Mapy, przewodniki
Wyszukiwarka
Kalendarz imprez
Subskrypcja

Nowe wydawnictwa
  • 2024-02-01 09:34

    555 zagadek o Górach Stołowych jest próbą zebrania tego, co w Górach Stołowych najciekawsze, wyjątkowe i niepospolite.Jeżeli nigdy w nich nie byłeś, ta książka pozwoli Ci przekroczyć ich granicę i zajrzeć do środka ― do ukrytych tam historii i mrocznych tajemnic. Gwarantuję, że rozdział po rozdziale coraz szerzej będzie się przed Tobą otwierać niezwykły skalny świat, w którym każda piaskowcowa skałka ma w sobie coś wyjątkowego

  • 2024-01-10 21:30

    Opracowanie poświęcone wrocławskiej gastronomii w latach 1957–1970, w którym czytelnik znajdzie informacje o jej strukturze, typach funkcjonujących zakładów oraz ich umiejscowieniu na terenie Wrocławia. Autor pisze również o prowadzonej przez lokale działalności rozrywkowej oraz przedstawia jadłospisy, opisuje też różne problemy z klientelą (gastronomiczne miscellanea). Wszystko to zostało ukazane na tle ówczesnych przemian

  • 2024-01-10 21:20

    Jak przystało na region w Europie Środkowej, ziemia kłodzka istniała i istnieje realnie, determinowana geografią lub decyzjami politycznymi, a zarazem jest tworem wyobraźni, opisywanym w wielu tekstach i językach. Badanie kultury tego obszaru wymaga zatem podejścia historycznego, skupionego na dziejach narodów i grup społecznych oraz historii ich sztuki, duchowości, obyczaju i przemysłu, jak również użycia perspektyw...

  • 2023-11-09 09:43

    Imponujący łańcuch zamków obronnych w Sudetach to część dziedzictwa Piastów, pierwszej historycznej polskiej dynastii. Z czasem Dolny Śląsk zaczął przynależeć do Królestwa Czech, które było częścią Rzeszy Niemieckiej, ale Piastowie śląscy książętami Rzeszy nigdy nie byli, w odróżnieniu np. do Podiebradów oleśnickich. Piastowie kierowali się własnościowym prawem polskim, podkreślali, że są na Śląsku „od zawsze" i otrzymali przywileje od polskiego władcy, co musiał uznać nawet cesarz

  • 2023-11-08 16:23

    Górskie wędrówki to wspaniała przygoda i mnóstwo pozytywnych doświadczeń i wspomnień – z tym stwierdzeniem zgodzi się zapewne każdy miłośnik gór. Ci z nich, którzy zostali rodzicami mogą zadawać sobie pytanie: Jak zarazić dzieci swoją pasją i miłością do wędrowania po górskich szczytach? Jak zachęcić je do odkrywania nowych miejsc i nakierować ich wrodzoną ciekawość świata na górskie szlaki? I jak nie zrazić ich do takiego rodzaju turystyki, który przecież często wiąże się z dużym wysiłkiem?

Które z n/w pasm jest Twoim ulubionym?
Sonda
Wizyt:
Dzisiaj: 725Wszystkich: 13754335

Festiwal Delicje Regionów w lipcu we Wrocławiu!

2023-07-07 09:00

     Od 7 do 9 lipca wrocławskim Rynkiem zawładną szefowie kuchni, produkty regionalne i warsztaty kulinarne. Wszystko to w ramach nowego festiwalu Delicje Regionów organizowanego przez Artis i miasto Wrocław. Elementem festiwalu są Delicje 2023 – nagrody za najlepsze produkty regionalne. Dziś poznaliśmy laureatów konkursu.

     W ramach Delicji Regionów organizowane będą m.in. warsztaty kulinarne z kucharzami z wrocławskich restauracji, pokazy filmów o tematyce restauracyjno-gastronomicznej, a także degustacja tradycyjnych potraw kuchni polskiej. Sprzedawane będą również produkty regionalne z Dolnego Śląska. Na Delicjach Regionów spotkamy Julkę Cymbaluk i Kubę Tomaszczyk z Masterchefa Junior, a także blogerów i szefów kuchni – m.in. Gagika Grigoryana (Gotuj z Gruzinem) i Bartosza Snecza Dębskiego (Snecz Gotuje), Wojciecha Harapkiewicza i Łukasza Majchrowskiego. Przygotują oni pokazy gotowania.

     - To będzie pierwsza edycja festiwalu. Delicje Regionów to nowa jakość i zupełnie nowy pomysł na zachęcenie mieszkańców Wrocławia oraz turystów do odkrywania nowych smaków. Delicjami żyć będzie całe miasto, ale festiwal skupi też uwagę całej Polski, a nawet wykroczymy nim poza krajowe ramy kulinarne, aby dzielić się doświadczeniami i czerpać inspiracje z międzynarodowych trendów gastronomicznych – mówi Małgorzata Schauer-Tyc, organizatorka festiwalu z firmy Artis. -  Zachęciliśmy również wrocławskie restauracje do przygotowania w menu specjalnych dań festiwalowych, przygotowywanych z produktów Dolnego Śląska. Będziemy odtwarzać kuchnie szlakiem wrocławskich zamków oraz hoteli, prezentując tym samym potrawy, serwowane na dawnym dworze polskim.

     Ważnym aspektem festiwalu będzie niemarnowanie. Podobnie, jak np. w przypadku Jarmarku Bożonarodzeniowego czy innych miejskich imprez, pojawią się na naczynia wielorazowego użytku. Nie będzie „foliówek”, a w zamian pojawią się torby papierowe lub biodegradowalne. Zaplanowane zostały również warsztaty less waste.

Poznaliśmy laureatów Delicji 2023

     Częścią Delicji Regionów są Delicje 2023 - nagrody za najlepsze produkty wytwarzane metodami rzemieślniczymi. Dziś poznaliśmy zwycięzców w pięciu kategoriach:

  • sery
  • potrawy
  • roślinne
  • produkty pochodzenia zwierzęcego
  • inne

     – Ocenialiśmy zarówno produkty i potrawy pochodzące z Dolnego Śląska, jak i spoza. Produkty były bardzo wysokiej jakości, więc przed kapitułą stało wiele wyzwań w wyłonieniu laureatówpodkreśla przewodnicząca kapituły prof. Danuta Figurska-Ciura z Wydziału Biotechnologii Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego.

     Nagrody zostaną wręczone w trakcie festiwalu - w sobotę, 8 lipca. Wręczy je Jacek Sutryk, prezydent Wrocławia.

Wrocław w sieci DELICE

     Festiwal jest organizowany w ramach Sieci DELICE.

     Oprócz gastronomii na rynku zostanie przygotowana także strefa edukacyjna, w której prezentować będą się jednostki miejskie oraz podmioty zewnętrzne, prowadząc pokazy i prelekcje w zakresie ekologii i zrównoważonego rozwoju. Wrocław jest pierwszym miastem w Polsce przyjętym do międzynarodowej Sieci DELICE, zainicjowanej przez miasto Lyon w 2007 roku. W sieci DELICE jest 31 miast z 5 kontynentów, m.in: Lizbona, Bordeaux, Barcelona, Bruksela, Madryt, Lipsk, Ryga, Montreal, Chicago czy Buenos Aires. Miasta, które decydują się być członkami sieci, wykorzystują żywność i gastronomię do rozwoju swoich miast. To promocja innowacyjności i wartości wśród restauratorów, mieszkańców, NGO i innych organizacji.

     – Delicje Regionów 2023 to impreza organizowana pod patronatem międzynarodowej sieci Delice. Wrocław dołączył do niej w ubiegłym roku. Zostaliśmy zaproszeni do tej sieci, ponieważ jakość kuchni wrocławskiej jest coraz szerzej znana. To także forma promocjimówi Małgorzata Golak, dyrektorka Biura Rozwoju Gospodarczego. – Miasta w ramach Delice promują innowacje i skracanie drogi "od pola do stołu". Przykładem będzie ten festiwal. Będziemy także promować postawę less waste.


 

PROGRAM FESTIWALU

07.07.2023 PIĄTEK

15:00-15:15 Oficjalne otwarcie festiwalu. Prowadzący Robert Zieliński

15:30-16:30 Snecz gotuje - Azja z polskim twistem

16:45-17:30 Kolory Herbat - opowieści czajmana połączone z cuppingiem różnych kolorów herbat Piotr Mońka/Czajownia

17:30-18:30 Wojciech Harapkiewicz Szef kuchni restauracji Boreczna - gotowanie na żywo

19:00 – 22:00 Koncert Małgorzaty Nawrot. Wrocławska Szkoła Śpiewu

 

—————————————————

08.07.2023 SOBOTA

12:00-13:00 MasterChef Junior. Julka Cymbaluk i Kuba Tomaszczyk

13:00-14:00 Pojedź do winnic Dolnego Śląska czyli enoturystyka na start! (co można zobaczyć w winnicach, jakie atrakcje dla gości przygotowali winiarze, święta i pikniki winiarskie, szlaki rowerowe i możliwości noclegu) - dyskusja z winiarzami (rozmowa połączona z degustacją różnych win) - Mariusz Kapczyński

14:30-15:30 Oficjalne wręczenie nagród Delicje 2023. Prezydent Wrocławia Jacek Sutryk

15:30-16:15 Smakuj Dolny Śląsk. Raj Pstrąga - prowadzący Dominik Gibovitsch

16:30 - 17:15 Piwna pogadanka

17:30-18:30 Tajemnice GINu. Jak powstaje, z czym się łączy. Opowieści połączone z degustacją. Prowadzący Michał Płucisz Wolf&Oak

20:00-22:00 Koncert Mocna Strona Bluesa

 

—————————————————

09.07.2023 NIEDZIELA

12:00-13:00 Zero waste/less waste. Nadwyżki żywieniowe - jak je wykorzystać. Spotkanie z Prezesem Fundacji Mniej Więcej połączony z gotowaniem na żywo i degustacją

13:15-14:15 Blog kulinarny food² / Magazyn Kocioł - gotowanie na żywo - Łukasz Majchrowski

14:30-15:30 Bogactwo świata win europejskich i Nowego Świata. Rzadkie odmiany winorośli, różne style win, etc. Rozmowa z importerami/dystrybutorami połączona z degustacją win. Mariusz Kapczyński

15:45-16:45 Gotuj z Gruzinem livecooking. Gagik Grigoryan - food blogger, trener kulinarny. Opowiada, gotuje i prezentuje kaukaską sztukę

17:00-18:00 SMOKE livecooking

20:00 Zakończenie festiwalu


WARSZTATY/SEMINARIA

SOBOTA

  • Prowadzący Julka Cymbaluk i Kuba Tomaszczyk: “Marzenia się spełniają”. Spotkanie ze zwyciężczynią  2. edycji MasterChef Junior oraz zwycięzcą tegorocznej edycji MasterChef dla dorosłych
  • Akademia Młodego Kucharza - warsztaty 12:00-16:00
  • Prowadzący Mariusz Kapczyński."Wino nie jest trudne. Tajniki degustacji wina" - jak oceniać, degustować wino, czy są tu jakieś zasady a może ich brak? (seminarium połączone z degustacją różnych win)

NIEDZIELA 

  • Akademia Młodego Kucharza - warsztaty 12:00-16:00
  • Prowadzący Mariusz Kapczyński. "Jak powstają wina - różne style, techniki, szkoły" - opowieść o tym jak rodzi się wino, jak winiarz może wpływać na jego styl (seminarium połączone z degustacją różnych win)

 

  • Dodaj link do:
  • facebook.com
 

Komentarze

Komentarz
Facebook