ciężko pracujących ludzi, których nie stać na wykwintne i drogie dania. Wśród przepisów, jakie znaleźć można w kuchni czeskiej, są i bramborački bardzo skromne, składające się w zasadzie ze słoniny, ziemniaków oraz cebuli, czasami dodawano do niej nieco masła, czy gęstej śmietany

  • radzi02.jpg

    Władysława Gil razem z Wiktorem Urbańczykiem prowadzi Dom Chleba i gospodarstwo ekologiczne w Radzimowicach. Na Świętej Srebrnej Górze od sześciu lat sieją orkisz, w Domu Chleba w tradycyjnym piecu pieką chleb, a mąkę czy kaszę orkiszową wykorzystują do przygotowania domowych zdrowych posiłków

  • pyry01.jpg

    Potrawa niezwykle łatwa w przygotowaniu, podobno będąca przysmakiem tkaczy lnu. Doskonale znana jest jednak również w innych regionach, gdzie ziemniaki stanowiły podstawę wyżywienia biednych ludzi. W Wielkopolsce to po prostu popularne „pyry z gzikiem”

  • Nalewka orzechowa

    2015-02-06 20:52
    orzech01.jpg

    Dawniej, butelka orzechówki znajdowała się w każdym domu, służąc jako lekarstwo na dolegliwości żołądkowe. Wykonuje się ją latem, na początku lipca, z zielonych, jeszcze niedojrzałych owoców, a na jej pełnię smaku i właściwości trzeba poczekać przynajmniej pół roku

  • spekove01.jpg

    Knedliki z wędzonego boczku (Špekové knedlíky) są potrawą niezwykle sycącą, ale wymagającą włożenia w ich przygotowanie nieco wysiłku. Efekt jest wart tej pracy i podawane ze szpinakiem knedliki mogą stanowić doskonałe, samodzielne danie obiadowe

  • cesnecka01.jpg

    Zupa czosnkowa to bodaj najbardziej znana czeska zupa, którą znaleźć można w menu zarówno drogich restauracji, jak i tanich knajp w małych miejscowościach. Niezmierzona ilość rodzajów česnečki świadczy o jej popularności. Tutaj prezentujemy jej wykwintniejszą formę - kremową

  • cockova01.jpg

    Doskonale znana bywalcom czeskich restauracji zupa, jest bardzo prosta w przygotowaniu, a jednocześnie niezwykle pożywna. Podawana ze świeżym, chrupiącym pieczywem i ozdobiona odrobiną śmietany może być ozdobą każdego stołu, mimo że na pierwszy rzut oka nie wygląda atrakcyjnie

  • bruhmauke01.jpg

    Typowa dla Górnych Łużyc potrawa – prosta w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo pożywna i rozgrzewająca. W zależności od upodobań, można do niej podać białą, podsmażoną kiełbasę oraz dobre piwo (szczególnie polecamy Landskron Bier produkowane w regionalnym browarze w Görlitz)

 

Komentarze

  • Jerzy Oleszek2016-04-18 10:42

    zapoznałem się jedynie przekrojowo. To co Państwo prezentujecie dotyczy przede wszystkim Sudetów Zachodnich w tym Łużyc czy strony czeskiej. Nie zauważam przepisów, które by pochodziły z innych rejonów Sudetów np Sudety Środkowe czy Wschodnie; oczywiście chodzi o dzisiejszą polską stronę. Czesi zachowali głównie swoje wiodące potrawy. U nas natomiast "króluje" bezrodzajowość.

    Jeśli są Państwo zainteresowani kontaktem, to
    jerzy.oleszek@gmail.com

    pozdrawiam

Komentarz
Facebook